Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Episcopii maroniți: Dumnezeu să binecuvânteze vizita Papei Francisc în ținutul libanez

Episcopii maroniți "exprimă bucuria lor pentru vestea vizitei Papei Francisc în Liban în agendă în luna iunie". Fac asta la sfârșitul întâlnirii care i-a reunit în dimineața de miercuri, 6 aprilie 2022, la sediul patriarhal din Bkerké, sub președinția cardinalului Béchara Boutros Ra?, patriarh actual. În așteptarea detaliilor programului oficial al vizitei papale, episcopii din Biserica Maronită - se citește în comunicatul difuzat la sfârșitul întâlnirii - "cer lui Dumnezeu s-o binecuvânteze și să realizeze toate dorințele Papei Francisc pentru binele Libanului și al tuturor libanezilor".

Știrea despre apropiata vizită papală în Liban a fost difuzată marți, 5 aprilie, via twitter de biroul președintelui libanez Michel Aoun. "Libanezii - a subliniat șeful de stat în declarația difuzată de Palatul prezidențial - așteaptă de mult timp această vizită ca să exprime recunoștința lor pentru atenția Sanctității Sale față de Liban, ca să-i mulțumească pentru inițiativele pe care le-a întreprins pentru țară și pentru rugăciunile pe care le-a oferit pentru pacea sa și stabilitatea sa". În seara aceleiași zile de marți, 5 aprilie, directorul Sălii de Presă a Sfântului Scaun, Matteo Bruni, răspunzând câtorva jurnaliști despre o posibilă călătorie iminentă a papei în Liban, a afirmat că această eventualitate era "o ipoteză în studiu". Ambiente apropiate președinției libaneze indică drept posibile date ale vizitei papale în Liban cele de duminică, 12, și luni, 13 iunie.

Libanul trăiește o fază de criză economică și socială cu efecte dezastruoase asupra vieții zilnice a poporului libanez, care amintesc multora de suferințele colective trăite în anii teribili ai războiului civil.

Scenariul politic libanez este făcut și mai nesigur și agitat de apropierea alegerilor parlamentare, programate la 15 mai. În comunicatul difuzat la 6 aprilie, episcopii maroniți amintesc și urgența de a alege reprezentanți corespunzători și competenți de trimis în parlament, care să fie în măsură să confirme și să realizeze Planul de renaștere economică și de reforme necesare în țară.

În octombrie, în Liban, ar trebui să se desfășoare și alegerile noului șef de stat. Michel Aoun, care se pregătește pentru încheierea propriului mandat prezidențial, a fost primit în Vatican de Papa Francisc la 22 martie.

Papa Francisc a reafirmat de mai multe ori în timpuri recente intenția sa de a merge în Liban. La 4 august 2021, la un an de la explozia dezastruoasă care a devastat portul din Beirut, episcopul de Roma, la sfârșitul audienței generale, adresându-se libanezilor a repetat că "dorința mea de a veni ca să vă vizitez este mare și nu încetez să mă rog pentru voi, pentru ca Libanul să fie din nou un mesaj de fraternitate, un mesaj de pace pentru tot Orientul Mijlociu". La 1 iulie 2021, pontiful a convocat și o zi de rugăciune și reflecție pentru Liban, găzduind în Vatican patriarhii și conducătorii Bisericilor prezente în Țara Cedrilor.

În pofida gravei crize de sistem prin care trece țara, conviețuirea între cele 18 de denominațiuni religioase care compun mozaicul libanez n-a fost contagiată grav de conflictele sectare care au sfâșiat în ultimul deceniu Siria vecină și alte țări din Orientul Mijlociu ca Irakul. Conviețuirea zilnică între diferitele componente creștine și musulmane ale societății libaneze rămâne mereu în pericol, dar amintirea tragică a anilor războiului civil - în care au fost și creștini care au ucis alți creștini și musulmani care au ucis alți musulmani - pare că a semănat în sufletele multor libanezi anticorpi puternici care rezistă la presiunile celor care ar vrea să reducă diferitele identități confesionale la steaguri ideologice de fronturi aflate în luptă pentru putere.

Acum, identitatea plurală libaneză ar putea găsi noi idei de inspirație pe drumurile de fraternitate sugerate și de papa Francisc cu Documentul de la Abu Dhabi, călătoria în Irak și întâlnirea cu ayatollahul Ali al Sistani și enciclica Fratelli tutti.

(După agenția Fides, 6 aprilie 2022)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 405.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat