Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc în fața unei statui
a Fecioarei Maria de la Fatima
în Piața "Sfântul Petru", la 13 mai 2015.
(Vatican Media)
Cinci lucruri de știut despre rugăciunea Papei Francisc de consfințire la Inima Neprihănită a Mariei

de Courtney Mares

Papa Francisc le-a cerut catolicilor din întreaga lume să i se alăture vineri pentru a consfinți întreaga umanitate, în special Rusia și Ucraina, Inimii Neprihănite a Sfintei Fecioare Maria.

Pentru a permite parohiilor catolice din întreaga lume să participe, Vaticanul a dat publicității în avans textul actului de consfințire pe care Papa Francisc îl va rosti în Bazilica "Sfântul Petru" în jurul orei locale 18.30 [19.30 în România], pe 25 martie 2022. Iată câteva detalii unice în rugăciunea de consfințire:

1. Papa Francisc menționează Rusia pe nume

În textul rugăciunii de consfințire pus la dispoziție de Vatican tuturor episcopilor catolici din lume, Rusia este menționată în mod specific prin nume. Acest lucru contrastează cu consfințirea lumii de către Ioan Paul al II-lea Inimii Neprihănite a Mariei - tot pe 25 martie, dar în 1984 - în care Ioan Paul al II-lea a decis în cele din urmă să nu facă o referire literală la această țară din motive diplomatice.

Papa Francisc nu consfințește doar Rusia și Ucraina, ci întreaga umanitate și Biserica.

În consfințirea din 2022 se spune: "Noi, așadar, Maica lui Dumnezeu și Maica noastră, ne încredințăm și ne consfințim în mod solemn Inimii tale Neprihănite pe noi înșine, precum și Biserica și întreaga omenire, în mod deosebit Rusia și Ucraina".

2. Se afirmă că Maria conduce întotdeauna la Isus, Principele Păcii

Consfințirea este plină de referințe biblice la rolul de mijlocitoare al Mariei. Papa Francisc are grijă să menționeze la începutul rugăciunii că Maria nu încetează niciodată "să ne călăuzească mereu spre Isus, Principele Păcii".

După cum a învățat Sfântul Louis de Montfort, un act de consfințire totală este, de fapt, o consfințire lui Isus prin Maria.

Textul Papei Francisc menționează rolul Mariei la petrecerea de nuntă din Cana, în care ea a intervenit pe lângă Isus, iar acesta a făcut prima sa minune publică. De asemenea, citează în mod direct cuvintele lui Isus pe Cruce, când i-a încredințat-o pe Mama sa discipolului său, Ioan, spunând: "Iată, Mama ta".

3. Papa Francisc menționează armele nucleare

Papa o va invoca pe Maria sub mai multe titluri diferite, inclusiv Steaua Mării, Chivotul Noului Legământ, Pământ ridicat la Cer și Regina Păcii, invocând mijlocirea ei pentru pace în lume, într-un moment de război între Rusia și Ucraina.

Rugăciunea îi cere în mod specific Sfintei Fecioare Maria "să ne elibereze de război" și "să apere lumea de amenințarea nucleară".

4. Consacrarea o citează pe Maica Domnului din Guadalupe

Rugăciunea de consfințire face referire la devoțiuni mariane din întreaga lume, inclusiv la Maria, Desfăcătoarea de noduri, o devoțiune mariană apropiată de inima Papei Francisc.

De asemenea, ea citează direct cuvintele Sfintei Fecioare Maria de Guadalupe adresate Sfântului Juan Diego: "Oare nu sunt aici eu, Mama ta?"

Consfințirea spune: "La tine alergăm, așadar, bătând la ușa Inimii tale, noi, fiii tăi preaiubiți, pe care îi vizitezi neobosit în orice vreme și îi chemi necontenit la convertire. În acest ceas întunecat, vino în ajutorul nostru și ne mângâie! Spune-i fiecăruia dintre noi: «Oare nu sunt aici eu, Mama ta?» Tu știi cum să desfaci tot ce-i încâlcit în inimile noastre, să dezlegi nodurile vremurilor noastre. În tine ne punem din nou încrederea. Suntem încredințați că tu nu disprețuiești cererile noastre și ne vii în ajutor, mai ales în momentele de încercare".

5. Papa Francisc cere iertare de la Dumnezeu în numele întregii umanități

Papa Francisc va face actul de consfințire în contextul unei celebrări penitențiale în cadrul căreia numeroși preoți vor asculta spovezi în Bazilica "Sfântul Petru".

La începutul rugăciunii, Papa Francisc se confesează Domnului în numele umanității: "Am uitat ce ne-au învățat nenorocirile secolului trecut; am uitat jertfa milioanelor de oameni căzuți în războaiele mondiale".

Papa cere apoi iertare pentru că "distrugerea" lumii cu războaie și păcate. Rugăciunea spune: "De aceea spunem cu rușine: iartă-ne, Doamne!"

"În mizeria păcatului, în ostenelile și slăbiciunile noastre, în misterul fărădelegii răului și al războiului, tu, Maică Sfântă, ne amintești că Dumnezeu nu ne părăsește, ci continuă să ne privească cu iubire, dornic să ne ierte și să ne ridice din nou", se mai spune în actul de consfințire.

(După Catholic News Agency, 25 martie 2022)

Traducere de Ovidiu Bișog

* * *

Papa Francisc: Scrisoare adresată episcopilor și Actul de consfințire la Inima Neprihănită a Mariei


 

lecturi: 2383.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat