Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași (catedrală): Liturghia crismei

În Joia Mare (14 aprilie 2022), preoții Diecezei de Iași s-au adunat în Catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași împreună cu PS Iosif Păuleț, episcop de Iași, pentru a celebra, începând cu ora 10.30, Liturghia crismei și pentru a-și reînnoi promisiunile de la hirotonire. Au fost prezenți PS Petru Sescu, episcop auxiliar de Iași, PS Petru Gherghel, episcop emerit, Mons. Mihăiță Blaj, Mons. Paul Butnaru, care lucrează în diplomația Vaticanului și un număr de aproximativ 300 de preoți.

Procesiunea spre catedrală a început la ora 10.30 cu preoții, diecezani și călugări, veniți din toată părțile diecezei.

"Ne-am adunat astăzi împreună în această arcă de piatră a noii alianțe care este catedrala noastră pentru a celebra Liturghia crismei, memorial al sfințeniei, izvor al tuturor sacramentelor pe care le vom celebra în comunitățile noastre parohiale", sunt cuvinte din salutul de început al episcopului Iosif Păuleț adresat celor din catedrală și celor care urmăreau celebrarea în transmisiune directă, pe care i-a invitat să participe cu credință și evlavie la Sfânta Liturghie, care este, așa cum spunea păstorul diecezei, "prelungirea și actualizarea lucrării de mântuire a lui Cristos în lume".

După proclamarea lecturilor și a evangheliei, episcopul Iosif Păuleț i-a făcut conștienți pe cei prezenți în omilia ținută de misterul central al Euharistiei de care Preoția rămâne strâns legată. I-a invitat pe cei prezenți să-ți țină privirea ațintită asupra lui Isus, căci el, "Cristos, Mare și Unic Preot, rămâne punctul de referință al existenței noastre. Adresându-se preoților, predicatorul a spus că "este important ca prin aceste taine pe care noi le celebrăm, prin prietenia și însoțirea sa (Cristos) să devenim prelungirea prezenței și iubirii sale în mijlocul oamenilor". Preotul nu are o altă mireasmă decât cea a lui Cristos, Păstor. Referindu-se la rugăciune, a subliniat că este "condiția indispensabilă a stabilității și autenticității preotului". Comuniunea dintre preoți este importantă, căci legătura dintre ei este sacramentală. De aceea, se cuvine să fie cultivată fraternitatea sacerdotală.

După cuvintele omiliei a urmat reînnoirea făgăduințelor din ziua hirotonirii. De trei ori, preoții au spus un "vreau" hotărât la întrebările episcopului cu privire la disponibilitatea de a sluji și de a se dedica poporului lui Dumnezeu.

În timpul ofertoriului s-a auzit refrenul "O redemptor, sume carmen, temet concinentium", în timp ce strofele vorbeau despre însemnătatea uleiului, care este semn viu împotriva diavolilor.

Înaintea ritului sfintei Împărtășanii a fost sfințit uleiul bolnavilor, pentru ca el să fie spre întărire și ajutor pentru cei încercați. Apoi au fost sfințite uleiul catecumenilor și uleiul crismei, necesare în celebrarea diferitelor sacramente.

La finalul celebrării, PS Iosif Păuleț a ținut mulțumească tuturor preoților prezenți pentru slujirea lor generoasă. A anunțat intenția de a începe din septembrie vizitele canonice în parohiile diecezei, însă cu o consultare prealabilă a Consiliul prezbiteral. A cerut credincioșilor să înalțe rugăciuni pentru preoți, căci "preoții nu sunt îngeri" și au nevoie de susținere.

La Sfânta Liturghie, corurile reunite, cel de la catedrală și corul Seminarului Mare, dirijate de pr. Robert Râtan au interpretat "Missa brevis" de Charles Gounod. Cântările lor au mărit solemnitatea celebrării.

Dumnezeu să primească ofranda de slujire a preoților și lauda lui să fie fără încetare în rândul oamenilor.

Pr. Cristian Diac

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:

- 14 aprilie: Iași (catedrală): Liturghia crismei. Foto: Adrian Cuba

- 14 aprilie: Iași (catedrală): Liturghia crismei. Foto: Andreea Dima / ERCIS Media


 

lecturi: 865.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat