Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Pe 25 martie, papa va consacra Inimii Neprihănite a Mariei Rusia și Ucraina

"Vineri, 25 martie 2022, în timpul celebrării pocăinței pe care o va prezida la ora 17.00 [ora locală, respectiv ora 18.00 în România] în Bazilica «Sfântul Petru», Papa Francisc va consacra Inimii Neprihănite a Mariei Rusia și Ucraina. Același act, în aceeași zi, va fi făcut la Fatima de cardinalul Konrad Krajewski, elemozinier pontifical, ca trimis al Sfântului Părinte". Transmite aceasta într-o declarație directorul Sălii de Presă a Sfântului Scaun, Matteo Bruni. Pentru consacrare a fost aleasă ziua sărbătorii Bunei-Vestiri.

Sfânta Fecioară Maria, în apariția de la 13 iulie 1917 la Fatima, a cerut consacrarea Rusiei către Inima Sa Neprihănită, afirmând că, dacă nu va fi primită această cerere, Rusia va răspândi "erorile sale în lume, promovând războaie și persecuții la adresa Bisericii. Cei buni - a adăugat ea - vor fi martirizați, Sfântul Părinte va avea mult de suferit, diferite națiuni vor fi distruse". După aparițiile de la Fatima au fost diferite acte de consacrare la Inima Neprihănită a Mariei: Pius al XII-lea, la 31 octombrie 1942, a consacrat toată lumea și la 7 iulie 1952 a consacrat Inimii Neprihănite a Mariei popoarele din Rusia în scrisoarea apostolică Sacro vergente anno: "Așa cum acum puțini ani am consacrat Inimii Neprihănite a Născătoarei de Dumnezeu, tot așa acum, în mod foarte special, consacrăm toate popoarele din Rusia aceleiași Inimi Neprihănite".

Paul al VI-lea, la 21 noiembrie 1964, a reînnoit consacrarea Rusiei la Inima Neprihănită în prezența părinților de la Conciliul al II-lea din Vatican. Papa Ioan Paul al II-lea a compus o rugăciune pentru ceea ce a definit "Act de încredințare" care să se celebreze în bazilica "Santa Maria Maggiore" la 7 iunie 1981, solemnitatea Rusaliilor. Acesta este textul: "O, Mamă a oamenilor și a popoarelor, tu cunoști toate suferințele lor și speranțele lor. Tu simți ca mamă toate luptele între bine și rău, între lumină și întuneric care zdruncină lumea, primește strigătul nostru îndreptat în Duhul Sfânt direct către inima ta și îmbrățișează cu iubirea mamei și slujitoarei Domnului pe cei care o așteaptă cel mai mult, și împreună cu cei care a căror încredințare și tu o aștepți în mod deosebit. Ia sub ocrotirea ta maternă întreaga familie umană pe care, cu încredere afectuoasă, ție, mamă, noi o încredințăm. Să se apropie pentru toți timpul păcii și al libertății, timpul adevărului, al dreptății și al speranței".

După aceea, pentru a răspunde mai deplin la cererile Sfintei Fecioare Maria, a voit să explice în timpul Anului Sfânt al Răscumpărării actul de încredințare din 7 iunie 1981, repetat la Fatima la 13 mai 1982. În amintirea lui fiat rostit de Maria în momentul Bunei Vestiri, la 25 martie 1984 în piața Sfântul Petru, în unire spirituală cu toți episcopii din lume, "convocați" în prealabil, Ioan Paul al II-lea încredințează Inimii Neprihănite a Mariei toate popoarele: "Și de aceea, o, mamă a oamenilor și a popoarelor, tu, care cunoști toate suferințele lor și speranțele lor, tu, care simți ca mamă toate luptele între bine și rău, între lumină și întuneric, care zdruncină lumea contemporană, primește strigătul nostru pe care, mișcați de Duhul Sfânt, îl îndreptăm direct spre inima ta: îmbrățișează cu iubire de mamă și de slujitoare a Domnului, această lume a noastră umană, pe care ți-o încredințăm și o consacrăm, plini de neliniște pentru soarta pământească și veșnică a oamenilor și a popoarelor. În mod special îți încredințăm și îți consacrăm acei oameni și acele națiuni care au nevoie deosebită de această încredințare și de această consacrare".

În iunie 2000, Sfântul Scaun a revelat a treia parte a secretului de la Fatima și fostul arhiepiscop Tarcisio Bertone, secretar al Congregației pentru Doctrina Credinței, a subliniat că sora Lucia, într-o scrisoare din 1989, a confirmat personal că acest act solemn și universal de consacrarea corespundea cu ceea ce voia Sfânta Fecioară Maria: "Da, s-a făcut - a scris vizionara - așa cum a cerut Stăpâna Noastră, la 25 martie 1984".

(După Vatican News, 15 martie 2022)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 1164.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat