Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Convorbire video a Papei Francisc cu Patriarhul Chiril: Biserica să folosească limbajul lui Isus, nu pe cel al politicii

Potrivit directorului Biroului de presă al Vaticanului, Matteo Bruni, Papa Francisc a avut o întâlnire în prima parte a după-amiezii de miercuri, 16 martie 2022, cu patriarhul Moscovei pentru a discuta despre războiul din Ucraina: ca păstori ai popoarelor "trebuie să ne unim în efortul de a ajuta pacea, de a-i ajuta pe cei care suferă".

de Alessandro De Carolis

Împreună pentru "a opri focul" războiului din Ucraina, pentru că aceia care "plătesc nota de plată" sunt "oamenii, sunt soldații ruși trimiși să moară bombardând, și aceia care sunt bombardați și mor". Acesta este un pasaj din convorbirea video pe care Papa Francisc a avut-o în prima parte a după-amiezii cu patriarhul ortodox al Moscovei Chiril, flancat de cardinalul Kurt Koch, președintele Consiliului Pontifical pentru Unitatea Creștinilor, și respectiv de mitropolitul Hilarion de Volokolamsk, șeful Departamentului pentru Relații Externe al Patriarhiei Moscovei.

Importanța excepțională a negocierilor

Directorul Biroului de presă al Vaticanului, Matteo Bruni, răspunzând la întrebările jurnaliștilor, a declarat că discuțiile au avut ca "temă centrală războiul din Ucraina și rolul creștinilor și al pastorilor lor de a face tot ce este posibil pentru ca pacea să prevaleze". Mulțumindu-i Patriarhului întregii Rusii pentru această întâlnire, "motivată - se arată în notă - de dorința de a indica, în calitate de păstori ai poporului lor, o cale spre pace", papa a fost de acord cu patriarhul că "Biserica nu trebuie să folosească limbajul politicii, ci limbajul lui Isus". "Suntem păstori ai aceluiași popor sfânt care crede în Dumnezeu, în Sfânta Treime, în Sfânta Maică a lui Dumnezeu: de aceea trebuie să ne unim în efortul de a ajuta pacea, de a-i ajuta pe cei care suferă, de a căuta căi de pace, de a opri focul". Ambii, se subliniază, au evidențiat "importanța excepțională a procesului de negociere în curs de desfășurare, deoarece, a spus papa, "cei care plătesc nota de plată pentru război sunt oamenii, sunt soldații ruși și sunt oamenii care sunt bombardați și mor"".

Rolul Bisericilor, consolidarea păcii și a justiției

"Ca pastori", a continuat papa, "avem datoria de a fi aproape și de a-i ajuta pe toți cei care suferă din cauza războiului. La un moment dat, chiar și în bisericile noastre, se vorbea de un război sfânt sau de un război drept. Astăzi nu putem vorbi așa. S-a dezvoltat o conștientizare creștină a importanței păcii. Fiind amândoi de acord că "Bisericile sunt chemate să contribuie la consolidarea păcii și a justiției", Papa Francisc a concluzionat apoi: "Războaiele sunt întotdeauna nedrepte. Pentru că acela care plătește prețul este poporul lui Dumnezeu. Inimile noastre nu pot să nu plângă în fața copiilor, a femeilor ucise, a tuturor victimelor războiului. Războiul nu este niciodată o cale. Duhul care ne unește ne cere ca pastori să ajutăm popoarele care suferă din cauza războiului".

Declarația comună din 2016

Criza din Donbas care a izbucnit în urmă cu opt ani a determinat deja intervenția Papei Francisc și a Patriarhului Chiril. În declarația comună semnată în Cuba în 2016 se afirmă: "Deplângem confruntarea din Ucraina, care a provocat deja multe victime, nenumărate răniri ale locuitorilor pașnici și a aruncat societatea într-o gravă criză economică și umanitară. Facem apel la toate părțile implicate în conflict la prudență, solidaritate socială și acțiune pentru a construi pacea. Facem apel la Bisericile noastre din Ucraina să lucreze pentru armonie socială, să se abțină de la a participa la confruntare și să nu sprijine dezvoltarea ulterioară a conflictului".

Aceeași declarație spunea: "Îi îndemnăm pe toți creștinii și pe toți cei care cred în Dumnezeu să se roage cu fervoare Creatorului providențial al lumii să protejeze creația sa de distrugere și să nu permită un nou război mondial. Pentru ca pacea să fie durabilă și fiabilă, sunt necesare eforturi specifice pentru a redescoperi valorile comune care ne unesc, întemeiate pe Evanghelia Domnului nostru Isus Cristos".

Războiul profanează numele Dumnezeului păcii

În ultimele zile, apelurile Papei Francisc au devenit mai insistente și mai pline de teamă și durere. La recentul "Angelus", duminica trecută, papa a amintit de "orașul martir" Mariupol, printre cele mai grave victime ale "războiului sfâșietor" din Ucraina, și a strigat: "Opriți acest masacru", afirmând că "Dumnezeu este numai Dumnezeu al păcii, nu este Dumnezeu al războiului, și cel care sprijină violența îi profanează numele" și reiterând că "în fața barbariei uciderii copiilor, nevinovaților și civililor lipsiți de apărare nu există motivații strategice care să fie valabile: există numai încetarea agresiunii armate inacceptabile, înainte ca să se reducă orașele la cimitire".

(După Vatican News, 16 martie 2022)

Traducere de Ovidiu Bișog

* * *

Papa Francisc: Angelus (13 martie 2022)


 

lecturi: 1903.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat