Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

ERCIS FM împreună cu Kolping România, pentru cel de-al doilea transport cu ajutoare umanitare la Cernăuți în Ucraina

"A respecta demnitatea omului este important în orice profesie și în mod special în jurnalism, pentru că până și dincolo de simpla prezentare a unui eveniment există sentimente, emoții și, în cele din urmă, viața persoanelor", spunea Papa Francisc într-una dintre întâlnirile cu jurnaliștii catolici (septembrie 2016). Aceste cuvinte ne-au însoțit și motivat să renunțăm pentru scurt timp la munca realizată în studiourile ERCIS FM, pentru a o înlocui cu cea de pe teren. Astfel, joi, 10 martie 2022, împreună cu Corneliu Bulai, secretar Kolping Moldova, am ales să însoțim cel de-al doilea transport cu ajutoare umanitare pe care l-au organizat pentru Cernăuți, în Ucraina.

Trăim o perioadă marcată de nesiguranță și de teamă, în contextul crizei din Ucraina. La Radio ERCIS FM am încercat încă de la început să prezentăm inițiativele care vin în sprijinul celor afectați de conflictul din Ucraina, fie inițiative de rugăciune, fie proiecte de caritate dedicate refugiaților și celor rămași în țara vecină. Nimic nu se compară însă cu întâlnirea acestor persoane, cu susținerea pe care doar o vorbă bună, o îmbrățișare sau un simplu zâmbet le-o poate aduce. Acesta a fost scopul nostru când ne-am pornit spre Cernăuți, a întâlni și apoi a povesti despre oameni, despre vieți, despre chipuri pentru care solidaritatea și apropierea într-un astfel de moment de cumpănă sunt esențiale.

După ce vineri, 4 martie 2022, la Casa Kolping din Cernăuți ajungea primul transport cu ajutoare umanitare, Organizația Kolping România a trimis un alt transport joi, 10 martie, cu medicamente, materiale textile pentru confecționarea truselor de prim ajutor, bocanci, corturi, alimente neperisabile ș.a. Vineri, 11 martie, a fost trimis și cel de-al treilea transport.

În drumul nostru spre Cernăuți, i-am întâlnit la Siret pe reprezentanții Asociației Caritas din Iași, care sunt zi și noapte alături de refugiații din Ucraina, la Centrul de primire Caritas, pus la dispoziție de Parohia Romano-Catolică "Nașterea Sfintei Fecioare Maria".

Imediat după trecerea graniței am fost însoțiți până la Casa Kolping din Cernăuți chiar de directorul Asociației, Vasyl Savka. După descărcarea ajutoarelor am vizitat și o școală care s-a transformat în perioada aceasta jumătate în cantină, voluntarii pregătind porții de mâncare pentru nevoiași, spitale și armată, și jumătate în ateliere în care se confecționează truse de prim ajutor, perdele de camuflaj, garouri ș.a. Directoarea școlii și profesorii cu care am discutat ne-au împărtășit durerea și tristețea că sălile de clasă și de sport, în loc să fie pline de elevi, sunt acum pline cu voluntari și refugiați, iar în loc să se respire bucurie și entuziasm, în aer se simte îngrijorare și nesiguranță. Cu toții speră să revină pacea, iar pe coridoare să alerge din nou copii și tineri ucraineni, dornici să învețe și să crească într-un mediu sigur.

O tânără din Kiev ne-a povestit că locuia aproape de Turnul de televiziune care a fost bombardat. A venit la Cernăuți pentru a-i susține pe cei din prima linie cu tot ce poate. Cu gândul este însă la fratele ei, care a rămas să lupte și din partea căruia speră să primească în continuare vești. Și Julia ne-a împărtășit experiența ei. Ea este din Cernăuți și a primit de curând vestea că fratele ei a murit pe front. Cu toate acestea, nu abandonează lupta. Deși a avut posibilitatea să plece din țară, ea ales să continuă să sprijine cu eforturile ei pe voluntari și pe refugiați.

Toți cei pe care i-am întâlnit erau hotărâți să rămână în Ucraina, să își apere patria și pe cei dragi și să facă tot ce le stă în putință în a-i ajuta pe cei din linia întâi. Ne-au rugat să transmitem recunoștința lor către toți cei care au trimis ajutoare, pentru ei acesta fiind un semn că suntem cu toții frați și că împreună putem reuși. Se încredințează și rugăciunii noastre pentru pace și pentru tot poporul ucrainean.

Vom reveni curând cu un reportaj audio realizat cu ocazia celui de-al doilea transport cu ajutoare umanitare la Cernăuți, Ucraina.

Doamne, dă-ne pacea ta!

Alexandra și Gabriel Măriuț

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 10 martie: ERCIS FM împreună cu Kolping România, pentru cel de-al doilea transport cu ajutoare umanitare la Cernăuți în Ucraina

* * *

Kolping România trimite primul transport cu ajutoare umanitare la Cernăuți în Ucraina


 

lecturi: 946.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat