Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

În urmă cu doi ani Statio Orbis a Papei Francisc, voce profetică împotriva războaielor

de Antonella Palermo

Era papa, singur, care înainta pe platoul udat de ploaie al Bazilicii "Sfântul Petru" și care, chiar în acea singurătate, purta neliniștile unei lumi care dorea eliberarea de pandemie. În Statio Orbis din 27 martie 2020, rugăciunea devenea dintr-o dată intimă și corală, solemnă și simplă, profetică.

Nimeni nu se salvează singur

"Cu furtuna, a căzut machiajul acelor stereotipuri cu care mascam «ego»-urile noastre preocupate mereu de propria imagine; și a rămas descoperită, încă o dată, acea (binecuvântată) apartenență comună de la care nu ne putem sustrage: apartenența ca frați". Este unul din pasajele mai vibrante ale acelui "Moment extraordinar de rugăciune în timp de epidemie prezidat de Sfântul Părinte", amintit ca o icoană a pontificatului lui Francisc. Întuneric, tăcere, gol, dezorientare, frică: sentimentele care locuiau în inima oamenilor asediați de pandemie și pe care papa - în lumina relatării evanghelice a furtunii potolite - îi încredința Tatălui. În lung și în lat în lume, repetat de credincioși și necredincioși, acel "nimeni nu se salvează singur" și acel "toți suntem în aceeași barcă" încă răsună: o ancoră, conștiința reconfortată a unei interconexiuni care nu este cușcă ci viață.

"În timp ce ne aflăm pe o mare agitată, te implorăm"

Invocația papei se înălța în timp ce echipe de medici, voluntari, asistenți medicali se mobilizau pe frontul luptei împotriva unui virus care anihila forțele și secera victime și în satele mai îndepărtate. Astăzi, pe o pandemie încă neeliminată s-a stratificat un război în inima Europei care de o lună a accelerat un conflict cu intensitate scăzută provocând gravă dezordine poporului ucrainean și catapultând popoare și cancelarii din lume într-o uluire suprareală. Pentru că teama colosală care îi cuprinde pe toți este eliminarea nucleară. Un război - se repetă - care ne-a prins nepregătiți. Și totuși, tocmai Papa Francisc nu desparte niciodată pericolele și urgențele fiecăruia de cele ale comunităților, exigențele vecinului de cele ale acelora care trăiesc departe. Și mai ferm - tocmai în acea zi de 27 martie - tot el nu a despărțit preocuparea sanitară de cea pentru "nedreptățile planetare".

Avizi de câștig, ne-am lăsat absorbiți de lucruri și zăpăciți de grabă. Nu ne-am oprit în fața chemărilor tale, nu ne-am trezit în fața războaielor și nedreptăților planetare, n-am ascultat strigătul săracilor și al planetei noastre grav bolnave. Am continuat imperturbabili, crezând că rămânem mereu sănătoși într-o lume bolnavă. Acum, în timp ce ne aflăm pe o mare agitată, te implorăm: "Trezește-te, Doamne!".

O rugăciune profetică pentru acest timp de război

O rugăciune, cea din 27 martie, la care a fost contrapunct cea de ieri, în bazilica vaticană, pentru consacrarea Rusiei și Ucrainei la Inima Neprihănită a Mariei pentru a implora sfârșitul războiului. Și ieri Papa Francisc a purtat pe umeri fricile lumii, repetând că frica nu ne poate ține ostatici. Și ieri, în rugăciunea la Fecioară, ecoul acelei implorări de acum doi ani: "Ne-am îmbolnăvit de lăcomie, ne-am închis în interese naționaliste, ne-am lăsat secătuiți de indiferență și paralizați de egoism. Am preferat să nu ținem seama de Dumnezeu, să conviețuim cu falsitățile noastre, să hrănim agresivitatea, să nimicim vieți și să acumulăm arme, uitând că suntem păzitori ai aproapelui nostru și purtători de grijă ai casei noastre comune". O menționare care este surprinzătoare.

Abandonarea preocupării de atotputernicie

"În această lume a noastră, pe care Tu o iubești mai mult decât noi, am mers înainte cu toată viteza, simțindu-ne puternici și capabili în toate", spunea papa la Statio Orbis, amintindu-ne vulnerabilitatea ființei umane ispitite, în schimb, în mod constant, de sentimentul de atotputernicie și autocentrism. De mai multe ori, după aceea, avea să repete că dintr-o criză cum este cea a pandemiei nu ieșim egali, ca mai înainte: ieșim ori mai buni ori mai răi. Și avea să invite la curajul de a ne schimba, de a fi mai buni și de a putea construi pozitiv timpul de "după". Retrospectiv, există gustul amar de a constata că tocmai clarviziunea acelor cuvinte n-a fost suficient de ascultată și n-a fost suficient de supravegheată comoara păcii. Așadar, a recurge din nou la acele cuvinte înseamnă a avea "curajul de a îmbrățișa toate contrarietățile din timpul prezent - așa se ruga tot papa acum doi ani -, abandonând pentru un moment preocuparea noastră de atotputernicie și de posesie pentru a da spațiu creativității pe care numai Duhul este capabil s-o provoace". Asta înseamnă a îmbrățișa crucea lui Isus, și în acest Post Mare, mai ales în aceste restricții. A recapitula în El toate fricile, a re-învăța fraternitatea. A spera.

(După Vatican News, 26 martie 2022)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 541.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat