Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Ucraina. Tineri ortodocși din toată lumea au recitat un Moleben (Tedeum) pentru pace

de Sarah Numico

Un "Moleben [Tedeum] pentru pacea în Ucraina și pentru Rusia". L‑au celebrat tinerii ortodocși din toată lumea pentru a implora darul păcii și pentru a opri conflictul ruso-ucrainean. Prin platforma Zoom sute de tineri și tinere ortodocși au dat viață unui maraton de rugăciune care a implicat lumea întreagă, din Finlanda în România, din Moldova în Țările de Jos, din Japonia în Statele Unite, din Polonia în Slovacia.

Rugăciunea, convocată de rețeaua "Suprasl2022", un grup internațional de tineri ortodocși, a fost condusă de preotul ortodox Teemu Toivonen (Helsinki). "Rugăciunea noastră - au explicat organizatorii într-un comunicat - a fost oferită pentru ca să se pună capăt violențelor și războiului" și "pentru ca Dumnezeu - se mai citește - să dezrădăcineze din noi ura, invidia și gelozia și toate celelalte patimi care distrug iubirea fraternă și să se poată înrădăcina în schimb iubirea care nu se termină niciodată".

La sfârșitul Tedeumului, arhiepiscopul George de Kosice, al Bisericii Ortodoxe din Republica Cehă și din Slovacia, a prezentat o scurtă reflecție. "Îmi dă multă putere și mult curaj să văd că tineri ortodocși din toată lumea s-au unit în această rugăciune pentru a cere pacea. Avem multă nevoie de pace". George de Kosice i-a îndemnat pe participanți să "unească rugăciunea și acțiunea" și, pe urma dictonului benedictin "ora et labora", i-a invitat pe tineri să facă în mod operativ "ceva concret pentru aproapele nostru". Un îndemn de a nu se da înapoi și de a nu întoarce spatele față de cel care se află în nevoie. Îndeosebi, toți cei care în aceste zile caută refugiu în țările occidentale. "Sunt frații noștri și surorile noastre în Cristos - a spus el - și cred că vor rămâne cu noi timp îndelungat". Arhiepiscopul i-a solicitat după aceea pe tineri să invoce darul "înțelepciunii, indispensabil pentru noi și pentru liderii noștri politici, pentru ca să se realizeze soluții durabile și practicabile care să excludă noi ciocniri și tensiuni". Adresându-se participanților și tuturor persoanelor de bunăvoință, arhiepiscopul a încheiat intervenția sa citând cuvintele emblematice din fiecare cult ortodox: "În numele Sfintei Noastre Maici Biserici Ortodoxe pacea să fie peste voi toți".

(După agenția SIR, 16 martie 2022)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 655.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat