Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Mesajul Sfântului Părinte cu ocazia deschiderii Zilelor Sociale Catolice Europene (Bratislava, 17-20 martie 2022)

Iubitului frate mons. Gintaras Grušas,
arhiepiscop de Vilnius și președinte al CCEE

Cu ocazia celei de-a treia ediții a Zilelor Sociale Catolice Europene, organizate de CCEE împreună cu COMECE și cu Conferința Episcopală Slovacă la Bratislava de la 17 la 20 martie 2022, doresc să vă adresez dumneavoastră, frate iubit, și tuturor participanților salutul meu cordial.

Ceea ce trăim în aceste ultime săptămâni nu este ceea ce speram după urgența sanitară dificilă provocată de pandemie, care ne-a făcut să experimentăm un semn de neputință și de teamă, împreună cu starea de fragilitate a existenței noastre. Tragedia războiului care se desfășoară în inima Europei ne lasă uluiți; niciodată nu ne-am fi gândit să revedem asemenea scene care amintesc de marile conflicte războinice din secolul trecut. Strigătul sfâșietor de ajutor al fraților noștri ucraineni ne determină drept comunitate de credincioși nu numai la o reflecție serioasă, ci să plângem cu ei și să lucrăm pentru ei; să împărtășim angoasa unui popor rănit în identitatea sa, în istoria și tradiția sa. Sângele și lacrimile copiilor, suferințele femeilor și bărbaților care apără propria țară sau fugind de bombe zdruncină conștiința noastră. Încă o dată omenirea este amenințată de un abuz pervertit de putere și de interesele de parte, care condamnă oamenii lipsiți de apărare să îndure orice formă de violență brutală.

Vă mulțumesc vouă tuturor, iubiți frați în episcopat, pentru răspunsul prompt și coral în ajutorarea acestei populații, garantându-i ajutoare materiale, primire și ospitalitate. Să nu încetăm în asta și să nu încetăm să invocăm de la Dumnezeu și de la oameni pacea. De aceea vă îndemn să continuați să vă rugați, pentru ca aceia care dețin destinele națiunilor să nu lase nimic neîncercat pentru a opri războiul și a deschide un dialog constructiv pentru a pune capăt tragedia umanitară inumană pe care o provoacă.

Astăzi mai mult ca oricând este urgent să se revadă stilul și eficacitatea lui ars politica. În fața multelor schimbări la care asistăm la nivel internațional, este necesar "să se facă posibilă dezvoltarea unei comunități mondiale, capabile să realizeze fraternitatea pornind de la popoare și națiuni care să trăiască prietenia socială" (Enciclica Fratelli tutti, nr. 154). Războiul, care "lasă lumea mea rea" și este "un faliment al politicii și al omenirii, o capitulare rușinoasă în fața forțelor răului" (nr. 261), să poată trezi în acest sens o reacție în sens opus, o angajare de a refonda o arhitectură de pace la nivel global (cf. nr. 231), unde casa europeană, născută pentru a garanta pacea după războaiele mondiale, să aibă un rol primar.

Titlul pe care l-ați ales pentru aceste zile, Europa după pandemie: un nou început, invită să se reflecteze asupra tranziției care este în desfășurare în societatea europeană. Acest timp, condiționat încă de pandemie, a provocat însemnate schimbări sociale, economice, culturale, precum și ecleziale. În această situație marcată de suferință au crescut fricile, s-a mărit sărăcia și s-au înmulțit singurătățile; în timp ce atâția și-au pierdut locul de muncă și trăiesc în mod precar, pentru toți s-a schimbat modul de relaționare cu ceilalți. În acest context, și viața eclezială n-a fost cruțată de dificultăți multiple, datorate în special limitării activităților pastorale.

Nu putem să stăm cu mâinile încrucișate; fiind creștini și cetățeni europeni, suntem chemați să realizăm cu curaj ceea ce a spus unul din marii părinți fondatori ai Comunității Europene, Alcide De Gasperi, vorbind "despre binele comun al patriilor noastre europene, al patriei noastre Europa" (Discurs la Conferința parlamentară europeană, 21 aprilie 1954). Da, Europa și națiunile care o compun nu se opun între ele și a construi viitorul nu înseamnă a ne uniformiza, ci a ne uni și mai mult în respectarea diversităților. Pentru creștini, a reconstrui casa comună înseamnă "a deveni artizani de comuniune, țesători de unitate la fiecare nivel: nu prin strategie, ci prin Evanghelie" (Omilie la Liturghia cu CCEE, 23 septembrie 2021). Cu alte cuvinte trebuie repornit de la însăși inima Evangheliei: Isus Cristos și iubirea sa care mântuiește. Aceasta este vestea mereu nouă de dus în lume, înainte de toate prin mărturia vieților care să arate frumusețea întâlnirii cu Dumnezeu și a iubirii față de aproapele.

Exprimă bine asta imaginea pe care ați ales-o ca logo al acestor zile: cea a Sfântului Martin din Tours care taie în două mantia sa pentru a o dărui unui sărac. Ea amintește că iubirea este proximitate concretă, împărtășire, grijă față de celălalt. Cel care iubește depășește frica și neîncrederea față de cei care se prezintă la granițele noastre în căutarea unei vieți mai bune: dacă a primi, a proteja, a însoți și a integra atâția frați și surori care fug de conflicte, foamete și sărăcie este necesar și uman, cu atât mai mult este creștinesc. Să se transforme zidurile încă prezente în Europa în porți de acces la patrimoniul său de istorie, de credință, de artă și cultură; să se promoveze dialogul și prietenia socială, pentru ca să crească o conviețuire umană întemeiată pe fraternitate.

Încredințez, frate iubit, lucrările voastre mijlocirii materne a Maicii Bisericii și Reginei păcii, și ocrotirii sfintelor și sfinților patroni ai Europei. Vă binecuvântez din inimă și vă cer, cu rugăminte, să continuați să vă rugați pentru mine.

Roma, Sfântul Ioan din Lateran, 15 martie 2022

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu

Mai multe informații: www.catholicsocialdays.eu


 

lecturi: 188.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat