Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc intră în al zecelea an de pontificat

Papa dialogului pe drumul evanghelizării

de Isabella Piro

Nebunia războiului, izbucnit între Rusia și Ucraina la 24 februarie, marchează în mod trist ziua în care este a noua aniversare a pontificatului Papei Francisc, ales la 13 martie 2013. "Războiul este o nebunie", a repetat de mai mult ori papa deplângând curgerea de râuri de sânge și lacrimi și invocând deschiderea de adevărate coridoare umanitare. Dar la "nebunia războiului" Papa Francisc invită să se răspundă mereu cu "nebunia Iubirii" evanghelice care "umple inima și întreaga viață" a celui care-l întâlnește pe Isus.

Apelurile pentru pace

Parcurgând în marșarier aproape un deceniu de pontificat al lui Bergoglio, toate acestea apar evidente. Anul 2021 s-a deschis și s-a închis cu invocarea păcii, mai ales grație a două călătorii apostolice: în martie cea în Irak și în decembrie cea în Cipru și în Grecia. În ambele călătorii, Papa Francisc a invitat să se lupte împotriva violenței și să se revină la izvoarele de umanitate și fraternitate. Cuvinte reafirmate și în septembrie, la Budapesta și în Slovacia, unde papa a condamnat orice formă de distrugere a demnității umane.

Pandemia și îndemnul la fraternitate

Anul 2021 este legat cu fir dublu cu anul 2020 de pandemia de Covid-19. Papa Francisc îndeamnă constant la eliberarea brevetelor de vaccinuri și invită lumea să se încreadă în Domnul. "A îmbrățișa Crucea sa - spune la "Statio Orbis" din 27 martie 2020 - înseamnă a permite noi forme de fraternitate". Și tocmai fraternitatea este termenul cuprins în Fratelli tutti, a treia enciclică a pontifului semnată la 3 octombrie în urmă cu doi ani la Assisi. O scrisoare care cheamă la prietenia socială și spune nu războiului.

Lupta împotriva abuzurilor

Și în 2019 răsună cuvântul fraternitate, cu Documentul despre Fraternitatea Umană pentru pacea mondială și conviețuirea comună, semnat la Abu Dhabi de papa și de marele imam de Al-Azhar, Ahmad al-Tayyib. Textul condamnă violența și terorismul și reprezintă o etapă fundamentală în relațiile dintre creștinism și islam. Totuși, anul 2019 este caracterizat și de lupta împotriva abuzurilor: în februarie, în Vatican, se ține o întâlnire despre protecția minorilor care duce fie la redactarea scrisorii motu proprio Vos estis lux mundi, cu care se stabilesc noi proceduri pentru a asigura ca episcopii și superiorii călugărești să dea cont de activitatea lor, fie la abolirea secretului pontifical pentru cazurile de abuzuri sexuale. În afară de asta, la 20 august 2018, papa scrie o Scrisoare către poporul lui Dumnezeu în care reafirmă calea adevărului, dreptății, prevenirii și feririi de abuzuri, remarcând apropierea Bisericii de victime.

Săracii, milostivirea și salvgardarea creației

În schimb, în 2017 răsună mai mult cuvântul "săraci", cu prima "Zi Mondială" dedicată lor. Această zi este convocată de papa cu scrisoarea apostolică Misericordia et misera care încheie Jubileul extraordinar al milostivirii, desfășurat în 2016 în mod "răspândit", adică având o Poartă Sfântă deschisă în fiecare biserică din lume. Salvgardarea creației este tema fundamentală a anului 2015, evidențiată de enciclica Laudato si' - Despre îngrijirea casei comune și de instituirea Zilei Mondiale de Rugăciune pentru Îngrijirea Creației. Ambele evenimente amintesc necesitatea de a promova o ecologie integrală care să pună împreună grija față de ambient și echitate față de săraci.

Importanța familiei

În schimb, între 2015 și 2014, focusul pontificatului este familia, căreia Papa Francisc îi dedică două Sinoade, unul extraordinar și unul ordinar, din care reiese preocuparea papei față de atacurile împotriva familiei provocate de societatea contemporană, tot mai individualistă. Ca antidot la această tendință, în exortația apostolică Amoris laetitia din 2016, papa amintește frumusețea familiei bazată pe căsătoria indisolubilă între bărbat și femeie. Această importanță va fi subliniată după aceea de un An special al Familiei - Amoris laetitia care se va încheia în iunie la Roma, cu a zecea Întâlnire Mondială a Familiilor.

Noutățile

Anul 2013 este anul noutăților. Este exemplar numele pentru care optează Bergoglio, adică Francisc: înaintea lui, niciun pontif nu l-a ales vreodată, așa cum niciun papă n-a fost membru al Societății lui Isus, nici originar din America Latină, nici, în timpuri moderne, ales după renunțarea predecesorului său. Împărtășirea caracterizează stilul lui Bergoglio în conducerea Bisericii universale: în 2013, papa instituie un "Consiliu de cardinali" cu misiunea de a-l ajuta în activitatea sa și de a studia revizuirea constituției apostolice Pastor bonus despre Curia Romană, semnată în 1988 de papa Wojtyła. Documentul, cu titlul provizoriu Praedicate evangelium, este încă în pregătire.

Reforma Bisericii

Actualul pontificat privește mult la reforma Bisericii: în exortația apostolică Evangelii gaudium din 2013, Papa Francisc exprimă dorința unei reînnoiri a structurilor ecleziale în sens misionar, și în domeniul economic. Este suficient a cita scrisoarea motu proprio Cu privire la unele competențe în materie economico-financiară, cu care gestionarea de fonduri și imobile a Secretariatului de Stat este transferată la APSA și se întărește rolul de control al Secretariatului pentru Economie. Este fermă și lupta împotriva corupției pentru transparența gestionării finanțelor publice. După aceea, în domeniul pastoral papa întărește rolul laicilor și al femeilor în viața eclezială: în 2018, Paolo Ruffini este primul laic care este numit prefect, la conducerea Dicasterului pentru Comunicare, în timp ce în 2021, sora Nathalie Becquart este numită prima femeie sub-secretar al Sinodului Episcopilor, și scrisorile motu proprio Spiritus Domini și Antiquum ministerium, modifică slujirile laicale ale lectoratului și acolitatului, instituind și slujirea de catehet. În afară de asta, este importantă constituția apostolică Pascite gregem Dei referitoare la sancțiunile penale în Biserică.

Migranții și cultura întâlnirii

În pontificatul Papei Francisc ies în evidență, după aceea, atenția față de migranți, făcută emblematică de călătoria la Lampedusa în 2013 și de cele două vizite la Lesbo în 2016 și în 2021; precum și promovarea "culturii întâlnirii", scoasă în evidență, de exemplu, în 2014 de angajarea personală a papei pentru stabilirea de relații diplomatice între Statele Unite ale Americii și Cuba. Și acum, în aceste timpuri dificile de război în Ucraina, papa n-a precupețit să acționeze pentru o confruntare pașnică între părți, mergând personal la ambasada rusă pe lângă Sfântul Scaun și telefonând președintelui ucrainean Zelensky. În afară de asta, este centrală promovarea unității creștinilor, caracterizată de trei gesturi istorice: întâlnirea cu Chiril, patriarh de Moscova și al întregii Rusii în 2016; dăruirea câtorva fragmente ale relicvelor Sfântului Petru patriarhiei ecumenice de Constantinopol în 2019, și scuzele pentru greșelile comise de catolici prezentate la Atena, în 2021, primatului Bisericii ortodoxe grecești, Ieronymos.

Sinodalitatea și grija față de bătrâni

După aceea, este mare atenția față de sinodalitate, reînnoită și ea: Adunarea din 2023, cu titlul Pentru o Biserică sinodală: comuniune, participare și misiune, va fi precedată pentru prima dată de un parcurs trienal format din ascultare, discernământ, consultare și subîmpărțit în trei faze: diecezană, continentală, universală. Este fundamentală pentru pontif și valorizarea bătrânilor, fără a ceda în fața "culturii rebutării" care consideră persoanele numai pe baza productivității lor. Și tocmai gândindu-se la vârsta a treia, Papa Francisc instituie Ziua Mondială a Bunicilor și Bătrânilor, a cărei primă ediție s-a ținut în iulie 2021. Papa dedică bătrâneții și actualul ciclu de cateheze, început la 23 februarie 2022.

Călătoriile apostolice

Până acum, Papa Francisc a făcut 36 de călătorii internaționale și 25 în Italia, în timp ce pentru anul 2022 au fost anunțate deja vizitele în Malta de la 2 la 3 aprilie și în Republica Democratică din Congo și în Sudanul de Sud, de la 2 la 7 iulie. Încă o dată, reconcilierea se evidențiază în activitatea papei: de fapt, acestor ultime două țări africane marcate de conflicte și violențe pontiful le-a dedicat, deja în 2017, o celebrare de rugăciune pentru pace.

Reconcilierea

După aceea, pentru liderii din Sudanul de Sud, în aprilie 2019, papa a organizat o reculegere spirituală, la sfârșitul căreia a îngenuncheat și a sărutat picioarele personalităților prezente. Un gest fără precedent, pentru "a implora ca focul războiului să se stingă o dată pentru totdeauna". Acele cuvinte de acum trei ani par să fie scrise astăzi pentru Ucraina, făcând în mod dramatic actual un text din Fratelli tutti: "Războiul este un eșec al politicii și al umanității" și reconcilierea "cere angajarea tuturor".

(După L'Osservatore Romano, 12 martie 2022)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 470.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat