Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Părintele Rafael Friedrich - preot pedagog

Sfârșit de decembrie 2021. Fiecare locuitor consumator de energie electrică așteaptă cu respirația sincopată, ca pe o ghilotină, factura aferenta lunii curente. Ca o exemplificare a acestei tensiuni letale, un post TV a luat un interviu unei maici ortodoxe, iar stareța se lamenta, pe drept, de enormitatea facturilor. Surprinzător a fost faptul că pe fundalul imaginii cu măicuța apăreau discret turnul și silueta bisericii catolice din Colelia (Constanța), astăzi cedată cultului ortodox, unde slujește acea măicuță.

Această biserică ne amintește de localitatea unde s-a născut și a copilărit viitorul preot profesor Rafael Friedrich. Ar fi un act de impietate culpabilă față de personalitatea părintelui dacă ne-am rezuma doar numai la aceste adnotări conjuncturale. Următoarele rânduri se constituie într-un timid eseu, un memento în a reliefa figura părintelui.

Dar cine este acest preot "angelicus"? S-a născut la 13 ianuarie 1914, în Colelia (Constanța). Studiile teologice le-a terminat cu "suma cum laude" la Seminarul Catolic din București, iar la 29 iunie 1939 a fost hirotonit preot. Imediat, a făcut saltul de pe banca de student la catedra de profesor și rector în același seminar timp de nouă ani. A fost secretarul episcopului Anton Durcovici, misiune cu care l-a însoțit în ziua de 26 iunie 1949 la Parohia Popești Leordeni, unde urma să fie administrat sacramentul Mirului. După ce au coborât din tramvai, au fost reținuți și arestați de securiști, iar la întrebările părintelui drept răspuns a primit o lovitura în cap cu o rangă contondentă, care i-a provocat o pilulă amară pentru toată viața.

Timp de șase ani a suportat regimul stalinist al închisorilor și, foarte curios, fără să aibă vreo hotărâre de condamnare. În acest mediu a fost depersonalizat, luându-i-se numele și prenumele de ființă umană și înlocuindu-le cu o tăbliță cu un număr ce atârna de gat ca la un patruped. După acest episod de detenție, a fost eliberat și trimis cu domiciliu obligatoriu la Târgu Jiu, iar la intervențiile Mons. Petru Pleșca a fost numit profesor la Seminarul Catolic din Iași, redeschis în octombrie 1956. Timp de 13 ani (1956-1969) a fost un preot profesor etalon al Seminarului.

În noaptea de 11 mai 1969 a murit subit, în timp ce se ruga: "În mâinile tale, Doamne, îmi încredințez sufletul". Își doarme somnul de veci în așteptarea învierii fericite în Cimitirul "Eternitatea" din Iași. Generațiile de preoți din perioada 1956-1969 l-au iubit, apreciat și, în semn de respect și mulțumire, cred că nu există preot care să nu aibă pe birou o fotografie a părintelui Rafael Friedrich, care parcă te urmărește, te provoacă, te susține, te atenționează ca un ochi al lui Dumnezeu.

Ce am admirat și ce am trăit în prezența și la catedra acestui briliant profesor? Tot timpul cât a fost profesor a predat, printre alte materii, teologia dogmatică - disciplina fundamentală pentru formarea preotului. Era un ucenic fidel al Sfântului Toma de Aquino și urmaș al teologului Tanquerey. Căuta să realizeze sfatul din Cartea lui Ben Sirah, cap. 39, v. 1: "Înțeleptul cercetează înțelepciunea celor de demult. Inima lui se îndreaptă dis-de-dimineață spre Domnul și își deschide gura în rugăciune. El va face cunoscută învățătura pe care a primit-o. Amintirea lui nu se va șterge". Părintele Friedrich emana credință, trăia din credință. Deseori îl vedeai în capelă cufundat în rugăciune cu breviarul în mâini sau cu o carte de spiritualitate. În expunerea adevărurilor teologice se folosea de termeni și exemple cât mai accesibile studenților care veneau doar din "talpa țării", nu trecea superficial peste subiectele delicate și dificile, ci le diseca până când adevărul era devoalat cu acuratețe. Era deschis la tot ce apărea nou, dar după ce trecea prin propriul filtru și cel al Magisteriului Bisericii, conform Sfântului Paul, din Scrisoarea a doua către Timotei, cap. 3, v. 14: "Tu rămâi statornic în cele ce ai învățat și în cele ce ți s-au încredințat".

Părintele Rafael Friedrich avea o răbdare titanică și nu l-am văzut niciodată nervos, să bată cu pumnul în catedră, sa ridice tonul, să jignească, să poarte ranchiună. Îl urma pe Sfântul Ioan Bosco, mare educator al tineretului care spunea: "E mai ușor să te enervezi decât să ai răbdare, să ameninți un copil decât să-l convingi. E mai comod pentru mândria noastră să pedepsim decât să corijăm". Când voia să atragă atenția folosea un diminutiv al numelui sau o "vorbă de duh", ca în cazul unui student care, întrebat fiind în limba latină despre opinia grecilor într-o problemă ("Quid dicunt greci?"), neștiind răspunsul repeta mereu: "Dicunt..., spun", iar părintele îi replica "Grecii spun..., dar tu nu spui nimic, "sed tu nihil dixisti". Recomanda insistent să învățăm o limbă străină, căci altfel vom ajunge să apelam la Librăria "Cartea Rusă".

Fiind de origine germană, părintele Friedrich era o de o punctualitate chirurgicală, de multe ori ne aștepta la ușa aulei de curs. Avea o deosebită evlavie față de Maica Domnului și ne învăța cântecul "Maria zu Lieben". La celebrarea Sfintei Liturghii era sobru, cu o mimică surâzătoare, discret în gesturi, echilibrat, fără grabă. Chiar dacă era mare profesor, considera ca pe o misiune a sa să îi ajute pe credincioși la sfintele sărbători pentru spovezi. Prefera să meargă la Luizi Călugăra, la colegul său, preotul Carol Susan. Credincioșii spuneau: "A venit preotul cel înalt". Da, înalt și la stat și la sfat și în gradul de sfințenie. Părintele Rafael Friedrich îi ajuta pe cei nevoiași. Aproape de seminar era o familie cu mulți copii, care veneau îmbrăcați cu hainele celor mari și spuneau că merg la părintele "Sfederică", așa îi înțelegeau numele.

Deși a suferit toată viața din cauza loviturii primite la arestare, părintele Rafael Friedrich nu a povestit viața de pușcăriaș și nu a cerut răzbunare, conform textului din Scrisoarea către Romani, cap. 12: "Nu te lăsa învins de rău, ci învinge răul cu bine, binecuvântați pe cei ce vă persecută...". Cu cât sondez mai adânc în viața părintelui Rafael cu atât voi descoperi noi fațete, ca și un cristal, cu cât îl lustruiești mai mult, cu atât vei găsi noi sclipiri. Cred că am văzut un preot, pedagog, educator, un sfânt.

În anul 2000, la 15 august, cu ocazia declarării bisericii din Cacica drept basilica minor, cardinalul Luigi Poggi și nunțiul apostolic Jean-Claude Périsset s-au oprit la Parohia Bacău Centru, unde printre subiectele discutate a fost și despre seminar și profesori. La cele auzite despre preotul Friedrich, nunțiul a spus: "De ce nu-l promovați?". Da, aceasta este dorința celor care datorează atât de mult personalității părintelui Rafael. Nu lăsați să fie strivit de dinții uitării acest trandafir de iubire față de studenți, nu permiteți să fie exfoliată această carte de înțelepciune, nu treceți indiferenți și în grabă pe lângă această candelă plină cu uleiul credinței.

Doamne, iartă-mă că îți vorbesc ca un copil, dar te rog: cu xeroxul tău atotputernic fă cât mai multe copii veridice ale preotului Rafael Friedrich!

Pr. Mihai Enășel


 

lecturi: 609.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat