Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

A trecut la Domnul cardinalul Agostino Cacciavillan
Fost nunțiu apostolic, președinte al APSA și protodiacon

Cardinalul Agostino Cacciavillan, fost nunțiu apostolic și președinte emerit al Administrației Patrimoniului Scaunului Apostolic, a murit la primele ore ale zilei de sâmbătă, 5 martie 2022, în apartamentul său din Vatican. Născut la 14 august 1926 la Novale di Valdagno, în Dieceza de Vicenza, a fost hirotonit preot la 26 iunie 1949. Ales pentru Biserica titulară de Amiterno, cu titlul personal de arhiepiscop, la 17 ianuarie 1976 a fost numit pro-nunțiu apostolic în Kenya și delegat apostolic în Seychelles. La 28 februarie a primit hirotonirea episcopală. India în 1981, Nepal în 1985 și Statele Unite ale Americii în 1990 au fost celelalte sedii ale misiunii sale diplomatice, încheiate la Washington în 1998. De la 5 noiembrie 1998 până la 1 octombrie 2002 a fost președinte al Administrației Patrimoniului Scaunului Apostolic. În consistoriul din 21 februarie 2001, Papa Ioan Paul al II-lea l-a creat cardinal încredințându-i Biserica "Santi Angeli Custodi a Citta Giardino", diaconie ridicată pro hac vice la titlu prezbiteral. A fost cardinal protodiacon de la 1 martie 2008 până la 20 februarie 2011. Trupul regretatului cardinal va fi expus în Biserica "Santo Stefano degli abissini" din Vatican. Înmormântarea va fi celebrată luni, 7 martie 2022, la Altarul Catedrei din Bazilica Vaticană.

Născut în 1926, în Vicenza, cu familia sa numeroasă - nouă frați și surori - s-a mutat imediat de la Novale la Breganze pentru ca apoi să meargă în 1928 la Arzignano, cunoscută drept capitală europeană a tăbăcăriei. A intrat în seminarul episcopal din Vicenza în 1937. "Sfântul Ioan Bosco era protectorul meu, invocat zilnic", a destăinuit el după aceea. În seminar a frecventat cursurile gimnaziale, filozofice și teologice. Apoi a fost hirotonit preot la 26 iunie 1949. În amintirea acelei zile, el purta și crucea pectorală a Monseniorului Carlo Zinato, episcopul de Vicenza care l-a hirotonit.

Timp de trei ani a fost vicar cooperator în Parohia "Santa Maria in Colle", la Bassano del Grappa, încredințată pe atunci îngrijirii pastorale a protopopului Egidio Negrin, devenit în 1952 arhiepiscop de Ravenna. În același an, Monseniorul Cacciavillan s-a transferat la Roma pentru a completa studiile sale la Universitatea Pontificală Gregoriana (licența în științe sociale), la Universitatea statală (doctorat în jurisprudență) și la Universitatea Pontificală Lateran (doctorat în drept canonic). Ambiente în care a desfășurat o puternică activitate pastorală în rândul studenților universitari și al absolvenților catolici.

Din 1957 până în 1959 s-a pregătit pentru serviciul diplomatic în Academia Pontificală Ecleziastică și, după câteva luni de muncă în Secretariatul de Stat, a fost numit secretar la Nunțiatura Apostolică din Filipine, unde a rămas patru ani și jumătate. Din 1964 până în 1968 a fost secretar la Nunțiatura Apostolică din Madrid, în Spania, și timp de câteva luni și la Lisabona, în Portugalia. Apoi, din 1968 până în 1976, a lucrat în Secretariatul de Stat, îndeosebi în fruntea Oficiului Informare și Documentare. La 26 august 1973 a fost numit prelat de onoare al Sanctității Sale.

La 17 ianuarie 1976, Paul al VI-lea l-a numit arhiepiscop și pro-nunțiu apostolic în Kenya și delegat apostolic în Seychelles. A primit hirotonirea episcopală la 28 februarie, în Bazilica "Sfântul Petru", de la cardinalul secretar de stat Jean Villot. Co-consacratori au fost cardinalul Simon D. Lourdusamy, secretar al Congregației pentru Evanghelizarea Popoarelor, și episcopul auxiliar de Vicenza, Mons. Carlo Fanton. "In virtute Dei" a fost motoul său episcopal.

În Kenya, din 1976 până în 1981, a fost și observator permanent al Sfântului Scaun pe lângă organismelor Națiunilor Unite pentru mediu și grupările umane (UNEP, Habitat).

La 9 mai 1981, Ioan Paul al II-lea l-a numit pro-nunțiu apostolic în India, funcție la care s-a adăugat, la 30 aprilie 1985, cea de prim pro-nunțiu apostolic în Regatul Nepal.

La 13 iunie 1990, papa l-a transferat în aceleași funcții la nunțiatura apostolică din Statele Unite ale Americii, dându-i în același timp funcția de observator permanent al Sfântului Scaun pe lângă Organizația Statelor Americane. La Washington Monseniorul Cacciavillan a fost și reprezentant al Sfântului Scaun pe lângă Asociația Mondială a Juriștilor.

La 5 noiembrie 1998, Papa Ioan Paul al II-lea l-a numit președinte al Administrației Patrimoniului Scaunului Apostolic, funcție pe care a desfășurat-o până la 2 octombrie 2002. În acest rol a avut și responsabilitate în sânul Fundației Centesimus Annus - Pro Pontifice, fondată de Papa Ioan Paul al II-lea în 1993.

Intervenind în octombrie 1999 la a doua Adunare Specială pentru Europa a Sinodului Episcopilor, a scos în evidență indispensabilitatea evanghelizării și a misiunii ad gentes, punând accent pe doctrina socială și pe "caritate, comuniune și solidaritate", drept "concepte-realități extrem de importante de promovat în cunoaștere și în trăire, prin învățământ în diferitele sale forme și prin acțiunea pastorală". "În al doilea rând - a susținut el în intervenția sa sinodală - trebuie afirmată importanța doctrinei sociale a Bisericii cu referință specială la problemele care astăzi par să caracterizeze mai mult continentul nostru, exemplificate în muncă și globalizare, imigrație, state și națiuni, responsabilitate față de țările mai sărace cu problema datoriei internaționale, acțiune pentru pace, naționalisme". Pentru el era vorba de a adopta "misiunea-metoda de a interoga și de a actualiza doctrina socială a Bisericii pornind de la considerarea problemelor".

Papa Ioan Paul al II-lea l-a numit membru al Congregațiilor pentru Episcopi, pentru Evanghelizarea Popoarelor, pentru Bisericile Orientale și a Cauzelor Sfinților; al Tribunalului Suprem al Signaturii Apostolice; al Consiliului Pontifical pentru Textele Legislative; al Comisiei Pontificale pentru America Latină și al Comisiei Pontificale pentru Statul Cetatea Vaticanului. Apoi papa l-a creat și publicat cardinal diacon al "Santi Angeli Custodi a Citta Giardino", în consistoriul din 21 februarie 2001.

La 2 octombrie 2001 a intervenit la a zecea Adunare a Sinodului Episcopilor, dedicată slujirii episcopale, scoțând în evidență rolul sacramentelor în viață și în misiune.

În noiembrie 2001 a participat la beatificarea a doi vicentini, episcopul Giovanni Antonio Farina și Gaetana Sterni, amândoi au trăit în secolul al XIX-lea. Două figuri de care era legat din motive de naștere precum și în virtutea primilor săi pași ca preot. O altă figură din Veneto de care era legat spiritual era Giuseppe Toniolo.

La 1 octombrie 2002 a renunțat la funcția de președinte al APSA. În 2005 a luat parte la conclavul care l-a ales pe Benedict al XVI-lea.

Animat de o profundă evlavie mariană, a fost foarte legat, în afară desigur de patronul său Sfântul Augustin, de figura Sfintei Tereza Benedicta a Crucii - Edith Stein. Pentru "L'Osservatore Romano" a scris, în august 2005, o reflecție despre cum puteau s-o întâlnească tinerii la Köln pentru ZMT, îndemnându-i "să creadă, să iubească, să adore mai mult".

La 1 martie 2008, ca urmare a promovării la ordinul prezbiteral a cardinalului Dario Castrilló Hoyos, a devenit cardinal protodiacon. La 21 februarie 2011, în timpul unui consistoriu ordinar public pentru votul despre unele cauze de canonizare, după ce a făcut cerere - trecând un deceniu drept cardinal diacon - a optat pentru ordinul cardinalilor prezbiteri, menținând diaconia "Santi Angeli Custodi a Citta Giardino" ridicată la titlu prezbiteral pro hac vice.

(După L'Osservatore Romano, 5 martie 2022)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
 


lecturi: 827.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat