Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Hollerich către Chiril: Să lanseze un apel pentru sfârșitul conflictului din Ucraina

de Benedetta Capelli

O scrisoare care se naște din durerea profundă pe care o are în inimă. A scris-o marțea trecută cardinalul Jean-Claude Hollerich, președinte al COMECE, Comisia Conferințelor Episcopale Catolice din Uniunea Europeană, către Chiril, patriarh de Moscova și al tuturor Rusiilor. Cardinalul imploră clar "în spiritul de fraternitate" să adreseze "un apel urgent autorităților rusești pentru ca să înceteze imediat ostilitățile împotriva poporului ucrainean și să arate bunăvoință pentru a căuta o soluție diplomatică la conflict, bazată pe dialog, pe bunul simț și pe respectarea dreptului internațional, permițând coridoare umanitare sigure și un acces nelimitat asistenței umanitare".

Cardinalul Hollerich, "cu inima frântă", vorbește despre consecințele dramatice ale "nebuniei războiului din Ucraina". "Mii de persoane, atât soldați, cât și civili, deja au și-au pierdut viața și peste un milion de persoane - afirmă președintele COMECE - au fost evacuate sau au fugit din patria lor; cea mai mare parte din ei sunt femei și copii vulnerabili". În fața eforturilor diplomatice "nerodnice", a atacurilor violente, "nu se poate exclude - se citește în scrisoare - posibilitatea unui conflict european mai amplu sau chiar global cu consecințe catastrofale". "În aceste momente întunecate pentru omenire, însoțiți de intense sentimente de disperare și frică, mulți - afirmă cardinalul - privesc la dumneavoastră, Sanctitate, ca unul care ar putea să aducă un semn de speranță pentru o soluționare pașnică a acestui conflict".

Se amintește că în 2016, atât Papa Francisc, cât și patriarhul Chiril au deplâns, într-o declarație comună, ostilitatea din Ucraina, care a cauzat victime, a produs răni populației și a provocat o gravă criză economică și umanitară. Ambii au invocat "o acțiune menită să construiască pacea și solidaritatea socială". Tocmai reevocând greutatea acelor cuvinte și pe urma sentimentelor de angoasă, cardinalul Hollerich amintește nunțiului din Federația Rusă cuvintele patriarhului Chiril: "Biserica poate să fie o forță pacificatoare", mai ales în timpul Postului Mare, când este rugat "Dumnezeul păcii și nu al războiului". "Să facem ce putem mai bine pentru a ajuta ca să se pună capăt acestui război nesăbuit, așa încât - conclude președintele COMECE - reconcilierea și pacea să poată locui din nou în continentul european".

(După Vatican News, 10 martie 2022)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 732.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat