Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Omilia Papei Francisc la Miercurea Cenușii (2 martie 2022)

Omilia Sfântului Părinte, citită de cardinalul secretar de stat

În această zi, care deschide timpul Postului Mare, Domnul ne spune: "Aveți grijă să nu săvârșiți faptele voastre bune înaintea oamenilor ca să fiți văzuți de ei; altfel nu veți avea răsplată înaintea Tatălui vostru din ceruri!" (Mt 6,1). Poate surprinde, dar în Evanghelia de astăzi cuvântul care apare de mai multe ori este răsplată (cf. v. 1.2.5.16). De obicei, în Miercurea Cenușii atenția noastră se concentrează mai mult asupra angajării cerute de drumul de credință, decât pe premiul spre care ea se îndreaptă. Și totuși astăzi discursul lui Isus revine de fiecare dată asupra acestui termen, răsplată, care pare să fie impulsul acțiunii noastre. De fapt, există în noi, în inima noastră, o sete, o dorință de a ajunge la o răsplată, care ne atrage și mișcă tot ceea ce facem.

Însă, Domnul distinge două tipuri de răsplată la care poate să tindă viața unei persoane: pe de o parte este răsplata la Tatăl și pe de altă parte răsplata la oameni. Prima este veșnică, este cea adevărată, definitivă, este scopul vieții. În schimb, a doua este tranzitorie, este o fascinație la care tindem când admirația oamenilor și succesul lumesc sunt pentru noi lucrul mai important, cea mai mare satisfacție. Dar este o iluzie: este ca un miraj care, odată obținut, lasă cu mâinile goale. Neliniștea și nemulțumirea pândesc mereu la colț pentru cel care are ca orizont mondenitatea, care seduce dar apoi dezamăgește. Cel care privește la răsplata lumii nu găsește niciodată pace și nici nu știe să promoveze pacea. Pentru că pierde din vedere pe Tatăl și pe frați. Este un risc pe care ni-l asumăm toți, pentru aceasta Isus ne avertizează: "Aveți grijă". Este ca și cum ar spune: "Aveți posibilitatea de a vă bucura de o răsplată infinită, o răsplată fără egal: de aceea aveți grijă să nu vă lăsați fascinați de aparență, urmărind răsplăți de doi bani, care vă mor în mână".

Ritul cenușii, pe care o primim pe cap, vrea să ne sustragă de la fascinația de a pune răsplata la oameni înaintea răsplății la Tatăl. Acest semn auster, care ne face să reflectăm asupra caducității condiției noastre umane, este ca un medicament cu gust amar, dar eficace pentru a îngriji boala aparenței. Este o boală spirituală, care reduce la sclavie persoana, făcând-o să devină dependentă de admirația altuia. Este o adevărată "sclavie a ochilor și a minții" (cf. Ef 6,6; Col 3,22), care induce să se trăiască urmărind gloria deșartă, motiv pentru care ceea ce contează nu este curățenia inimii, ci admirația oamenilor; nu privirea lui Dumnezeu asupra noastră, ci modul în care ne privesc alții. Și nu se poate trăi bine mulțumindu-ne cu această răsplată.

Și necazul este că această boală a aparenței amenință și ambientele mai sacre. Asupra acestui lucru insistă astăzi Isus: și rugăciunea, și caritatea, și postul pot să devină auto referențiale. În fiecare gest, chiar în cel mai frumos, se poate ascunde molia autocomplăcerii. Atunci inima nu este complet liberă, pentru că nu caută iubirea față de Tatăl și față de frați, ci aprobarea umană, aplauzele oamenilor, propria glorie. Și totul poate să devină un soi de ficțiune față de Dumnezeu, față de noi înșine și față de ceilalți. Pentru aceasta cuvântul lui Dumnezeu ne invită să ne privim înăuntru, pentru a vedea ipocriziile noastre. Să facem o diagnoză a aparențelor pe care le căutăm și să încercăm să le demascăm. Ne va face bine.

Cenușa scoate în evidență nimicul care se ascunde în spatele căutării neliniștite a răsplăților lumești. Ne amintește că mondenitatea este ca praful, care este dus de un pic de vânt. Surori și frați, nu suntem în lume pentru a urmări vântul; inimii noastre îi este sete de veșnicie. Postul Mare este un timp dăruit nouă de Domnul pentru a trăi din nou, pentru a fi îngrijiți interior și pentru a merge spre Paște, spre ceea ce nu trece, spre răsplata la Tatăl. Este un drum de vindecare. Nu pentru a schimba totul de astăzi pe mâine, ci pentru a trăi fiecare zi cu un spirit nou, cu un stil diferit. La asta folosesc rugăciunea, caritatea și postul: purificați de cenușa de Postul Mare, purificați de ipocrizia aparenței, regăsesc toată forța lor și regenerează un raport viu cu Dumnezeu, cu frații și cu noi înșine.

Rugăciunea umilă, făcută "în ascuns" (Mt 6,6), în ascunderea propriei camere, devine secretul pentru a face să înflorească viața în exterior. Este un dialog cald de afect și de încredere, care mângâie și deschide inima. Mai ales în acest timp al Postului Mare, să ne rugăm privind Răstignitul: să ne lăsăm invadați de duioșia emoționantă a lui Dumnezeu și să punem în rănile sale rănile noastre și rănile lumii. Să nu ne lăsăm cuprinși de grabă, să stăm în tăcere în fața lui. Să redescoperim esențialitatea rodnică a dialogului intim cu Domnul. Pentru că lui Dumnezeu nu-i plac lucrurile strălucitoare; în schimb, îi place să se lase găsit în ascuns. Este "ascunzișul iubirii", departe de orice ostentație și de tonuri eclatante.

Dacă rugăciunea este adevărată, nu poate decât să se traducă în caritate. Și caritatea ne eliberează de sclavia cea mai rea, aceea de noi înșine. Caritatea din Postul Mare, purificată de cenușă, ne duce la esențial, la bucuria intimă care există în a dărui. Pomana, făcută departe de reflectoare, dă pace și speranță inimii. Ne dezvăluie frumusețea de a da care devine un a primi și astfel permite să se descopere un secret prețios: a dărui face inimă să se bucure mai mult decât a primi (cf. Fap 20,35).

În sfârșit, postul. El nu este o dietă, dimpotrivă ne eliberează de autoreferențialitatea căutării obsesive a bunăstării fizice, pentru a ne ajuta să ținem în formă nu corpul, ci spiritul. Postul ne face să dăm din nou lucrurilor valoarea justă. În mod concret, ne amintește că viața nu trebuie supusă scenei trecătoare din această lume. Și postul nu trebuie restrâns numai la mâncare: în special în Postul Mare trebuie să se postească de la ceea ce ne dă o anumită dependență. Fiecare să se gândească, pentru a face un post care să aibă incidență cu adevărat asupra vieții sale concrete.

Dar dacă rugăciunea, caritatea și postul trebuie să se formeze în ascuns, nu sunt secrete efectele lor. Rugăciunea, caritatea și postul nu sunt medicamente numai pentru noi, ci pentru toți, pentru că pot să schimbe istoria. Înainte de toate pentru că acela care îi simte efectele, aproape fără să-și dea seama, le transmite și celorlalți; și mai ales pentru că rugăciunea, caritatea și postul sunt căile principale care îi permit lui Dumnezeu să intervină în viața noastră și a lumii. Sunt armele spiritului și cu ele, în această zi de rugăciune și de post pentru Ucraina, implorăm de la Dumnezeu acea pace pe care oamenii singuri nu reușesc s-o obțină și s-o construiască.

O, Doamne, tu care vezi în ascuns și ne răsplătești dincolo de orice așteptare a noastră, ascultă rugăciunea celor care se încred în tine, mai ales a celor mai umili, a celor mai încercați, a celor care suferă și fug sub zgomotul asurzitor al armelor! Repune în inimi pacea, dăruiește din nou zilelor noastre pacea ta! Și așa să fie.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 517.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat