Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Radio ERCIS FM, de un an, "mereu împreună cu tine"

Ziua de 19 martie 2022, solemnitatea Sfântului Iosif, a fost și ziua în care a fost sărbătorită prima aniversare a ERCIS FM, radioul Diecezei Romano-Catolice de Iași, care este deschis spre toți oamenii, indiferent de confesiune. Prin transmisiunile speciale în direct realizate atât la Institutul Teologic "Sfântul Iosif" din Iași, cât și la studioul central al radioului, de la Catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași, această aniversare a fost trăită alături de ascultători, într-un maraton al rugăciunilor, emisiunilor, transmisiunilor și mesajelor. Ziua a fost încununată cu Sfânta Liturghie prezidată de PS Iosif Păuleț, episcop de Iași, în catedrala ieșeană, la ora 18.00, alături fiind și PS Petru Gherghel, episcop emerit, dar și mai mulți preoți, persoane consacrate și credincioși laici.

I. Transmisiuni speciale de la Institutul Teologic "Sfântul Iosif" din Iași (ITRC)

În prima parte a zilei, echipa ERCIS FM a fost prezentă la Institutul Teologic "Sfântul Iosif" din Iași, care își sărbătorea și hramul. În "Ediția specială" de dimineață, realizată în studioul nou amenajat de la seminar, Alexandra Măriuț a avut mai mulți invitați, pregătind sărbătoarea de la ora 11.00, o sărbătoare marcată prin Sfânta Liturghie pontificală. Pr. Ștefan Lupu, rectorul Seminarului Mare din Iași, a vorbit despre ce reprezintă sărbătoarea Sfântului Iosif din 19 martie pentru institut și cum Sfântul Iosif este un exemplu de slujire pentru seminariști, viitorii preoți. Pr. Iulian-Gabriel Robu, profesor și formator la ITRC, a explicat mai multe despre lectorat și acolitat, trepte importante în drumul de formare spre Sfânta Preoție și cum s-au pregătit seminariștii din anul IV și V pentru primirea lor.

Pr. Fabian Doboș, profesor la ITRC și realizator ERCIS FM, a subliniat legătura dintre sărbătoarea Sfântului Iosif și cele două trepte primite de seminariștii în sărbătoare, dar și legătura dintre Radioul Diecezei de Iași, ERCIS FM, și ITRC, fiind esențială pregătirea seminariștilor și din punctul de vedere al comunicațiilor sociale.

Un moment important și așteptat a fost acela al binecuvântării noului studio ERCIS FM de către PS Iosif Păuleț. Păstorul Diecezei de Iași a amintit la acest moment: "Dacă pe vremea lui Isus nu erau aceste mijloace moderne de comunicare, de răspândire a cuvântului lui Dumnezeu, apostolii trebuiau să aibă voce bună și să meargă în cât mai multe locuri pentru a-l face cunoscut pe Isus și învățătura lui. Astăzi, dintr-o cămăruță cum este acest studio, poate ajunge cuvântul lui Dumnezeu în lumea întreagă. Prin mijlocirea Sfântului Iosif, ne rugăm Domnului să binecuvânteze munca tuturor celor care formează colectivul radioului ERCIS FM, pentru a face cunoscut cuvântul lui Dumnezeu și învățătura lui și pentru a transmite și multe alte emisiuni!"

Din acest studio vor fi transmite diferite momente de rugăciune, dar și emisiuni realizate de studenții seminariști sau preoți care slujesc la seminar.

După binecuvântarea studioului, PS Iosif, care și-a sărbătorit ziua onomastică în această zi, a prezentat câteva dintre virtuțile Sfântului Iosif, pe care suntem cu toții îndemnați să le urmăm, iar seminariștii Ciprian Fechetă și Laurențiu-Daniel Timaru au împărtășit modul în care trăiesc această zi a Sfântului Iosif și ce reprezintă pentru ei slujirile pe care urmau să le primească: lectoratul și acolitatul.

După aceste momente, de la ora 11.00, din capela seminarului, a fost transmisă Sfânta Liturghie pontificală a hramului, prezidată de PS Iosif Păuleț, în cadrul căreia au fost conferite slujirile de lectori și acoliți seminariștilor din anul IV, respectiv anul V.

II. Ediții speciale la ERCIS FM în direct cu ascultătorii din studioul central și Sfânta Liturghie pontificală de Sfântul Iosif

În a doua parte a zilei a fost realizat un program special din studioul central al ERCIS FM, de la catedrală. Alexandra și Gabriel Măriuț, Silviu Jitaru, pr. Cristian Diac și pr. Adrian Blăjuță au fost în direct, împreună cu ascultătorii, rememorând momentele de la începutul emisiei ERCIS FM, dar și pașii care au fost făcuți în anul sărbătorit. Au fost mulți ascultători, realizatori, colaboratori și voluntari care au dorit să intre în direct sau să trimită mesajele lor cu această ocazie aniversară, mesaje emoționante și încurajatoare.

De la ora 17.20, Sfântul Rozariu, care a fost condus de membri ai ERCIS FM în Catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină", a fost cu intenții pentru toți cei care lucrează la ERCIS FM: tehnicieni, realizatori, colaboratori, voluntari, dar și pentru toți binefăcătorii și ascultătorii. Pentru ei a fost și rugăciunea de la Sfânta Liturghie care a urmat, de la ora 18.00, fiind prezidată de PS Iosif Păuleț, păstorul Diecezei noastre de Iași, sărbătorind la această celebrare onomastica. La această Sfântă Liturghie, alături de pr. Daniel Iacobuț, paroh al parohiei catedralei și decan de Iași, și de mai mulți preoți din Iași (printre care și realizatori ERCIS FM) a participat și PS Petru Gherghel, episcop emerit, care l-a felicitat pe păstorul diecezei noastre cu ocazia sărbătoririi zilei onomastice.

Predica de la această Sfântă Liturghie a fost rostită de pr. Iosif Dorcu, care slujește în această perioadă în Franța, în Dieceza de Tarbes-Lourdes. Părintele a repetat de mai multe ori două cuvinte - protector și fidelitate - în legătură cu imaginea Sfântului Iosif. De-a lungul predicii, au fost amintite despre intervențiile Sfântului Iosif în istorie, dar și cele patru apariții ale acestui sfânt, autentificate de Biserică: la Fatima și Cotignac în Franța, la Knock, în Irlanda, și la Kalisz, în Polonia. În aparițiile sala, Sfântul Iosif este prezent împreună cu Sfânta Fecioară Maria. Părintele predicator a încheiat cuvântul său de învățătură printr-o concluzie: "Orice creștin trebuie să fie protector al sacrului, al binelui și al valorilor, în fidelitate față de Dumnezeu, față de Biserică, față de lume și față de propriul angajament luat în fața lui Dumnezeu, fidelitate față de propria conștiință. A fi protectori ca Iosif este chemarea lui Dumnezeu. A fi fideli este răspunsul nostru".

La finalul celebrării, PS Iosif și PS Petru au adresat felicitări tuturor celor care au făcut posibil ca ERCIS FM să existe și să fie un radio atât de apreciat și ascultat din ce în ce mai multe persoane. PS Petru Gherghel, după ce a făcut o referință la PS Petru Pleșca, episcop care a trecut la Domnul în ziua de 19 martie 1977 și care avea o devoțiune specială la Sfântul Iosif, s-a îndreptat spre PS Iosif Păuleț pentru a-l felicita cu ocazia zilei onomastice, dar și pe ceilalți preoți și credincioși prezenți care poartă numele Sfântului Iosif. PS Petru, referindu-se la prima aniversare a Radioului ERCIS FM, a subliniat că "aceste gânduri de aici, din catedrală, răsună astăzi și mereu în ultimul timp în toată dieceza și nu numai, ci și dincolo de granițele noastre prin Radio ERCIS FM, care a luat o asemenea amploare și putem să spunem că este și vocea Mariei și vocea lui Iosif".

După Sfânta Liturghie, a urmat un moment de comuniune împreună cu toți cei din echipa ERCIS FM care au putut fi prezenți la acest ceas aniversar, împreună cu PS Iosif Păuleț și PS Petru Gherghel.

Această zi, la un an distanță de la primele momente ale emisiei Radioului ERCIS FM, a confirmat încă o dată faptul că radioul ERCIS FM este un radio prețuit și așteptat de atâta timp.

Pentru ERCIS FM a fost un an plin de provocări, de reușite, greutăți și progrese, un an în care echipa ERCIS FM a crescut și s-a format împreună, iar ascultătorii s-au simțit mereu însoțiți prin emisiunile diversificate și oferite cu atâta drag și devotament de către realizatori. Dar peste toate acestea cei implicați în această operă au simțit mereu că Domnul a fost alături, cu iubirea și harurile sale, dar și ocrotirea Sfintei Fecioare Maria și a Sfântului Iosif, sub a căror ocrotire a fost pus radioul Diecezei de Iași, "radioul sufletelor noastre".

Așa cum am făcut și prin rugăciunile din această zi aniversară, dar și prin diferite momente de la ERCIS FM, îndreptăm mulțumiri spre bunul Dumnezeu și spre toți cei care fac ca acest radio de suflet să emită pe mai departe și să ajungă în cât mai multe case și suflete și îl rugăm pe bunul Dumnezeu să-i răsplătească el așa cum știe cel mai bine!

La mulți ani, ERCIS FM! La mulți ani, dragi ascultători!

Pr. Adrian Blăjuță

*

ERCIS FM: Înregistrare în direct, Ediție specială, 19 martie 2022, ora 16.00 (Facebook)

ERCIS FM: ERCIS FM: Înregistrare în direct, 19 martie 2022, ora 13.30-15.00 (Facebook)

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 19 martie: Iași: Radio ERCIS FM, de un an, "mereu împreună cu tine"


 

lecturi: 452.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat