Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Olimpiada județeană de religie catolică în Dieceza de Iași

Peste 400 de elevi din clasele V-XII au participat sâmbătă, 12 martie, și sâmbătă, 19 martie 2022, la etapa județeană a Olimpiadei de Religie Catolică în șapte județe din Dieceza de Iași. Cei clasați pe primul loc se vor califica la etapa națională, ce se va desfășura la Iași, în perioada 27 aprilie - 1 mai 2022.

*

Bacău

Sâmbătă, 12 martie 2022, la Școala Gimnazială "Al.I. Cuza" din Bacău a avut loc Olimpiada la religie romano-catolică, etapa județeană, pentru clasele V-XII. Întreaga activitate a fot coordonată pr. Lucian Adam, inspector de religie romano-catolică pentru zona Bacău, de pr. prof. dr. Adrian Alexandrescu, inspector școlar al ISJ Bacău, și de doamna director, prof. Elena Popica.

După doi ani de așteptare, în care au fost sistate olimpiadele și toate concursurile școlare din cauza condițiilor pandemice, anul acesta evenimentul a adunat un număr de 150 de elevi din tot județul, care, însoțiți de profesorii lor și de părinți, entuziaști, s-au prezentat pentru a-și testa cunoștințele în vederea accederii la etapa națională.

Plini de emoții, elevii s-au îndreptat către locurile lor din sălile pregătite în acest scop. În așteptarea subiectelor, părintele Benone Lucaci, decan de Bacău, a mers prin fiecare clasă încurajându-i pe copii, binecuvântându-i și rugându-se împreună cu ei.

După finalizarea probei, elevii au avut ocazia să admire expoziția de tablouri, picturi, desene realizate în cadrul etapei județene a concursului interjudețean de eseuri și creație religioasă "Episcop martir Anton Durcovici", anul acesta având ca temă: "Creația, darul lui Dumnezeu".

Munca deopotrivă a elevilor, profesorilor, familiilor, dar și a preoților din comunitățile din care provin elevii a fost concretizată prin obținerea unor rezultate deosebite: 55 de note peste 9,00; 36 note peste 8,00.

La etapa națională, care va avea loc în perioada 27 aprilie - 1 mai 2022 la Iași, județul Bacău va fi reprezentat de către cei care s-au situat pe locul I la fiecare nivel de clasă.

Mulțumim tuturor celor care s-au implicat pentru reușita acestei etape a Olimpiadei de religie.

Prof. Loredana Cojan

*

Galați

Colegiul Național "Costache Negri" din Galați a găzduit sâmbătă, 19 martie 2022, etapa județeană a Olimpiadei de religie, cultul romano-catolic și cultul ortodox, pentru elevii claselor V-XII.

Concursul a început la ora 10, a durat trei ore, iar în urma acestuia se va selecta lotul care va reprezenta județul Galați la Olimpiada Națională de Religie, cultul catolic, care va avea loc la Iași.

Mulțumim tuturor celor care s-au implicat în buna desfășurare și reușita acestei etape a Olimpiadei de religie.

Pr. Cristian Dumea

*

Iași

Reluarea concursurilor și olimpiadelor școlare s-a aflat pe agenda Oficiului pentru Pastorație Școlară și Predarea Religiei în Școli chiar din luna ianuarie. Totodată, Ministerul Educației a înaintat din luna februarie ordinul prin care se dădea "undă verde" reînceperii competițiilor școlare întrerupte timp de doi ani din cauza situației sanitare. În acest fel s-a stabilit ca în data de 12 martie 2022 să se desfășoare etapa județeană la disciplina religie pentru clasele de gimnaziu și de liceu.

Pentru județul Iași, etapa județeană a olimpiadei de religie pentru cultul romano-catolic a fost organizată la Colegiul Tehnic "Ion Holban". La această etapă a olimpiadei s-au înscris 92 de elevi din mai multe localități ale județului: Butea, Fărcășeni, Fântânele, Iași, Iugani, Izvoarele, Hălăucești, Horlești, Oțeleni, Răchiteni, Răducăneni, Săveni, Șcheia.

Deschiderea oficială, primirea elevilor participanți și a profesorilor însoțitori s-a făcut în sala de festivități a colegiului, la ora 9.30, de către pr. prof. Petru Sebastian Tamaș, inspector școlar diecezan. În timpul redactării lucrărilor am primit vizita doamnei inspector de religie Denisia-Elena Mănoiu, reprezentant al Inspectoratului Școlar Județean Iași, care a supervizat întreaga activitate.

Un lucru îmbucurător este faptul că elevii au fost bine pregătiți, dovada fiind rezultatele frumoase obținute, ceea ce demonstrează viața creștină trăită cu intensitate și respectul și seriozitatea ce se acordă disciplinei religie. Printre subiectele tratate, eseul a avut un loc aparte, unde elevii au putut să demonstreze întreaga lor pregătire și formare în familie și în școală.

Atmosfera a fost plăcută, activitatea intensă și rodnică, astfel că fiecare participant, într-un fel sau altul, a avut de câștigat pentru că, mai mult decât orice premiu sau diplomă, experiența participării la o olimpiadă este cel mai mare câștig.

Următoarele etape la care elevii selectați vor participa sunt: etapa națională care se va desfășura la Iași la sfârșitul lunii aprilie și etapa interjudețeană care se va desfășura la Onești, jud. Bacău, în data de 14 mai.

Prof. Fulvina Blânda

*

Neamț

Sâmbătă, 12 martie 2022, la Liceul Teologic "Sfântul Francisc de Assisi" Roman s-a desfășurat, după o pauză de doi ani, etapa județeană a Olimpiadei de religie catolică, pentru județul Neamț.

Emoționați, elevii, susținuți de părinți și profesori, au avut ocazia de a-și demonstra, încă o dată, cunoștințele religioase și de a se întâlni cu colegii din diferite școli și licee din zonă.

Au participat, în total, un număr de 71 elevi, primii clasați la fiecare nivel de studiu calificându-se la Etapa Națională a Olimpiadei de Religie Catolică.

Felicitări tuturor participanților și mult succes celor calificați în etapele următoare!

Prof. Odette Müler-Dogan

*

Suceava

În județul Suceava, etapa județeană a Olimpiadei de Religie s-a desfășurat sâmbătă, 12 martie 2022, la Școala Gimnazială "Henryk Sienkiewicz" din Solonețu Nou.

Deschiderea oficială s-a făcut în prezența gazdei acestui eveniment, direcțiunea școlii, de către părintele Stanislav Cucharec, vicedecan de Bucovina, care i-a încurajat pe elevi, le-a urat succes și le-a oferit o mică amintire cu ocazia acestui frumos și important eveniment.

Prof. Terezia Solcan

*

Vaslui

Sâmbătă, 12 martie 2022, la Școala Gimnazială "Anastasie Panu" Huși, județul Vaslui, s-a desfășurat etapa județeană a Olimpiadei de Religie, cultul romano-catolic. La acest concurs au participat 16 elevi proveniți din trei școli gimnaziale și un liceu din Huși. Ne-au onorat cu prezența: părintele paroh Ștefan Ciubotaru de la Biserica "Sfântul ,Anton de Padova" din Huși, care a dat binecuvântarea tuturor elevilor participanți la această competiție, iar doamna director adjunct, Florina Mihaela Dodi, i-a încurajat pe elevi și le-a urat mult succes în această competiție, iar cei mai buni să iasă învingători!

Drept dovadă avem 6 elevi clasificați la următoarea etapă a Olimpiadei de Religie care se va desfășura la Iași. Mulțumim tuturor celor implicați în desfășurarea acestei activități educative, iar elevilor mult succes la școală!

Prof. Mariana Cornea

*

Vrancea

Etapa județeană a Olimpiadei de religie romano-catolică pentru elevii claselor V-XII din județul Vrancea s-a desfășurat sâmbătă, 12 martie 2022, la Școala Gimnazială "Adrian Păunescu" din Focșani. Au participat elevi școlarizați în localitățile Ploscuțeni și Adjud. La etapa națională a Olimpiadei de religie, județul nostru va fi reprezentat de șase elevi.

Prof. Mihaela Bereș

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 12 și 19 martie: Olimpiada județeană de religie catolică în Dieceza de Iași


 

lecturi: 1589.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat