Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Ladispoli (IT): Ușoara adiere a rugăciunii. Vizita PS Petru Sescu

Duminică, 27 martie 2022, PS Petru Sescu a celebrat prima sa Sfântă Liturghie în comunitatea românilor catolici din Ladispoli (Italia), a cărei majoritate provine din Săbăoani, România.

În adierea ușoară a brizei dimineții, credincioșii, cu mic cu mare, s-au adunat în fața Bisericii "Sfântul Ioan Botezătorul" din Ladispoli pentru a-l primi cu entuziasm și bucurie pe consăteanul lor, de curând consacrat episcop, cântându-i cu însuflețire: "Bine ați venit în mijlocul nostru, cucernic episcop și vrednic apostol".

Liturghia a fost celebrată de PS Petru, care, încă de la începutul Sfintei Liturghii a transmis salutul păstorului Diecezei de Iași, PS Iosif Păuleț. La altar, au concelebrat: pr. Isidor Mîrț, parohul comunității, pr. Isidor Iacovici, coordonator național pentru pastorația românilor catolici de rit latin în Italia, pr. Mihai Budău, paroh al comunității Horpaz-Miroslava, pr. Leonard Farcaș și pr. Cristian Bîrnat, studenți la Roma.

Din partea Diecezei de Porto Santa Rufina, din care face parte comunitatea gazdă, a fost prezent diaconul permanent Enzo Crialesi, responsabil cu pastorația migranților la nivel diecezan. La Jertfa Euharistică au participat și reprezentanți ai comunităților din Cesano și Civitavecchia, păstorite de pr. Isidor Mîrț, precum și surori din congregațiile "Surorile Sfântului Iosif, Muncitorul" și "Fiicele Milostivirii și ale Crucii".

Cântările au fost animate de corul din Ladispoli și o parte din corul din Cesano. Instrumentiștii au ajutat la crearea unui ambient de interiorizare, pace și profunzime spirituală: Mattia Țipu (fluier), Nicoleta Imbrișcă (mandolină), Iuliana Diac (chitară), Maria Luisa Bacoșcă (nai) și Elisa Anghel (orgă și chitară). Pregătiți de Elisa Anghel, copiii soliști, Sabina Chelaru, Ilaria Diac și Delia Lucia Iacob, îmbrăcați în haine albe de îngerași, au dat o culoare de inocență și gingășie cântărilor liturgice.

Lecturile sfinte au fost proclamate de copii, tineri și adulți din cele trei comunități prezente la celebrarea euharistică.

În cadrul cuvântului de învățătură, Preasfințitul Petru, prin sfaturi cucernice, pilde și povestioare, a creionat, pornind de la cuvântul sacru, propus în duminica a IV-a din Postul Mare, răspunsul pe care îl putem da, cu viața și credința noastră, la întrebarea: Cine este Dumnezeu? În timpul în care trăim, marcat adeseori de dezorientare, cuvântul lui Dumnezeu rămâne o făclie pentru pașii noștri, pentru că ne arată încotro să mergem, căci Domnul are un plan cu fiecare dintre noi.

La final, doi copii, Vasile Rachele și Ilinca Davide, au dat glas unei poezioare compusă special pentru primiția episcopului auxiliar de Iași, venit pentru prima oară la Ladispoli. După acest moment, care a stârnit instantaneu aplauzele comunității, a urmat salutul reprezentanților comunităților din Cesano (Cristina Bogatu) și Civitavecchia (Mihaela Mateș), care i-au urat urmașului apostolilor mulți ani de păstorire.

De asemenea, au luat cuvântul pr. Isidor Iacovici, care timp de mai mulți ani a păstorit comunitatea, și diaconul Enzo, care a transmis salutul episcopului Gianrico Ruzza. Pr. Isidor Mîrț, parohul comunității, i-a mulțumit Preasfințitului pentru prezidarea Liturghiei, pentru prezență și vizită, asigurându-l de susținerea spirituală a credincioșilor pe care îi păstorește.

Redăm poezia rostită de cei doi copilași, compusă de pr. Leonard Farcaș:

Chiar dacă sunt cam mic
Am o vorbă să vă zic,
Să păstrați cuvântul meu
Mai ales când vă e greu.
 
Astăzi, când ne-ați vizitat,
Inima ne-ați bucurat,
Ne-ați alinat dorul de casă
Pentru că v-avem la masă.
 
În Săbăoani mult s-a vorbit,
Când papa v-a hirotonit.
Nu știu dacă v-ați gândit,
Dar lumea a cam profețit.
 
Ați ajuns episcop mare,
Prin a Domnului chemare.
Să slujiți cu bucurie,
A sa turmă, a sa vie.
 
Să știți că nu ați terminat
Creștinii de vizitat:
Mai sunt două filiale,
Care pregătesc sarmale.
 
Sunteți așteptat cu drag,
Cu pâine și sare în prag,
Pentru a da binecuvântare
În timpuri de încercare.
 
Știm că duminica viitoare
Va fi mare sărbătoare,
Veți face 57 de ani,
Dar să slujiți o sută de ani!

Pr. Cristian Bîrnat

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 27 martie: Ladispoli (IT): Ușoara adiere a rugăciunii. Vizita PS Petru Sescu


 

lecturi: 1822.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat