Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Rugăciuni pentru pace și Liturghia din Miercurea Cenușii

În Miercurea Cenușii, 2 martie 2022, de la ora 15.00, în Catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași a avut loc un program de rugăciune pentru pacea în Ucraina, la inițiativa Papei Francisc. Împreună cu PS Iosif Păuleț, episcop de Iași, PS Petru Sescu, episcop auxiliar de Iași, PS Petru Gherghel, episcop emerit, preoții de la catedrală, persoanele consacrate și credincioșii adunați s-au rostit Coronița Divinei Milostiviri, Sfântul Rozariu cu toate cele patru mistere și Calea sfintei cruci, culminând cu Sfânta Liturghie cu ritul impunerii cenușii.

La audiența generală de miercuri, 23 februarie 2022, Papa Francisc i-a invitat pe toți să facă din ziua de 2 martie, Miercurea Cenușii, o zi de post pentru pace. Răspunzând la această chemare, în catedrala din Iași s-a organizat un program de rugăciune pentru pace și înțelegere în lume.

PS Iosif Păuleț, după ce a expus Preasfântul Sacrament, a condus Coronița Divinei Milostiviri și Sfântul Rozariu cu Misterele de Bucurie, rugăciuni rostite împreună cu grupul de surori de la Institutul Diecezan "Slujitoarele lui Cristos, Marele Preot".

A urmat Sfântul Rozariu cu Misterele de Lumină, condus tot de PS Iosif Păuleț și recitat împreună cu preoții de la episcopie. Următoarele două Sfinte Rozarii, Misterele de Durere și de Slavă, au fost conduse de PS Petru Sescu, care s-a rugat împreună cu PS Petru Gherghel, preoții de la parohie și tinerii de la catedrală.

După recitarea celor patru Rozarii, PS Iosif Păuleț a dat binecuvântarea cu Preasfântul Sacrament și a condus apoi devoțiunea Calea sfintei cruci, meditată împreună cu PS Petru Sescu și PS Petru Gherghel.

Mulți credincioși, oameni de bunăvoință, au răspuns la invitația de a se ruga pentru pace și au participat la acest program, care a culminat cu Sfânta Liturghie cu ritul impunerii cenușii.

Miercurea Cenușii a deschis poarta Postului Mare, timp care ne îndeamnă la convertire, la schimbarea mentalității, la semănarea binelui. La convertire ne-au invitat și cuvintele "Adu-ți aminte, omule, că pământ ești și în pământ te vei întoarce", care au însoțit gestul impunerii cenușii în semn de pocăință, la Sfânta Liturghie de la ora 18.00, prezidată de PS Iosif Păuleț.

După proclamarea lecturilor și a textului evanghelic, predica a fost ținută de pr. dr. Gabriel-Iulian Robu, formator și profesor la Institutul Teologic Romano-Catolic din Iași, care a vorbit despre semnificația cenușii: "Această cenușă ne descoperă fragilitatea noastră. Suntem fragili, suntem praf și pulbere în acest univers imens, dar suntem o pulbere pe care Dumnezeu o iubește [...] Aș vrea ca în predicile din Postul Mare să ne apropiem mai mult de această iubire a lui Dumnezeu manifestată pe cruce și mai ales manifestată în ultimele cuvinte ale lui Cristos pe cruce".

După predică, PS Iosif Păuleț a rostit rugăciunea de binecuvântare a cenușii, a stropit-o cu apă sfințită, după care a fost distribuită de preoții concelebranți celor prezenți în semn de pocăință.

Cântările au fost susținute de Corul mare al catedralei, dirijat de pr. Robert Râtan, la orgă fiind Octavian Bișoc.

După Sfânta Liturghie a urmat un moment de rugăciune pentru pace animat de grupul de copii al catedralei.

Întregul program de rugăciune și Sfânta Liturghie cu ritul impunerii cenușii au fost transmise în direct la ERCIS FM și prin sistemul de transmisiuni video on-line al Episcopiei de Iași (ERCIS Media).

Alexandra Măriuț

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 2 martie: Iași: Miercurea Cenușii la catedrală. Foto: Andreea Dima / ERCIS Media

* * *

Iași (catedrală): Coronița Divinei Milostiviri și Sfântul Rozariu cu cele 4 mistere (2 martie 2022):

Iași (catedrală): Calea sfintei cruci în Miercurea Cenușii (2 martie 2022):

* * *

Iași (catedrală): Sfânta Liturghie din Miercurea Cenușii, cu impunerea cenușii (2 martie 2022):


 

lecturi: 620.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat