Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Omilia din cadrul celebrării Pocăinței urmată de Actul de consfințire către Inima Neprihănită a Mariei (25 martie 2022)

În Evanghelia din solemnitatea de astăzi, îngerul Gabriel de trei ori ia cuvântul și se adresează Fecioarei Maria.

Prima dată, salutând-o, îi spune: "Bucură-te, o, plină de har, Domnul este cu tine" (Lc 1,28). Motivul pentru care să se bucure, motivul bucuriei, este dezvăluit în puține cuvinte: Domnul este cu tine. Frate, soră, astăzi poți auzi aceste cuvinte adresate ție, fiecăruia dintre noi; poți să ți le însușești ori de câte ori te apropii de iertarea lui Dumnezeu, pentru că acolo Domnul îți spune: "Eu sunt cu tine". Prea des credem că Spovada constă în a merge la Dumnezeu cu capul plecat. Dar nu suntem noi înainte de toate cei care ne întoarcem la Domnul; El este cel care vine să ne viziteze, să ne umple cu harul său, să ne îmbucure cu bucuria sa. A ne spovedi înseamnă a-i da Tatălui bucuria de a ne ridica. În centrul a ceea ce vom trăi nu sunt păcatele noastre, vor fi acolo, dar nu sunt în centru; iertarea sa: acesta este centrul. Să încercăm să ne imaginăm dacă în centrul sacramentului ar fi păcatele noastre: ar depinde aproape totul de noi, de căința noastră, de eforturile noastre, de angajările noastre. În schimb nu, în centru este El, care ne eliberează și ne repune pe picioare.

Să restituim harului primatul și să cerem darul de a înțelege că Reconcilierea nu este înainte de toate un pas al nostru către Dumnezeu, ci îmbrățișarea sa care ne învăluie, ne uimește, ne înduioșează. Domnul este cel care, ca la Nazaret la Maria, intră în casa noastră și aduce o uimire și o bucurie care erau necunoscute înainte: bucuria iertării. Să punem în prim plan perspectiva lui Dumnezeu: ne vom afecționa din nou de Spovadă. Avem nevoie de ea, pentru că orice renaștere interioară, orice cotitură spirituală începe de aici, de la iertarea lui Dumnezeu. Să nu neglijăm Reconcilierea, ci s-o redescoperim ca Sacramentul bucuriei. Da, Sacramentul bucuriei, unde răul care ne face să ne rușinăm devine ocazia pentru a experimenta îmbrățișarea caldă a Tatălui, forța dulce a lui Isus care ne vindecă, "duioșia maternă" a Duhului Sfânt. Aceasta este inima Spovezii.

Așadar, iubiți frați și surori, să mergem înainte ca să primim iertarea. Voi, frați care administrați iertarea lui Dumnezeu, fiți cei care oferă celui care se apropie bucuria acestei vești: Bucură-te, Domnul este cu tine. Nicio rigiditate, vă rog, nicio piedică, nicio greutate; uși deschise milostivirii! În special la Spovadă, suntem chemați să-l întruchipăm pe Bunul Păstor care ia în brațe oile sale și le mângâie; suntem chemați să fim canale de har care varsă în uscăciunile inimii apa vie a milostivirii Tatălui. Dacă un preot nu are această atitudine, dacă nu are aceste sentimente în inimă, mai bine să nu meargă ca să spovedească.

Pentru a doua oară îngerul îi vorbește Mariei. Ei, tulburată de salutul primit, îi spune: "Nu te teme" (v. 30). Mai înainte: "Domnul este cu tine"; al doilea cuvânt: "Nu te teme". În Scriptură, când Dumnezeu se prezintă celui care-l primește, îi place să rostească aceste cuvinte: nu te teme. Le spune lui Abraham (cf. Gen 15,1), le repetă lui Isaac (cf. Gen 26,24), lui Iacob (cf. Gen 46,3) și așa mai departe, până la Iosif (cf. Mt 1,20) și la Maria: nu te teme, nu te teme. În acest mod ne trimite un mesaj clar și mângâietor: de fiecare dată când viața se deschide la Dumnezeu, frica nu mai poate să ne țină ostatici. Pentru că frica ne ține ostatici. Tu, soră, frate, dacă păcatele tale te înspăimântă, dacă trecutul tău te neliniștește, dacă rănile tale nu se vindecă, dacă te demoralizează căderile continue și ți se pare că ai pierdut speranța, te rog, nu te teme. Dumnezeu cunoaște slăbiciunile tale și este mai mare decât greșelile tale. Dumnezeu este mai mare decât păcatele noastre: este mult mai mare! Un lucru îți cere: fragilitățile tale, mizeriile tale, nu le ține înăuntrul tău; du-le la El, depune-le în El, și din motive de dezolare vor deveni oportunități de înviere. Nu te teme! Domnul ne cere păcatele noastre. Îmi vine în minte istoria acelui călugăr din deșert, care i-a dat totul lui Dumnezeu, totul, și ducea o viață de post, de pocăință, de rugăciune. Domnul îi cerea mai mult. "Doamne, ți-am dat totul", spune călugărul, "ce lipsește?". "Dă-mi păcatele tale". Așa ne cere Domnul. Nu te teme.

Fecioara Maria ne însoțește: ea însăși a aruncat tulburarea sa în Dumnezeu. Vestea îngerului îi dădea motive serioase pentru a se teme. Îi propunea ceva inimaginabil, care trecea dincolo de forțele sale și pe care singură n-ar fi putut să gestioneze: ar fi fost prea multe dificultăți, probleme cu legea mozaică, cu Iosif, cu persoanele din satul său și din poporul său. Toate acestea sunt dificultăți: nu te teme.

Dar Maria nu ridică obiecții. Îi este suficient acel nu te teme, îi este suficientă asigurarea lui Dumnezeu. Se strânge în jurul Lui, cum vrem să facem noi în această seară. Pentru că adesea facem contrariul: pornim de la certitudinile noastre și, numai atunci când le pierdem, mergem la Dumnezeu. În schimb, Sfânta Fecioară Maria ne învață să pornim de la Dumnezeu, având încrederea că astfel toate celelalte ni se vor da (cf. Mt 6,33). Ne invită să mergem la izvor, să mergem la Domnul, care este remediul radical împotriva fricii și a răului de a trăi. Amintește asta o frază frumoasă, pusă deasupra unui confesional aici în Vatican, care se adresează lui Dumnezeu cu aceste cuvinte: "Îndepărtarea de Tine înseamnă a cădea, întoarcerea la Tine înseamnă a învia, rămânerea în Tine înseamnă a exista" (cf. Sf. Augustin, Soliloquium I, 3).

În aceste zile știri și imagini de moarte continuă să intre în casele noastre, în timp ce bombele distrug casele atâtor frați și surori ai noștri ucraineni lipsiți de apărare. Războiul barbar, care s-a abătut asupra atâtora și-i face pe toți să sufere, provoacă în fiecare frică și tulburare. Simțim înăuntru un sentiment de neputință și de nepotrivire. Avem nevoie să auzim spunându-ni-se "nu te teme". Dar nu sunt suficiente asigurările umane, este nevoie de prezența lui Dumnezeu, de certitudinea iertării divine, singura care șterge răul, dezamorsează supărarea, restituie inimii pacea. Să ne întoarcem la Dumnezeu, să ne întoarcem la iertarea sa.

Pentru a treia oară îngerul ia cuvântul. Acum îi spune Sfintei Fecioare Maria: "Duhul Sfânt va veni asupra ta" (Lc 1,35). "Domnul este cu tine"; "Nu te teme"; și al treilea cuvânt este "Duhul Sfânt va veni asupra ta". Iată cum intervine Dumnezeu în istorie: dăruindu-l pe însuși Duhul său. Pentru că în ceea ce contează nu sunt suficiente forțele noastre. Noi singuri nu reușim să rezolvăm contradicțiile istoriei și nici măcar pe cele ale inimii noastre. Avem nevoie de forța înțeleaptă și blândă a lui Dumnezeu, care este Duhul Sfânt. Avem nevoie de Duhul de iubire, care dizolvă ura, stinge supărarea, potolește aviditatea, ne trezește din indiferență. acel Duh care ne dă armonia, pentru că El este armonia. Avem nevoie de iubirea lui Dumnezeu pentru că iubirea noastră este precară și insuficientă. Atâtea lucruri îi cerem Domnului, dar adesea uităm să-i cerem ceea ce este mai important și ceea ce El dorește să ne dea: pe Duhul Sfânt, adică forța pentru a iubi. De fapt, fără iubire, ce anume vom oferi lumii? Cineva a spus că un creștin fără iubire este ca un ac care nu coase: înțeapă, rănește, dar dacă nu coase, dacă nu țese, dacă nu unește, nu este de folos. Aș îndrăzni să spun: nu este creștin. Pentru aceasta este nevoie să luăm din iertarea lui Dumnezeu forța iubirii, să luăm același Duh coborât asupra Mariei.

Pentru că, dacă vrem ca lumea să se schimbe, trebuie să se schimbe înainte de toate inima noastră. Pentru a face asta, astăzi să ne lăsăm luați de mână de către Sfânta Fecioară Maria. Să privim la Inima sa neprihănită, unde Dumnezeu s-a așezat, la unica Inimă de creatură umană fără umbre. Ea este "plină de har" (v. 28), așadar este goală de păcat: în ea nu este urmă de rău și de aceea Dumnezeu a putut începe cu ea o nouă istorie de mântuire și de pace. Acolo istoria a schimbat direcția. Dumnezeu a schimbat istoria bătând la Inima Mariei.

Astăzi și noi, reînnoiți de iertare, să batem la acea Inimă. În unire cu episcopii și credincioșii din lume, doresc să duc în mod solemn la Inima Neprihănită a Mariei tot ceea ce trăim: să-i reînnoiesc consacrarea Bisericii și a întregii omeniri și să-i consacru ei, în mod deosebit, poporul ucrainean și poporul rus, care cu afect filial o venerează ca Mamă. nu este vorba de o formulă magică, nu, nu este asta; ci este vorba de un act spiritual. Este gestul încredințării depline a fiilor care, în suferința acestui război barbar și acestui război nesăbuit care amenință lumea, recurg la Mama. Așa cum copiii, când sunt înspăimântați, merg la mama ca să plângă, să caute ocrotire. Să alergăm la Mama, punând în Inima sa frica și durerea, încredințându-ne ei pe noi înșine. Înseamnă a pune în acea Inimă limpede, necontaminată, acolo Dumnezeu se oglindește, bunurile prețioase ale fraternității și păcii, tot ceea ce avem și suntem, pentru ca ea, Mama pe care Domnul ne-a dăruit-o, să ne ocrotească și să ne păzească.

De pe buzele Mariei a apărut fraza cea mai frumoasă pe care îngerul poate s-o ducă la Dumnezeu: "Fie mie după cuvântul tău" (v. 38). Acceptarea Sfintei Fecioare Maria nu este una pasivă sau resemnată, ci dorința vie de a adera la Dumnezeu, care are "planuri de pace și nu de nenorocire" (Ier 29,11). Este participarea cea mai strânsă la planul său de pace pentru lume. Ne consacrăm Mariei pentru a intra în acest plan, pentru a ne pune la dispoziția deplină a planurilor lui Dumnezeu. Născătoarea de Dumnezeu, după ce a spus da-ul său, a înfruntat o călătorie lungă în urcuș spre o regiune muntoasă pentru a o vizita pe verișoara însărcinată (cf. Lc 1,39). A mers în grabă. Mie îmi place să mă gândesc la Sfânta Fecioară Maria grăbită, mereu așa, la Sfânta Fecioară Maria care se grăbește pentru a ne ajuta, pentru a ne păzi. Să ia astăzi de mână drumul nostru: să-l conducă pe cărările abrupte și obositoare ale fraternității și dialogului, să-l conducă pe calea păcii.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu

* * *

Papa Francisc: Scrisoare adresată episcopilor și Actul de consfințire la Inima Neprihănită a Mariei


 

lecturi: 569.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat