Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Femeile, păzitoare ale lumii

de Benedetta Capelli

De Ziua Internațională a Femeii, pe Twitter, gândul papei se îndreaptă spre cele care trăiesc mari suferințe din cauza conflictelor și a foametei și ne invită să privim spre Maria, Regina Păcii.

Privind-o pe Maria ținându-și Fiul în brațe, mă gândesc la tinerele mame și la copiii lor care fug de război și foamete sau care așteaptă în taberele de refugiați. Sunt atât de multe! Fie ca Regina Păcii să obțină concordie pentru inimile noastre și pentru întreaga lume.

Într-un tweet pe contul său @Pontifex, papa amintește suferința și durerea atâtor femei în ziua internațională dedicată lor. El ne îndeamnă să privim spre Maria, astfel încât, prin rugăciunea către Fecioara Maria, lumea să își regăsească drumul înapoi.

Chipurile femeilor

În lacrimi când își iau rămas bun de la soții plecați pe front, solidare când își îmbrățișează copiii înspăimântați, curajoase când strigă în piață "nu"-ul unui război care nu aparține nimănui, gata să ajute soldați care ar trebui să fie dușmani și care sunt în schimb tineri înfricoșați și fragili. Conflictul dintre Rusia și Ucraina a arătat fața femeilor de astăzi: un poliedru alcătuit din grijă, forță, delicatețe, dar mai ales exprimare a unei iubiri care, în durere, devine casă și adăpost.

Femeile - ansamblu de vise și concretețe

La aceste femei, fie ele ruse sau ucrainene, privește astăzi lumea în ziua internațională dedicată lor și în care cuvintele Papei Francisc, rostite de mai multe ori, par să fie cusute pe ele, pe pielea lor arsă de durere. În solemnitatea Sfintei Fecioare Maria, Născătoare de Dumnezeu, la 1 ianuarie, pontiful o amintește pe Maria, femeia acelui "a păstra meditând" și subliniază că "mamele privesc lumea nu pentru a o exploata, ci pentru ca să aibă viață: privind cu inima, reușesc să țină împreună visele și concretețea".

Și în timp ce mamele dăruiesc viața și femeile păzesc lumea, să ne străduim toți pentru a promova mamele și a proteja femeile. Câtă violență există față de femei! Ajunge! A răni o femeie înseamnă a-l insulta pe Dumnezeu, care dintr-o femeie a luat omenitatea, nu dintr-un înger, nu direct: dintr-o femeie. Așa cum dintr-o femeie, Biserica femeie, ia omenitatea fiilor.

Maria și acea "pietà"

Violența asupra femeilor, o problemă "aproape satanică", a spus papa în interviul televizat dat la Mediaset în decembrie 2021, după ce a ascultat-o pe Giovanna având în urmă o viață familială dificilă. Ei îi repetă un termen "demnitate":

Care este demnitatea femeilor bătute, abuzate? Îmi vine o imagine care este intrând în bazilică în dreapta, "pietà" a Sfintei Fecioare Maria, Sfânta Fecioară Maria umilită în fața fiului gol, răstignit, răufăcător în ochii tuturor, aceea este mama care l-a crescut, total umilită. Dar ea n-a pierdut demnitatea și a privi această imagine în momente dificile de umilire ca al tău și unde se simte pierderea demnității, privind acea imagine ne dă forță... Privește-o pe Sfânta Fecioară Maria, rămâi cu acea imagine de curaj.

Privirea speranței

Umilire, suferință, împietrire a sufletului: astăzi în inima fiecărei femei, în momente deosebite ale vieții, se continuă să se trăiască acest leagăn. Există îngrijirea, există privirea care se așază asupra fragilității, asupra durerii, după exemplul propriilor copii. Acea privire feminină - a explicat papa - transformă descurajarea și oferă speranță și într-un scenariul de război.

Vin în minte fețele mamelor care asistă un fiu bolnav sau aflat în dificultate. Câtă iubire este în ochii lor, care în timp ce plâng știu să insufle motive pentru a spera! Privirea lor este o privire conștientă, fără iluzii, și totuși dincolo de durere și de probleme oferă o perspectivă mai amplă, aceea a îngrijirii, a iubirii care regenerează speranță.

Sunt cuvinte cheie în aceste pronunțări ale Papei Francisc care fac să se tragă o gură de aer de alinare, pentru că în femei, deși maltratate, abuzate, victime, este sămânța lui Dumnezeu care este Iubire, este exemplul Mariei care ajută, este da-ul său care nu este capitulare, ci încredere în Domnul, precum și într-o umanitate care în aceste zile nu vede lumină și care pare doborâtă de zgomotul dureros al războiului.

(După Vatican News, 8 martie 2022)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 571.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat