Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Călugăreni: Misiuni populare

În perioada 7-10 aprilie 2022, în Parohia "Schimbarea la Față" din Călugăreni au avut loc misiuni populare, predicator fiind pr. Adrian Gherghelucă, paroh de Bijghir și decan de Bacău Est. Aceste zile bogate în haruri, învățături și îndemnuri la convertire, în fiecare seară fiind câte un preot la scaunul de spovadă, au fost totodată o pregătire pentru sărbătoarea Învierii Domnului.

Joi, în prima zi a misiunilor, atât părintele paroh, Ciprian Bișoc, cât și părintele predicator, Adrian Gherghelucă, ne-au îndemnat pe toți să fim deschiși Duhului Sfânt, lăsându-l să lucreze în noi pentru ca aceste zile pline de har să fie trăite cu folos.

În prima zi, părintele predicator a vorbit despre Arca lui Noe, care pentru noi este biserica din Călugăreni, unde ar trebui să ne adăpostim atunci când avem necazuri și probleme, și nu numai, trăind împreună ca o mare familie atât momente de tristețe, cât și momente de bucurie. Arca trebuie întreținută, uneori reparată, iar ca poporul să fie păstorit bine păstorul are nevoie de rugăciunile noastre.

În a doua zi, s-a scos în evidență importanța Sfintei Liturghii, care atunci când se celebrează Cerul se unește cu Călugăreniul, iar mâinile părintelui paroh devin mâinile lui Cristos. Liturghia este o nouă Creație în fața căreia niciunul dintre noi nu are dreptul să stea nepăsător. La Sfânta Liturghie, Isus ne invită pe toți la masa sa, dar nu înainte de a ne "spăla pe mâini", trecând pe la scaunul de spovadă, unde Isus se murdărește pentru ca noi să ne curățăm. Tot în a doua zi, am avut bucuria de a-l avea în mijlocul nostru pe PS Petru Sescu, episcop auxiliar, care a prezidat Sfânta Liturghie.

În a treia zi, s-a pus accent pe importanța rugăciunii fără de care spovada nu este suficientă. Prin spovadă, omul se curăță de toată mizeria, iar rugăciunea îl ajută să se mențină curat. Părintele predicator a expus câteva motive care răspund la întrebarea: De ce nu ne ascultă Dumnezeu rugăciunile? Acestea ar fi: păcatul, care pune un zid între noi și Dumnezeu; egoismul, pentru că ne rugăm doar pentru noi; lipsa răbdării; lipsa iertării; somnul spiritual; nerecunoștința. A amintit de cuvintele lui Isus: Unde doi sau trei se adună în numele meu, acolo sunt și eu în mijlocul lor, accentuând faptul că e atât de important ca familia să se roage împreună.

În ultima zi a misiunilor populare, părintele a vorbit despre Cruce - cel mai înalt simbol al mântuirii noastre - simbol care se află peste tot: biserici, școli, spitale, locuințe, dar care, din păcate, din inimile multora dintre noi lipsește.

La sfârșitul Sfintei Liturghii, părintele paroh, în numele comunității, a adus mulțumiri părintelui Adrian Gherghelucă, pentru predicile pline de învățătură din aceste zile binecuvântate, prin intermediul cărora credincioșii au înțeles importanța acestor misiuni, dovadă fiind participarea în număr mare la Sfânta Liturghie și la sacramentul Spovezii.

Comunitatea din Călugăreni este recunoscătoare Domnului și părintelui paroh pentru darul misiunilor.

Bianca Cătău

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 7-10 aprilie: Călugăreni: Misiuni populare


 

lecturi: 1395.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat