Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Sfânta Liturghie și Actul de consfințire către Inima Neprihănită a Mariei

În solemnitatea Bunei-Vestiri, vineri, 25 martie 2022, Biserica întreagă și, în special, Ucraina și Rusia au fost consacrate Inimii Neprihănite a Mariei din dorința Sfântului Părinte Papa Francisc în contextul războiului actual. PS Iosif Păuleț a prezidat Sfânta Liturghie din catedrala din Iași, iar la final a rostit împreună cu preoții și credincioșii prezenți rugăciunea de consfințire către Inima Neprihănită a Mariei. A fost prezent la celebrare PS Petru Gherghel, episcop emerit. Predica a fost rostită de pr. Daniel Iacobuț, paroh și decan în prezența a numeroși credincioși.

Salutându-i pe cei prezenți în catedrală și pe cei care erau în comuniune prin intermediul radioului ERCIS FM sau internet, episcopul Diecezei de Iași a spus: "Celebrăm astăzi împreună cu frații orientali una dintre marile sărbători dedicate Preasfintei Fecioare Maria: Buna-Vestire. Da-ul Mariei a însemnat începutul mântuirii noastre... Tot în această sărbătoare, anul acesta Sfântul Părinte Papa Francisc ne cheamă pe toți la rugăciune comună pentru încetarea războiului din Ucraina, pentru restabilirea păcii, pentru pace în sufletele noastre, în familii, în societate și în lumea întreagă. La sfârșitul Sfintei Liturghii, unindu-ne cu Sfântul Părinte Papa Francisc și cu trimisul special al papei la Fatima (cardianul Krajewski), vom face Actul de consfințire a omenirii, a Bisericii și în special a Rusiei și Ucrainei către Inima Neprihănită a Preasfintei Fecioare Maria".

În predica sa, pr. paroh Daniel Iacobuț a vorbit despre misterul Bunei-Vestiri ca despre o dublă veste bună: pentru Dumnezeu și pentru oameni. Este "bucuria lui Dumnezeu care găsește, în sfârșit, o ființă umană care să nu fugă de el, ci care să-l asculte cu urechea inimii și să-i spună da". Este, totodată, "o bucurie și pentru oameni, pentru că în ea (Maria) toată firea umană îi spune da lui Dumnezeu". El i-a chemat pe toți în tăcere să contemple dialogul inimilor, cel dintre Sfânta Fecioară Maria și înger, un dialog "liber și demn". În momentul Bunei-Vestiri, a mai spus predicatorul, oamenii primesc de la Dumnezeu cel mai mare semn, care este Fiul lui Dumnezeu. O ispită ar fi pentru noi să încercăm să ne descurcăm singuri, fără a cere semne, fără a-l implica pe Dumnezeu în problemele noastre, ca și cum ne-am descurca singuri, fără el. De aceea, este binevenită întrebarea: care sunt semnele pe care Dumnezeu ni le oferă? Chemarea noastră este aceea de a naște în noi condiția de fiu al lui Dumnezeu: "Se poate naște un fiu și în inima noastră; fiecare este chemat să devină fiu în Fiul".

Fiind solemnitatea Bunei-Vestiri, în timpul recitării Crezului, la cuvintele "S-a întrupat de la Duhul Sfânt" credincioșii au îngenunchiat.

După binecuvântarea finală, PS Iosif Păuleț, îngenunchiat înaintea altarului, a rostit împreună cu toți credincioșii prezenți și cu cei care urmăreau transmisiunea în direct a Sfintei Liturghii Actul de consfințire la Inima Neprihănită a Mariei.

Această rugăciune este în prima parte a ei o mărturisire sinceră la persoana I plural a efectelor păcatelor de lăcomie și falsitate, a trădării voinței lui Dumnezeu prin purtarea de războaie și vărsare de sânge, care au marcat istoria omenirii. Apoi preamărește faptele lui Dumnezeu pentru noi și, în sfârșit, evidențiază rolul și misiunea Mariei în viața lui Isus, în evanghelie, în timpul istoric al Bisericii și în timpul prezent. Biserica are nevoie de mijlocirea ei puternică. Înaintea lui Dumnezeu cântăresc mult lacrimile ei, îmbrățișarea ei maternă, iubirea inimii ei îndurerate.

Această consfințire s-a terminat cu rugăciunea "Adu-ți aminte", căreia i-a urmat întreita repetare a invocației "Regina păcii, roagă-te pentru noi!"

Domnul să primească ofranda rugăciunilor de pretutindeni pentru încetarea acestui război și pentru restabilirea păcii în Ucraina. Inima Neprihănită să mijlocească harul bunei înțelegeri între poporul ucrainian și poporul rus.

Pr. Cristian Diac

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 25 martie: Iași: Sfânta Liturghie și Actul de consfințire către Inima Neprihănită a Mariei

* * *

Din arhiva ercis.ro:

Papa Francisc: Omilia din cadrul celebrării Pocăinței urmată de Actul de consfințire către Inima Neprihănită a Mariei (25 martie)

Papa Francisc: Scrisoare adresată episcopilor și Actul de consfințire la Inima Neprihănită a Mariei

Cinci lucruri de știut despre rugăciunea Papei Francisc de consfințire la Inima Neprihănită a Mariei

Pe 25 martie, papa va consacra Inimii Neprihănite a Mariei Rusia și Ucraina

"O invitație la a aprinde flacăra speranței într-o perioadă de întuneric". Arhiepiscopul Moscovei despre consacrarea Rusiei și Ucrainei Mariei


 

lecturi: 578.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat