Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Răchiteni: Misiuni populare, timp de har și binecuvântare

În perioada 24-27 martie 2022, în Parohia "Sfântul Anton de Padova" din Răchiteni au avut loc misiuni populare. Tema principală a fost dedicată familiei. Cel care ne-a călăuzit în aceste zile pe drumul iubirii și al credinței a fost părintele Felician Tiba. La Liturghia de deschidere a misiunilor a fost prezent părintele Iosif Doboș, fiul satului nostru, iar Liturghia de închidere a fost concelebrată de pr. Ștefan Lupu, rector și decan al Facultății de Teologie din Iași. În ziua a treia a misiunilor a fost invitată doamna Eugenia Dămătăr, colaboratoare a Oficiului pentru Pastorația Familiei, care a ținut o conferință cu tema "Suferința răscumpărătoare în familie".

Suntem într-o perioadă de mari frământări și trebuie să pătrundem mai adânc în misterul iubirii infinite a lui Dumnezeu, iar părintele paroh Inocențiu Arcana a reușit să conștientizeze credincioșii din Răchiteni de importanța acestor misiuni și a organizat, până în cel mai mic detaliu, aceste zile deosebite.

Tematica predicilor din cadrul celor șase Sfinte Liturghii, celebrate în zilele de misiuni a fost următoarea: joi, 24 martie - "Omul creat din iubirea și milostivirea lui Dumnezeu"; vineri, 25 martie, dimineața - "Familia, capodopera creației", seara - "Iubirea, aerul familiei"; sâmbătă, 26 martie: dimineața - "Isus Cristos, motivație pentru familie"; seara - "Biserica, familie de familii"; duminică, 27 martie - "Familia, locul siguranței".

Cele patru zile de har și binecuvântare au căpătat lumină și sens prin cuvintele pline de învățătură ale părintelui Felician Tiba. Părintele a vorbit despre faptul că omul este un dar, nu o proprietate: soția este un dar pentru soț, soțul este un dar pentru soție, iar copiii sunt daruri pentru părinți. Este foarte important să conștientizăm acest lucru și să avem mare grijă de darurile primite. Părintele a subliniat faptul că familia este "capodopera creației lui Dumnezeu - fundamentul a tot ce există în această lume". Atât societatea, cât și Biserica sunt alcătuite din familii și, dacă acestea nu sunt cum ar trebui să fie, este pentru faptul că familiile nu sunt sănătoase, le lipsește "oxigenul", adică iubirea - cel mai puternic liant dintre soți.

Totodată, părintele a abordat în predicile sale și tema suferinței care ne însoțește pe tot parcursul vieții. Nimeni nu este scutit de suferință, nici măcar Fiul lui Dumnezeu nu a fost scutit. Dar, urmând exemplul său, trebuie să ne asumăm și momentele grele din viața noastră, să unim suferința noastră cu suferința lui Isus și astfel ea va căpăta un sens și va fi spre mântuirea noastră.

Convinși de binefacerile acestor zile speciale, credincioșii din Răchiteni au venit cu mic, cu mare la biserică, s-au spovedit și au însoțit celebrările liturgice, în spirit de credință și de pietate, cu cântece și rugăciuni specifice perioadei Postului Mare. Fiecare credincios a înțeles că trebuie să-și continue drumul credinței și-al iubirii, să nu se oprească doar la aceste zile de misiuni.

Mulțumim bunului Dumnezeu și Sfintei Fecioare Maria pentru toate harurile revărsate în aceste zile și tuturor celor care s-au implicat și au participat la sărbătoarea comunității din Răchiteni și-l rugăm pe Isus să ne ajute ca tot ceea ce facem să fie spre mai marea slavă a infinitei milostiviri, pentru mântuirea noastră și a lumii întregi.

Prof. Cristina Ghercă

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 24-27 martie: Răchiteni: Misiuni populare, timp de har și binecuvântare


 

lecturi: 1026.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat