Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Slatina-Timiș (CS): "Împreună pentru familie"

În perioada 2-4 martie 2022, în Parohia Slatina-Timiș (județul Caraș-Severin) și în filiala Sadova Veche, unde slujește pr. Sergiu Ursache (din Iași) ca paroh, au avut loc trei zile dedicate familiei și Postului Mare. Cel care a predicat la sfintele slujbe din aceste zile a fost pr. Felician Tiba, directorul Oficiului pentru Pastorația Familiei din Dieceza de Iași.

Fiind Miercurea cenușii, părintele Felician a ținut să ne spună că postul și abstinența specifice acestei zile nu sunt voite de către Biserică doar ca gesturi în sine, că tot începe Postul Mare, ci mai mult decât pe Dumnezeu, postul și abstinența sunt pentru om, îl disciplinează pe om în relațiile sale cu Dumnezeu și cu aproapele.

O persoană care știe să se mortifice, să se înfrâneze de la anumite mâncăruri, spunea părintele va fi capabilă să se abțină și de la o vorbă dură, de la o replică nepotrivită care ar putea genera un conflict, de la bârfă, ură etc.

Dincolo de predicile de la Liturghii, care au avut teme ce vizau viața de familie, relația dintre soți și a lor cu Dumnezeu, părintele i-a întâlnit și pe adolescenți la ora de religie de la școală, dar și pe tinerii parohiei.

Comunitatea din Slatina-Timiș s-a bucurat de-a lungul timpului de prezența multor preoți din Moldova, preoți care, prin modul lor de a fi, au impregnat acesteia un stil specific creștinismului din această zonă. Astfel, pe lângă hărnicia de care dau dovadă credincioșii din Slatina-Timiș și Sadova Veche (mulți încă mai cresc animale și lucrează din greu ogoarele), participă cu zel și entuziasm la sfintele slujbe, spovedindu-se și împărtășindu-se și ținând toate devoțiunile specifice vieții creștinului.

Prin urmare, o vie mulțumire PS Iosif Păuleț, episcop de Iași, și PS Petru Sescu, episcop auxiliar, pentru că sunt generoși în a oferi lumii din darul preoților de la Iași, dar și PS József Csaba Pál, episcop de Timișoara, pentru că l-a primit cu generozitate pe pr. Sergiu Ursache, preot format în comunitatea preoților orionini din Iași și Italia, dar și pe alți preoți care slujesc în Dieceza de Timișoara.

Familiile din Slatina-Timiș și Sadova Veche mulțumesc părintelui Felician pentru efortul de a împărtăși cu noi aceste zile profunde și înălțătoare, mulțumesc părintelui Sergiu pentru ideea de a oferi un astfel de timp binecuvântat și mai mulțumesc tuturor celor care au participat.

Sfânta Familie de la Nazaret să binecuvânteze toate familiile, mai ales pe cele greu încercate din Ucraina!

Mogdi Prejban

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 2-4 martie: Slatina-Timiș (CS): "Împreună pentru familie"


 

lecturi: 1261.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat