Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Pontiful a semnat noua constituție apostolică despre Curia Romană și slujirea sa adusă Bisericii în lume

Botezul și misiunea, cele două chei conciliare din "Praedicate Evangelium"

de Andrea Tornielli

Constituția apostolică Praedicate Evangelium despre Curia Romană publicată sâmbătă, 19 martie 2022, sistematizează un parcurs de reforme născute din discuția de la pre-conclavul din 2013 și realizat în mare parte în ultimii nouă ani. Este un text care aprofundează și face efective directivele Conciliului Ecumenic al II-lea din Vatican, care a avut ca scop originar propriu tocmai răspunsul la marea întrebare despre modul de a vesti Evanghelia într-o epocă de schimbări care avea să se reveleze după aceea - așa cum subliniază adesea Papa Francisc - o schimbare de epocă. Unificarea într-un dicaster unic condus de papa a vechii și structurate Congregații De Propaganda Fide și a foarte tânărului Consiliu Pontifical pentru Promovarea Noii Evanghelizări, indică prioritatea dată evanghelizării exprimată în document încă de la titlu. Cum se mărturisește frumusețea credinței creștine noilor generații care nu vorbesc nici nu înțeleg limbajele vechi? Cum se face în așa fel încât drojdia Evangheliei să dospească din nou fie aluatul societăților odinioară creștine fie cel al societăților care încă nu-l cunosc pe Isus Cristos? Biserica ce se face dialog pentru a evangheliza a fost laitmotivul ultimelor pontificate și acum acest aspect este subliniat ulterior și în structura Curiei Romane. Curie care nu este un organism de sine stătător, o "putere" de conducere asupra Bisericilor locale, ci o structură în slujba slujirii episcopului de Roma, care acționează în numele său, la indicația sa, exercitând o putere "vicarială" a puterii vicarului lui Cristos.

Un al doilea element semnificativ al noii constituții este dezvoltarea unei dorințe prezente în textele conciliare cu privire la rolul laicilor. Papa Francisc amintește în Preambul că "papa, episcopii și ceilalți slujitori hirotoniți nu sunt unicii evanghelizatori în Biserică... Fiecare creștin, în virtutea Botezului, este un discipol misionar în măsura în care s-a întâlnit cu iubirea lui Dumnezeu în Cristos Isus". Din asta derivă implicarea laicelor și laicilor în rolurile de conducere și de responsabilitate. Dacă "oricare credincios" poate prezida un dicaster sau un organism curial, "dată fiind competența specială, puterea de conducere și funcția acestora din urmă", este pentru că fiecare instituție a Curiei acționează în virtutea puterii încredințate ei de papa. Această trecere, deja în desfășurare, se altoiește pe teologia conciliară despre laicat. Afirmația conținută în noua constituție apostolică, face evident că un prefect sau un secretar de dicaster ca sunt episcopi, nu au autoritate ca atare, ci numai pentru că exercită autoritatea care le-a fost conferită de episcopul de Roma. Și această putere, în cadrul Curiei Romane, este aceeași fie că este primită de un episcop, un preot, un călugări, o călugăriță, un laic sau o laică. Astfel, dispare specificarea conținută la nr. 7 din constituția apostolică Pastor bonus, ultima reformă structurală a Curiei Romane realizată în timpul pontificatului Sfântului Ioan Paul al II-lea, unde se citea că "problemele, care cer exercitarea puterii de conducere, trebuie să fie rezervate celor care sunt împodobiți cu preoția sacră".

Astfel, se realizează, pe deplin, ceea ce a fost stabilit de Conciliu și a fost deja receptat de legile canonice, unde se recunoaște că în virtutea Botezului între toți credincioșii "este în vigoare o adevărată egalitate în demnitate și în acțiune".

(După L'Osservatore Romano, 21 martie 2022)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 269.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat