Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Pelerini prin Roma, mesageri ai păcii

Sâmbătă, 2 aprilie 2022, credincioșii parohiilor Ladispoli, Cesano, San Vitale și Grotte Celoni, alături de preoții noștri, Isidor Mîrț, Leonard Farcaș și Emilian Jitaru, ne-am rugat pentru pace în Ucraina, meditând la Calea sfintei cruci prin vizitarea a zece biserici din "Cetatea eternă".

Pelerinajul a început de la Biserica "Santa Maria in Vallicella", urmând ca în Biserica "Santa Maria dell'Anima" să participăm la Sfânta Liturghie celebrată de pr. Isidor Mîrț. Cuvântul de învățătură a fost împărtășit de pr. Emilian Jitaru, care ne-a invitat să fim coerenți în viața noastră creștină, pentru a nu cădea în ispita dezbinării care ne tulbură pacea sufletului.

Surpriza a fost mare să știm că am fost primul grup de pelerini pentru care s-a celebrat în limba română în acea biserică de o frumusețe rară. Am apreciat mult ospitalitatea gazdelor române prezente în Colegiul "Santa Maria dell'Anima", unde activează trei surori din Institutul diecezan "Slujitoarele lui Cristos, Marele Preot" și patru preoți români care sunt pentru studii la Roma.

Părintele Zoltan Toman, din Dieceza de Timișoara, după Sfânta Liturghie, ne-a vorbit despre Fericitul János Scheffler, episcop de Satu Mare, martirizat alături de alți episcopi la închisoarea din Jilava, în perioada comunistă. Într-una dintre capelele laterale ale bisericii se află o relicvă a acestui fericit, care a studiat în Colegiul "Santa Maria dell'Anima".

Pelerinajul nostru a continuat cu vizitele în bisericile "Santa Maria della Pace", "Sant'Agnese in Agone" și "Sant'Agostino", unde mulți ne-am rugat la mormântul Sfintei Monica. În traseul nostru, am avut bucuria de a-l saluta pe Monseniorul Anton Lucaci, care pentru mulți ani a lucrat pentru noi, românii, în serviciul Radio Vatican. Ne-a felicitat pentru această inițiativă a pelerinajului, iar la finalul scurtei întâlniri ne-am rugat cu Sfinția Sa, în cinstea inimii neprihănite a Mariei, oferindu-ne și o binecuvântare.

Drumul nostru a continuat cu vizita bisericilor "San Luigi dei Francesi", "Chiesa del Gesù", "Sant'Ignazio di Loyola", "Santa Maria in Aracoeli" și Bazilica "Santi Cosma e Damiano".

În toate bisericile pe care le-am vizitat, am avut momente de rugăciune în care pr. Emilian Jitaru ne-a ajutat să medităm la stațiunile Căii sfintei cruci, având ca temă principală pacea.

Pelerinajul nostru a avut și un caracter cultural, avânt în vedere că pr. Leonard Farcaș, care studiază arta sacră, ne-a ajutat să înțelegem semnificația și bogăția operelor artistice pe care le-am întâlnit în cele zece biserici din centrul Romei.

În toate aceste biserici am avut posibilitatea să venerăm și relicvele multor sfinți sau fericiți care se află în aceste biserici: Sfântul Filip Neri, Sfânta Monica, Sfânta Agneza, Sfântul Francisc Xaveriu, Sfântul Ignațiu, Sfântul Alois Gonzaga, Sfântul Robert Bellarmin și Sfânta Elena.

Fiind prima sâmbătă din lună ne-am încredințat Maicii Domnului prin consfințirea la inima ei neprihănită, implorând darul păcii în inimile noastre, în familiile noastre, în Ucraina, Rusia și lumea întreagă.

În ciuda prognozei nefavorabile de vânt și ploaie am fost binecuvântați cu vreme prielnică și multe raze de soare.

Mulțumim Domnului și tuturor celor care s-au implicat în organizarea acestui pelerinaj pentru pace.

Sr. Maria

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 2 aprilie: Pelerini prin Roma, mesageri ai păcii


 

lecturi: 1313.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat