Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Traian: Întâlnirea profesorilor emeriți

Sâmbătă, 12 martie 2022, la Centrul "Gaudium et Spes" din Traian a avut loc o frumoasă întâlnire a profesorilor emeriți. Inițiativa a aparținut unui grup de profesori din Săbăoani și se vrea una anuală.

După ce ne-a întâmpinat pe fiecare în parte cu un zâmbet larg și cu un cuvânt de bun venit, pr. Felician Tiba, directorul Centrului "Gaudium et Spes" din Traian, în cadrul unei conferințe ținute în Aula albastră a centrului, a subliniat frumusețea și noblețea chemării de a fi învățător și profesor.

Învățătorul și mai apoi profesorul, spunea părintele Felician, sunt pentru elevi părinții de la școală ai copiilor. Dacă Dumnezeu a rânduit ca orice copil să intră în lume prin doi părinți, dacă părinții sunt primii educatori pentru copiii lor, societatea a decis ca învățătorii și profesorii să preia la rândul lor misiunea educativă și să-i introducă pe copii în tainele scrisului și ale cunoașterii lumii exterioare. Așa cum copilul trebuie să-și respecte părinții pentru tot ceea ce înseamnă ei pentru el, la fel trebuie să-i respecte și pe învățători și profesori pentru efortul de a le fi pus pixul în mână, de a-i fi introdus în tainele cititului și ale materiilor școlare.

Cu ajutorul unui material pregătit, părintele Felician ne-a ajutat să parcurgem fiecare etapă din ceea ce a însemnat misiunea noastră de învățători și profesori. Astfel, ne-a adus în memorie primele încercări de a constitui o școală, din perioada domnitorului Ștefan cel Mare, subliniind că totul a început pe lângă biserică și primul învățământ viza în special pregătirea viitorilor preoți și dascăli ai Bisericii.

Multele imagini din școlile de la sat sau de la oraș, din perioada anterioară Primului Război Mondial, precum și din perioada interbelică, imagini din perioada comunistă, unde nu doar uniforma școlară sau cravata ne-au adus în memorie acele vremuri, ci și practica agricolă, toate ne-au amintit de vremurile când catedra era locul nostru de muncă, iar elevii, cei cărora ne dedicam efortul, "plămânii" și chiar viața, erau copiii noștri de la școală.

"Domnul Trandafir", profesorul prin excelență, dotat cu chemare specială și pedagogie pe măsură, cel despre care Mihail Sadoveanu amintește că era "unul dintre cei mai pricepuți și devotați pedagogi pe care i-am cunoscut în viața mea", și el a fost adus în memoria participanților și apreciat pentru vocația sa de învățător.

După conferința din Aula albastră i-am mulțumit cu toții lui Dumnezeu pentru darul de a fi stat alături generațiilor de elevi, mulți dintre ei ajunși între timp preoți, unul episcop, iar alții medici, profesori, avocați etc.

La Liturghie ne-am bucurat să-l avem alături pe PS Iosif Păuleț, episcopul nostru de Iași, care ne-a binecuvântat, ne-a încurajat și ne-a mulțumit pentru efortul pe care l-am făcut de a oferi lumii generații de elevi pregătiți să înfrunte realitatea vieții.

Mulțumim părintelui Felician și echipei de la Centrul "Gaudium et Spes" pentru frumoasa organizare, mai ales a prânzului, în mod special pentru tortul tematic.

Mihai Bordeianu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 12 martie: Traian: Întâlnirea profesorilor emeriți

* * *

Traian: Sr. Josefa Maria Ariana, o nouă membră în Ordo Virginum


 

lecturi: 1526.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat