Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Mici comori ale Postului Mare

de Valentina Angelucci și Valentina Contiero

"Pentru aceasta, ceremoniile vor fi simplificate păstrându-se neatinsă substanța lor; se vor omite repetițiile introduse în decursul veacurilor sau adăugirile mai puțin utile; în schimb, în măsura în care vor părea oportune sau necesare, vor fi restabilite, după tradiția Sfinților Părinți, unele elemente dispărute sub vitregia timpurilor" (Sacrosanctum concilium, 50). Pe această linie se pot interpreta unele alegeri care sunt evidente răsfoind paginile celei de-a treia ediții italiene (și române, nt) a Liturghierului Roman. Printre particularitățile mai interesante sunt, desigur, orationes super populum, scurte rugăciuni de binecuvântare cu care preotul cere ocrotirea și ajutorul lui Dumnezeu asupra poporului la sfârșitul celebrării euharistice. Prezente în edițiile Liturghierului înainte de 1970 și permise doar în unele zile și în anumite circumstanțe, ele împodobesc din nou timpul Postului Mare în ritul roman. Sunt mici comori eucologice pe care tradiția ni le transmite: avem mărturie despre ele deja în Sacramentarul din Verona din secolul V-VI care conține textele pentru celebrarea euharistică din întregul an. Inițial considerate esențiale în structura obișnuită a Liturghiei, ulterior le regăsim numai în cadrul contextului Postului Mare în Sacramentarul gregorian atribuit Papei Grigore cel Mare. Această redimensionare, complet degradantă, ne arată că textele mai vechi sunt păstrate în perioadele forte ale anului liturgic.

Suntem în prezența unei părți originale a liturgiei romane care poartă cu sine semnificația profundă a perioadei Postului Mare. Pentru a sublinia importanța lor, rugăciunile sunt însoțite de gestualitatea foarte precisă a binecuvântărilor solemne: în timp ce credincioșii își înclină capul pentru a primi binecuvântarea lui Dumnezeu, preotul întinde mâinile, gest care apare pentru binecuvântări în Sfânta Scriptură. În noua traducere a Liturghierului este prevăzut, așadar, ca începând din Miercurea Cenușii, după rugăciunea de după Împărtășanie și înainte de trimitere din partea celebrantului sau a diaconului, rugăciunile vor însoți zilnic credincioșii reînnoind cererea de binecuvântare pentru ca, "prin itinerarul spiritual al Postului Mare, să putem ajunge complet reînnoiți la celebrarea Paștelui Fiului" (Rugăciunea de binecuvântare a cenușii). Cum se poate observa chiar din liturghier ele sunt ad libitum în zilele feriale și obligatorii în duminicile din Postul Mare.

Să încercăm să privim cum aceste rugăciuni contribuie la aprofundarea parcursului din Postul Mare. Așa cum știm, primele două duminici din Postul Mare prezintă același episod evanghelic, oricare ar fi ciclul anual, chiar dacă în relatarea diferiților evangheliști. Pentru a privi la rugăciunile asupra poporului vom lua ca exemplu ciclul de lecturi din acest an. În prima duminică găsim episodul în care Isus, condus de Duhul în pustiu, va fi ispitit de diavol. La rândul său, rugăciunea ne va ajuta cerând lui Dumnezeu să mărească speranța noastră în momentele încercării pentru ca, întăriți în ispită, să putem primi mântuirea veșnică. În timpul celei de-a doua duminici, rugăciunea se prinde de Evanghelia care ne vorbește despre Schimbarea la Față a lui Isus (Lc 9,28b-36) cerând ca și noi, poporul său, să putem dori și ajunge la gloria la care au asistat apostolii în acel moment și în toată frumusețea sa.

În a treia duminică Isus ne îndeamnă la convertire (Lc 13,1-9) care are loc atunci când nu ne împietrim inima la Dumnezeu. Rugăciunea ne însoțește în cererea de a rămâne în iubirea lui Dumnezeu și în caritatea fraternă pentru a îndeplini în mod deplin poruncile. În duminica următoare rugăciunea, subliniind că suntem fragili, cere Tatălui milostiv (Lc 15,1-3.11-32) să ne sprijine și să ne elibereze de rău și atunci când ne aventurăm în întunericul lumii ca și cum am fi orbi. În ultima duminică din Postul Mare, evanghelistul Ioan ne va arăta fața iubitoare și milostivă a lui Dumnezeu (In 8,1-11). Rugăciunea va cere milostivire și putere de la Domnul și forța pentru a duce la împlinire dorințele pe care el le pune în inima noastră. Aceste mici rugăciuni ne amintesc că pentru a invoca binecuvântarea lui Dumnezeu trebuie să fim prompți și umili în a-l recunoaște ca unic izvor de viață de la care să primim pâinea adevărată, dând formă rugăciunii noastre și cererii noastre de iertare așa încât spiritul de pocăință să ne însoțească în convertire și să ne conducă pe drumul către mântuire.

Orationes super populum sunt un instrument în plus la dispoziția noastră pe drumul Postului Mare și valorizarea lor în noua traducere a liturghierului poate ajuta credinciosul să se lase implicat total și să facă în așa fel încât această perioadă de pocăință să poată aduce roade bune.

(După L'Osservatore Romano, 9 martie 2022)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 650.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat