Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Ucraina, nou colocviu telefonic între papa și Zelenski

de Salvatore Cernuzio

O nouă conversație telefonică între Papa Francisc și președintele ucrainean Volodomir Zelenski a avut loc în această dimineață [22 martie 2022], în timp ce în Ucraina nu se potolește zgomotul armelor din cauza unui război pe care pontiful, la ultimul Angelus, l-a definit "inuman" și "sacrileg".

Însuși Zelenski, care a intervenit astăzi în hang-out cu Parlamentul italian, a deschis legătura video spunând că a vorbit cu pontiful: "El a spus cuvinte foarte importante". Președintele a adăugat că i-a prezentat papei despre rezistența demonstrată de poporul ucrainean "devenit armată atunci când a văzut răul".

Tot Zelenski, prin contul său oficial de Twitter, dimineață informa despre colocviul cu papa: "Am vorbit cu @Pontifex. I-am prezentat Sanctității Sale situația umanitară dificilă și blocarea coridoarelor de ajutor din partea forțelor rusești. Ar fi primit cu favoare rolul de mediere al Sfântului Scaun pentru a pune capăt suferinței umane. I-am mulțumit pentru rugăciunile pentru pace și pentru Ucraina".

Și ambasadorul in pectore al Ucrainei pe lângă Sfântul Scaun, Andrii Yurash, a difuzat astăzi - tot printr-un tweet - știrea despre conversația telefonică, adăugând că pontiful l-a asigurat pe președintele ucrainean că "se roagă" pentru Ucraina și că face "tot posibilul pentru sfârșitul războiului". Zelenski, după cum afirmă tot ambasadorul, a răspuns că "Sanctitatea Sa este cel mai așteptat oaspete în Ucraina". Apoi a reafirmat invitația de a merge la Kiev exprimată deja într-o scrisoare de primarul capitalei, Vitali Kliciko. Scrisoarea la care papa a răspuns, așa cum confirma Bruni la 15 martie, reafirmând apropierea sa "de suferințele orașului, de locuitorii săi, de cei care au trebuit să fugă și de cei care sunt chemați să-l administreze".

Nu este prima dată când papa și Zelenski au un contact prin telefon. La 26 februarie, la două zile după izbucnirea conflictului, în timp ce se înmulțeau din oră în oră știrile dramatice de pe frontul de război, pontiful i-a exprimat președintelui "durerea sa profundă pentru evenimentele tragice care au loc în țara voastră". Însuși Zelenski a afirmat puțin după aceea: "I-am mulțumit Papei Francisc pentru că s-a rugat pentru pacea în Ucraina și pentru o încetare a focului. Poporul ucrainean simte sprijinul spiritual al Sanctității Sale".

(După Vatican News, 22 martie 2022)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 1108.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat