Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Bacău: A patra întâlnire a cursului dedicat animatorilor parohiali la Oratoriul Salezian "Don Bosco"

Sâmbătă, 12 martie 2022, s-a ținut a patra întâlnire din cadrul cursului de formare pentru animatorii parohiali, în stilul lui Don Bosco. În jur de 60 de tineri proveniți din 15 parohii din jurul Bacăului și nu numai... (am avut participanți din Huși și Ploscuțeni), s-au adunat la oratoriu, plini de entuziasm pentru a descoperi și alte lucruri importante care să-i ajute să anime viața comunității din care fac parte.

Ziua a început cu bansuri și socializare, după care a urmat un moment de rugăciune prin care tinerii și-au înălțat privirea către Dumnezeu, cerându-i pace pentru țările aflate în război și pentru familiile lor. Tema acestei zile a fost "Tânărul interconectat". Momentul formativ a accentuat faptul că nimic nu se poate face de unul singur, întotdeauna lucrurile importante se clădesc în echipă. Tot astfel, și animația se realizează în echipă, fiecare persoană având un rol important. Drept exemplu a fost dat Moise, căruia Dumnezeu i-a încredințat misiunea de a scoate poporul Israel din Egipt, însă nu de unul singur, ci cu ajutorul fratelui său, Aaron, care avea dorul de a vorbi poporului. O altă figură de referință a fost tânărul Ioan Bosco, care, ajuns la Chieri, povestește modul în care își alegea prietenii, valorile după care se ghidează. Tinerii au fost împărțiți în mici grupuri, reflectând la valorile pe care le au și la cele ale grupurilor din care fac parte. Ideea subliniată a fost faptul că echipa cea mai bună se realizează între persoanele care împărtășesc aceleași valori, tocmai de aceea este importantă conștientizarea principiilor care ghidează acțiunile fiecăruia.

Prânzul s-a luat ca în familie, iar pauzele au fost pline de socializare, de zâmbete și jocuri. În centrul zilei a fost Sfânta Liturghie, unde tinerii au aprofundat ce înseamnă a-l iubi pe aproapele și mai ales pe acela care nu îți face bine, căci, dacă se întoarce răul cu bine, se naște în inima celui care face rău întrebări care îl ajută să se schimbe. Aceasta este o caracteristică importantă pe care un animator trebuie să o aibă.

În ultima parte a cursului, tinerii au avut parte de un joc mare, în care s-au pus în pielea conducătorilor importanți ai unei țări și aveau drept scop creșterea bunăstării țării lor. Jocul a subliniat importanța implicării fiecărui participant în menținerea și dezvoltarea calității vieții lor și al celor din jur, precum și rezolvarea unor situații neprevăzute prin elaborarea unor strategii de lungă durată. Tinerii au realizat că munca în echipă necesită renunțări, comunicare și bunăvoință, astfel orice activitate de animație bazată pe acestea va avea un real succes.

Impresii:

  • "Mi-au plăcut mult modul cum a fost organizată ziua, învățăturile și mai ales jocul. Am învățat că este foarte importantă comunicarea când vine vorba de a forma un grup sau de a organiza diferite activități" (Anastasia).

  • "Mi-a plăcut mult întâlnirea de sâmbătă, întrucât au fost activități în care am văzut implicare din partea tuturor participanților, chiar dacă s-au deschis mai greu provocării de a comunica. Am învățat multe lucruri legate de viața de zi cu zi, dat fiind drept exemplu Don Bosco" (Ștefania).

  • "Am descoperit la cursul de animatori utilitatea lucrului în echipă și consider că este modalitatea sigură de succes în cadrul activităților de animație pe care le vom desfășura cu cei mici. Am înțeles că este important să ne prioritizăm anumite valori-cheie care să ne ajute să ne orientăm spre grupurile potrivite pentru a crește" (Alexandru).

Monica Farțadi

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 12 martie: Bacău: A patra întâlnire a cursului dedicat animatorilor parohiali la Oratoriul Salezian "Don Bosco"


 

lecturi: 561.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat