Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc relansează sacramentul Pocăinței primind comunitatea Institutului Pontifical Teutonic "Santa Maria dell'Anima" din Roma

Spovezi făcute bine

"A asculta spovezile și a face bine asta, cu iubire, cu înțelepciune, cu multă milostivire. Dar nu numai atât. Această slujire implică și predicarea, cateheza, însoțirea spirituală; și cere înainte de toate - ca întotdeauna - mărturia". Asta a spus Papa Francisc, primind în audiență, în dimineața de joi, 7 aprilie 2022, în Biblioteca privată a Palatului Apostolic Vatican, comunitatea Institutului Pontifical Teutonic "Santa Maria dell'Anima" din Roma. Iată discursul său.

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Vă spun bun-venit cu ocazia aniversării a cinci sute de ani de la alegerea lui Adrian al VI-lea, penultimul papă care provine din lumea germanică, înmormântat în biserica de la Colegiul vostru Pontifical, Institutul "Santa Maria dell'Anima".

Adrian Florensz s-a născut la Utrecht, care pe atunci făcea parte din Sacrul Imperiu Roman al națiunii germane. A primit o educație excelentă la Universitatea din Louvain; a fost perceptor al viitorului împărat Carol al V-lea și apoi, după ce a desfășurat importante funcții ecleziastice și politice, a urcat la cele mai înalte funcții și a fost creat cardinal în 1517. Când a ajuns la el vestea alegerii sale ca episcop de Roma, într-un prim moment a ezitat, dar din simț de datorie până la urmă a acceptat.

În pontificatul său scurt, care a durat numai puțin mai mult de un an, a căutat mai ales reconcilierea în Biserică și în lume, punând în practică cuvintele Sfântului Paul conform cărora Dumnezeu a încredințat chiar apostolilor slujirea reconcilierii (cf. 2Cor 5,18 șu). Astfel, l-a trimis pe nunțiul Cheregati la Dieta din Nürnberg pentru a-i reconcilia cu Biserica pe Luther și pe adepții săi și cerând în mod expres iertare pentru păcatele prelaților din Curia Romană. Curajos! Astăzi ar avea mult de lucru!

În sfera politică, depășind multe rezistențe, s-a angajat pentru a ajunge la o înțelegere între cele două puteri învecinate, regele Francisc I de Franța și împăratul Carol al V-lea de Habsburg, și pentru ca să poată, împreună, să blocheze planurile tot mai amenințătoare de cucerire din partea armatei otomane. Din păcate, Papa Adrian, din cauza morții sale premature, n-a reușit să încheie niciunul din aceste proiecte. Cu toate acestea, mărturia sa de lucrător neînfricat și neobosit pentru credință, pentru dreptate și pentru pace rămâne vie în amintirea Bisericii.

Iubiți frați și surori, exemplul vieții și activității Papei Adrian să vă stimuleze să creșteți în vocația voastră de slujitori ai lui Cristos. Domnul să vă susțină în slujirea voastră și să vă conducă la o credință tot mai înrădăcinată în iubirea sa, trăită cu bucurie și dedicare. Îndeosebi, gândindu-mă la atenția sa față de promovarea înțelegerii și a reconcilierii, vă îndemn să mergeți pe urmele sale mai ales în slujirea sacramentului Pocăinței. Acest lucru este important: misiunea confesorului este să ierte, nu să tortureze. Fiți milostivi, mari iertători, așa vă vrea Biserica. Asta înseamnă a da timp ascultării spovezilor, și a face bine asta, cu iubire, cu înțelepciune și cu multă milostivire. Dar nu numai atât. Această slujire implică și predicarea, cateheza, însoțirea spirituală; și cere înainte de toate - ca întotdeauna - mărturia. Pentru a fi un bun slujitor al iertării lui Cristos, un preot trebuie să știe să-i ierte pe ceilalți; trebuie să fie milostiv în relațiile sale, să fie un om de pace, de comuniune. Sfânta Fecioară Maria să vă ajute în asta.

Vă mulțumesc pentru vizita voastră. Vă urez tot binele și vă însoțesc cu rugăciunea mea și cu binecuvântarea mea. Și voi, vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine, pentru că această muncă nu este ușoară! Mulțumesc.

Franciscus

(După L'Osservatore Romano, 7 aprilie 2022)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 891.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat