Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Cluj: Întâlnirea coordonatorilor pastorației familiilor din diecezele și eparhiile Conferinței Episcopilor din România

În zilele de 15 și 16 martie 2022, la Centrul Spiritual "Manresa" din Cluj a avut loc întâlnirea anuală a coordonatorilor oficiilor pentru pastorația familiei din cadrul diecezelor și eparhiilor Conferinței Episcopilor din România (CER). Întâlnirea a fost coordonată de către PS József Csaba Pál, episcop de Timișoara și responsabil cu pastorația familiilor în cadrul CER. Dieceza de Iași a fost reprezentată de către pr. Felician Tiba, directorul Oficiului pentru Pastorația Familiei, și de Eugenia Dămătăr, colaboratoare la acest oficiu.

Evenimentul a debutat cu salutul Preasfințitului József care s-a bucurat să sublinieze că, în ciuda pandemiei, dar și a momentelor dificile prin care trece astăzi țara noastră, atenția față de familie nu s-a diminuat, din contra, prin diferite inițiative adaptate timpurilor, a crescut și mai mult.

Fiind încă în faza pregătitoare a sinodului care s-a deschis la Roma în zilele de 9 și 10 octombrie 2021, prima conferință, ținută de către pr. Fabian Măriuț, coordonator al pastorației familiei în Arhidieceza de București, a avut ca titlu: "Sinodalitatea în Sfânta Scriptură și în Tradiția Bisericii".

"Biserica este asemenea unei simfonii în care fiecare are rolul său. Rolul unui sinod este acela de a armoniza atât vocile, cât și instrumentele, astfel încât să poată cânta la unison lauda adusă Domnului pentru marele dar al mântuirii", spunea părintele.

A urmat apoi o altă prelegere, "Formarea familiilor animatoare", ținută de către pr. Szénégető István, coordonator al pastorației familiei în Arhidieceza de Alba Iulia. Părintele a vorbit despre un proiect de formare din cadrul Arhiepiscopiei de Alba Iulia, care are ca finalitate formarea unui grup de familii care la rândul lor să devină formatoare pentru tinerii care urmează să se căsătorească, dar și pentru familii în general.

O a treia conferință a vizat misiunile populare și l-a avut ca protagonist pe pr. Felician Tiba, din Dieceza de Iași. Părintele a făcut o incursiune istorico-practică în ceea ce au însemnat și înseamnă misiunile populare pentru credincioși, subliniind în special rolul pedagogic pe care acestea le au pentru o comunitate. Momentul, pe cât de profund și educativ, a fost presărat și cu întâmplări reale și "comice" în timpul misiunilor, din diferite comunități ale noastre, povești care au trezit buna dispoziția a tuturor participanților.

Dincolo de conferințe, au avut loc și discuții pe grupuri mici dezbateri în plen, propuneri noi, proiecte de viitor, toate încununate de celebrarea Sfintelor Liturghii în cele două rituri, latin și greco-catolic.

La final ne-am bucurat să-l avem în mijlocul nostru pe pr. Renzo Bonetti, un bun cunoscător al magisteriului Bisericii cu privire la căsătorie și familie, care ne-a împărtășit din vasta sa experiență academică și pastorală.

"Ne plângem de atâtea ori că familiile noastre sunt așa... și așa..., dar ce facem concret pentru ele? Ce fac familiile pentru binele lor? Soții trebuie să manifeste în viața lor aceeași iubire pe care Cristos o are față de Biserică. Când vezi doi soți că se iubesc atunci înțelegi ce înseamnă iubirea lui Dumnezeu pentru omenire, iubirea lui Cristos pentru Biserică. Nu e întâmplător că Dumnezeu a voit familia, a voit-o tocmai ca semn și sacrament al iubirii sale față de noi. Iubiți-vă, dragi soți, iubiți-vă și arătați-ne prin iubirea voastră iubirea lui Dumnezeu față de noi", spunea părintele Renzo.

Următoarea întâlnire va fi în zilele de 14 și 15 martie 2023 la Centrul "Gaudium et Spes" de la Traian.

Eugenia Dămătăr

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 16 martie: Cluj: Întâlnirea coordonatorilor pastorației familiilor din diecezele și eparhiile Conferinței Episcopilor din România


 

lecturi: 1165.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat