Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Huși-Corni: "Cu familia spre Înviere". Zilele familiei în comunitatea "Nașterea Sfintei Fecioare Maria"

În perioada 31 martie - 3 aprilie 2022, părintele Felician Tiba, directorul Oficiului pentru Pastorația Familiei din Dieceza de Iași, a răspuns invitației de a ține aceste misiuni populare despre familie și cu familii, cateheze atât de necesare în pregătirea pentru marea sărbătoare a Învierii, dar și pentru viața de familie.

Misiunile au debutat în seara de joi, 31 martie, într-o atmosferă de sărbătoare prin prezența în jurul altarului a părintelui Emilian Dumea, vicar provincial al Provinciei franciscane din România, însoțit de alți cinci preoți din parohie, dar și invitați.

Prin tema zilei: "Familia, invenția lui Dumnezeu", părintele predicator ne-a prezentat motivația pentru care Dumnezeu a creat familia și anume: nemulțumirea lui Adam, singurătatea sa copleșitoare, iar Dumnezeu în nemărginita sa iubire a voit să-l facă fericit: i-a oferit cel mai frumos cadou. Prin Eva, Adam și-a mărturisit împlinirea vieții sale. Părintele ne-a invitat pe fiecare să reflectăm la originea propriei noastre familii, la ceea ce a declanșat iubirea dintre noi sădită de Duhul Sfânt și pentru care am făcut sărbătoarea vieții noastre. Chiar dacă au urmat în mod succesiv perioade mai bune sau mai întunecate în viața de familie, important este să nu aruncăm cu vorbe jignitoare, acestea vor răsuna în memoria noastră mai ales când unul va rămâne singur; atunci aceste cuvinte dor cel mai mult.

Seara de vineri a început prin prezența PS Petru Sescu, episcop auxiliar de Iași, care ne-a oferit binecuvântarea sa, fiind alături și de alți preoți invitați care au oferit o notă de solemnitate misiunilor populare. Prin tema predicii: "Ceea ce Dumnezeu a unit, omul să nu despartă", părintele Felician ne-a invitat să reflectăm la indisolubilitatea sacramentului Căsătoriei, ca răspuns la iubirea pe care Dumnezeu a sădit-o în fiecare dintre noi. Chiar dacă fragilitatea omului tinde către separare, Dumnezeu ne investește cu forța necesară pentru a ne ajuta reciproc, ne conștientizează că prin el putem readuce bucuria în familie, prin prezența iubirii dumnezeiești putem depăși obstacolele inerente vieții de familie.

Tema de sâmbătă a fost "Isus Cristos, calea familiei". Așa cum întunericul este lipsa luminii, la fel răul, atât de prezent în lumea de azi, este lipsa binelui, lipsa iubirii. Cine-l dă deoparte pe Dumnezeu din viața sa, nu mai are binecuvântare, e haos în viața sa. Astfel, părintele predicator a făcut paralela între viața pe care o trăim fiecare dintre noi cu Calea sfintei cruci parcursă de Cristos din pretoriu până pe Calvar. Prin Cristos, Dumnezeu a făcut experiența omului în toate, afară de păcat. Aceste părți din viața noastră și le-a asumat, le-a transformat și le-a dat un sens. Începând cu condamnarea lui Isus la moarte ce coincide cu momentul conceperii noastre ca oameni, orice etapă a vieții noastre a fost asumată de Cristos oferindu-ni-se ca model și înnobilând firea noastră de oameni supuși greșelilor. Astfel, Cristos ne investește cu curaj și încredere; de noi depinde să ne menținem vii în mod reciproc, să-l menținem pe Dumnezeu în viața noastră. Prin prezența unuia să dăm sens existenței celuilalt.

Încununarea acestor zile de har a fost duminică la Liturghia de la prânz când a prezidat părintele Damian-Gheorghe Pătrașcu, OFMConv., ministru provincial, însoțit în procesiune la altar de părintele predicator al acestor zile, dar și de părintele paroh Gabriel Dancă și de preoții noștri vicari din parohie. Tema de final: "Familia, loc al iertării" s-a potrivit în mod minunat cu evanghelia zilei. Femeia prinsă în adulter a primit iertarea de la Cristos invitând-o să-și schimbe viața și să nu mai păcătuiască. Întrucât Dumnezeu ne-a creat bărbat și femeie, în planul divin a fost să fim atât de diferiți, aici e frumusețea: să devenim familie armonioasă este arta de a ști să ne completăm reciproc precum un angrenaj de roți dințate: să permiți să intre celălalt în viața ta nu cu bocancii, nu cu violență, ci cu uleiul carității, al iubirii care știe să-l facă fericit pe celălalt. Către final, părintele predicator, cu delicatețea sa inconfundabilă, ne-a invitat să ne gândim la un mâine al vieții de familie în mod personal: Dumnezeu ne-a pregătit și ne-a pus împreună tocmai pentru acele momente dificile când avem cea mai mare nevoie unul de celălalt. Să ne punem întrebarea sinceră dacă am făcut bine partea noastră, dacă am făcut totul pentru celălalt. Astfel se depășește cu bucurie orice cruce din viața de familie. Și, asemenea lui Cristos, după răstignire, vine învierea, să menținem vie iubirea lui Dumnezeu care trece dincolo de mormânt, chiar dacă unul dintre soți pleacă la Tatăl.

Momente înălțătoare am trăit în aceste zile din care ne vom hrăni spiritual pe viitor. Dumnezeu să-l binecuvânteze pe părintele Felician, să-i binecuvânteze pe toți preoții noștri, să le dea harul de a întoarce pe cât mai mulți la adevărata cale care este Cristos Domnul, mort și înviat, dăruindu-ne speranța mântuirii veșnice.

Cipriana Bulai

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 31 martie - 3 aprilie: Huși-Corni: "Cu familia spre Înviere". Zilele familiei în comunitatea "Nașterea Sfintei Fecioare Maria"


 

lecturi: 610.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat