Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Lacrima din coada ochiului și absurditatea războiului, dincolo de granița cu Ucraina

Vineri, 18 martie 2022, împreună cu pr. Gödri István, președinte Kolping în România și Europa, cu pr. Ștefan Ciubotaru, președinte Kolping în zona Moldova, și Corneliu Bulai, referent de formare Kolping Moldova, am avut șansa unică de a trece granița în Ucraina și de a ne opri la Cernăuți, unde am dus două microbuze cu ajutoare, adunate de la diferiți binefăcători din România și străinătate.

Ceea ce ne-a marcat la prima vedere au fost femeile alături de copiii lor la granița de la Siret. Cum poți să le explici copiilor că e război și că de asta mama e tristă, pentru că a fost nevoită să-l lase pe tata, poate pe frați sau chiar pe tatăl să moară sau să lupte. Se vor mai întâlni vreodată? Își vor mai regăsi vreodată casa lăsată a nimănui?

Un război absurd care nu duce nicăieri a făcut ca populația Cernăuțiului să crească semnificativ în ultimele săptămâni. Femei cu lacrimi în ochi, triste, cu privirea dusă undeva departe, privesc cu nesaț ecranul telefonului. Speră să nu-și vadă casa sau soțul, ori frații sau tatăl distruși. Așteaptă vești de la ei și orice întârziere de răspuns e un nou motiv de panică. Iar când îi revăd le revine bucuria, chiar dacă limitată și chiar dacă una de moment, sunt în viață și asta le consolează.

La intrarea în clădirile mai importante sunt ridicate baricade de plăci de beton și saci de nisip în speranța că gloanțele nu le vor penetra. Iar geamurile de la parter ale multor școli, în loc de perdele sau draperii, au fost blindate cu saci de nisip. Nu știi la ce să te aștepți, prudența în astfel de împrejurări e mai bună decât hazardul.

În astfel de momente orice mână întinsă e bine venită. Aparent nu le mai trebuie nimic decât pace și liniște în țară, în realitate însă totul le folosește, pentru că siguranța zilei de mâine s-a spulberat odată cu absurditatea războiului.

În biserica din oraș, alături de preoții prezenți, am concelebrat Sfânta Liturghie alături de pr. Anatolie, un preot cu multă credință și cu multă dăruire. Și chiar dacă nu am înțeles mare lucru din limba ucraineană, era simplu să ne dăm seama că dorința de pace și liniște în țară venea dintr-un suflet plin de speranță.

La Cernăuți ne-am dus să ducem, dar ne-am întors întorși, răscoliți, chiar răvășiți de ceea ce am întâlnit și văzut. Pe fețele oamenilor se citea teama și nesiguranța. Un război absurd care trimite la atâtea războaie pe care le vedem și între noi, pe care le găsim în atâtea familii, între atâția soți, între vecini, poate între frați și surori. Ceea ce diferă este doar scara la care se petrec aceste războaie.

Într-o lacrimă scursă dintr-un colț de ochi al unei mame la vederea noastră am înțeles cât de importantă este libertatea. Cât și-ar fi dorit probabil să-și îmbrățișeze soțul sau poate frații sau tatăl sau să fie îmbrățișată de ei! Câtă greutate are în astfel de momente vocația de mamă sau de soție!

Războiul din Ucraina nu este al nostru, dar ne privește și pe noi, pe familiile noastre, pe fiecare în parte! Bombele de acolo, chiar dacă găuresc pământul lor sau le dărâmă casele, ori îi ucid, în egală măsură ne răscolesc și pe noi, ne ajută să prețuim mai mult patria, pe cei dragi, pământul, să ne prețuim mai mult unul pe celălalt. Cât de bogați suntem când ne avem unii pe alții, când e pace! Cât de profund e să poți recita rugăciunea "Tatăl nostru" fără să ai resentimente față de cineva!

Doamne, ocrotește-i pe ucraineni și pe toți cei care în lume mai suferă din cauza războaielor absurde și dă lumină celor care le provoacă, tocmai pentru a le vedea absurditatea! Amin.

Pr. Felician Tiba

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 18 martie: Lacrima din coada ochiului și absurditatea războiului, dincolo de granița cu Ucraina

* * *

Alte transporturi de ajutoare realizate de Kolping:

ERCIS FM împreună cu Kolping România, pentru cel de-al doilea transport cu ajutoare umanitare la Cernăuți în Ucraina (10 martie)

Kolping România trimite primul transport cu ajutoare umanitare la Cernăuți în Ucraina (4 martie)


 

lecturi: 869.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat