Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Liturghie pentru pace cu PS Benoni Ambăruș, episcop auxiliar de Roma

PS Benoni Ambăruș, episcop auxiliar al Diecezei de Roma, a prezidat Sfânta Liturghie de la Catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași, duminică, 13 martie 2022, fiind în vizită de câteva zile în România și în Republica Moldova, împreună cu o delegație a Caritasului italian, pentru a vizita locurile apropiate de granița cu Ucraina. La celebrare au fost prezenți PS Iosif Păuleț, episcopul de Iași, PS Petru Gherghel, episcop emerit, pr. Marco Pagniello, reprezentatul Caritas Italiana, pr. Iosif Iacob, directorul Centrului Diecezan Caritas Iași, preoți din episcopie și mulți credincioși.

PS Iosif Păuleț i-a salutat pe cei prezenți, în special pe oaspeți, despre care a spus că sunt prezenți în dieceză din cauza războiului, invitând pe toți cei prezenți la rugăciunea pentru pace: "Să ne rugăm pentru pace, să ne rugăm pentru toți cei afectați de ororile acestui război". Înaintea actului penitențial, episcopul Benoni Ambăruș a mulțumit pentru darul de a fi împreună, exprimând dorința de a depune înaintea lui Dumnezeu toată viața, "victimele războiului și pe cei care au provocat războiul", cerând iertare lui Dumnezeu pentru toate.

După proclamarea lecturilor sfinte a urmat omilia ținută de episcopul oaspete. Acesta a ținut să exprime din nou motivul prezenței în România, care este legat de războiul din Ucraina: "Ne-am organizat să venim. Deși vizita noastră este scurtă, ea are o singură dorință: de a cunoaște și de a sprijini Bisericile locale, care sunt implicate; de a vă mulțumi pentru ceea ce faceți deja pentru aceste persoane și în același timp pentru a strânge un fel de legătură de colaborare între Bisericile surori".

Referindu-se la evanghelia duminicii, care vorbea despre schimbarea la față a lui Isus pe muntele Tabor, PS Benoni Ambăruș a spus că "rugăciunea este momentul care ne deschide ochii pentru a vedea realitatea noastră de zi cu zi". Experiența Taborului este una scurtă, de aceea, "Isus îi constrânge pe cei trei de a nu rămâne fixați pe Tabor".

Parafrazând cuvântul Tatălui ceresc, predicatorul a spus: "Ascultați-l pe el și veți fi fericiți! Ascultați-l pe el și veți găsi calea, adevărata frumusețe a vieții!" Când se vede această frumusețe? "Frumusețea se verifică și se poate vedea în momentul în care avem curajul de a vedea realitatea cu ochii inimii, adică din perspectiva lui Dumnezeu... Noi ne rugăm pentru a vedea mai bine sensul vieții noastre. Noi ne rugăm și urcăm pe Tabor pentru a reuși și a recăpăta perspectiva lui Dumnezeu asupra vieții noastre".

Spre finalul omiliei, a povestit cum a întâlnit vineri în Chișinău o doamnă pe nume Irina, din Odessa (Ucraina), cu un mic rucsac și o statuie în brațe: "Această statuie o am de când eram copilă mică. Nu puteam s-o las acolo. Ea mă va ocroti și mă va ajuta să duc până la capăt viața mea", a mărturisit doamna. Războiul este crud, e o tragedie, însă, a spus episcopul auxiliar de Roma, "această tragedie, dacă o trăim cu prezența de spirit și fidelitate în fața lui Dumnezeu, ne va revela adevărata frumusețe a lui Dumnezeu și în viața noastră".

Colecta care s-a organizat în întreaga Dieceză de Iași, duminică, 13 martie, a fost pentru Ucraina, ca semn de solidaritate și caritate în credință față de multele persoane nevoite să experimenteze oroare și suferința războiului. Continuă rugăciunile pentru ca acest război lipsit de orice motiv, calificat drept "nebunie" de către Sfântul Părinte Papa Francisc, să se termine cât mai repede.

Prin prezența PS Benoni Ambăruș și a delegației Caritasului italian, prin inițiativele care se iau în Biserică, prin Caritas din fiecare țară și toate celelalte asociații socio-caritative, Biserica își exprimă vocația ei de a fi alături de cei aflați în suferință, de a-i ajuta și de-ai susține în numele evangheliei, în numele lui Dumnezeu.

Amintim că PS Benoni Ambăruș are misiunea în cadrul Diecezei de Roma să se ocupe cu activitățile caritabile, cu pastorația migranților și cu Centrul Misionar Diecezan.

Pr. Cristian Diac

* * *

Iași (catedrală): Sfânta Liturghie solemnă celebrată de PS Benoni Ambăruș (13 martie 2022)

* * *

TVR Iași: "Colectă pentru refugiații din Ucraina" (13 martie 2022)

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 13 martie: Iași: Liturghie pentru pace cu PS Benoni Ambăruș, episcop auxiliar de Roma. Foto: Andreea Dima / ERCIS Media

* * *

Din arhiva ercis.ro:


 

lecturi: 1481.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat