Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Din cauza războiului acest timp de pocăință asumă o semnificație specială

Dumnezeu ne oferă posibilitatea unei adevărate convertiri a inimilor

Postul Mare și pacea

de cardinal Jean-Claude Hollerich,
arhiepiscop de Luxemburg și președinte al COMECE

Este frumos a putea să mergem împreună pentru a trăi experiența morții și învierii lui Isus Cristos Domnul nostru. Drumul meu foarte personal se inserează în drumul poporului lui Dumnezeu. Acest timp al Postului Mare este special în Europa: am devenit martori neputincioși ai invadării unui popor european de armata unui alt popor european. În Ucraina acum este război, sunt persoane care sunt ucise și altele le ucid. Sunt mii de femei, mame, soții, prietene, surori cărora le este frică pentru cei dragi ai lor. Există răniți, există un întreg popor pe străzi, care părăsesc propriile case, propria familie, proprii prieteni. Criza războiului cu toate ororile sale a venit în mijlocul Europei într-un moment în care, în sfârșit, observa abia un pic de lumină după doi ani de pandemie. Este un șoc. Suntem obișnuiți cu o viață de bunăstare și de pace. Din păcate, pacea noastră era leneșă: ne-am obișnuit până acolo cu această pace încât am uitat oamenii care sufereau chiar lângă noi. S-ar putea spune că viața noastră de creștini și-a pierdut gustul, ba chiar, mai mult, că am devenit cu adevărat o sare insipidă, incoloră, fără gust. Dumnezeu a devenit un Dumnezeu foarte îndepărtat de noi, accesibil numai la nivelul emotiv, un Dumnezeu a cărui lipsă nu ne mai preocupa.

Acum cu pandemia și cu războiul din Ucraina totul se schimbă. Probabil înseamnă și că ne va fi oferită posibilitatea unei adevărate convertiri. Avem oportunitatea de a privi în adâncul inimilor noastre unde se lasă întrevăzută lăcomia care conduce la rău. Ne dăm seama că răul provine nu numai de la "dușmanii" noștri, ci chiar de la noi înșine, de la inimile noastre. Motivul principal al oricărui război se află ascuns înăuntrul inimii umane.

Ce putem face? Trebuie să ne pierdem speranța în omenire? Să alegem o superficialitate de viață care nu ne face rău? Să uităm toate acestea într-un consumism fără limite? Oare ați ales deja acest modus vivendi, dar nu v-a făcut fericiți? Există un singur mijloc pentru a schimba viața și acest mijloc se numește iertare. Desigur, toți am trăit experiența acestei senzații unice a unei inimi ușoare, curate și limpezi după ce am primit sau am și dat iertarea. Isus ne învață că Dumnezeul nostru este un tată care ne iubește și ne așteaptă pentru a ne putea ierta. Să nu ne privăm de sărbătoarea de întoarcere a fiului risipitor. Sacramentul reconcilierii nu este numai un act moral ritualizat, ci o sărbătoare în centrul căreia se află iertarea lui Dumnezeu. De asemenea, aș vrea să subliniez că trebuie să și iertăm și să acceptăm iertarea în viața noastră zilnică, altminteri spovada rămâne un pur ritualism. Războiul din Ucraina ne arată pe ce o parte necesitatea de a ierta, dar pe de altă parte ne arată și dificultatea de a exprima o adevărată iertare. Și tocmai acesta este miezul problemei: fără iertare se poate obține un timp fără război, dar niciodată un timp de pace. Papa nostru ne-a cerut să facem din Miercurea Cenușii o zi de post și de rugăciune pentru Ucraina. Postul este o metodă de curățenie a corpului și a sufletului: a frâna instinctul nostru cel mai puternic, acela de a mânca și de a bea, ne conduce în deșert. Deșertul, la rândul său, este locul ispitelor. Deșertul face să apară slăbiciunea noastră și ne arată că salvarea noastră nu vine de la noi și de la efortul nostru uman, ci ne este dată. A posti pentru Ucraina ne arată că pacea, reconcilierea și iertarea sunt un dar al lui Dumnezeu. Oamenii din Ucraina trăiesc acum un adevărat deșert fără oaze de mângâiere. În postul nostru devenim solidari cu ei și încercăm să unim experiența noastră cu viața lor și cu suferința lor. Pentru că toți suntem frați în pomul crucii.

Rugăciunea pentru pacea în Ucraina este indispensabilă. Putem începe rugăciunea noastră imaginându-l pe Dumnezeu care privește Ucraina. Putem cere harul de a putea intra un pic în privirea divină: Dumnezeu îi iubește pe toți, ne vede ca frați și surori și realizează că acești fii și frați ai săi se ucid reciproc, vede frica femeilor și a copiilor, vede durerea viscerală a celor care fug, vede și că în anumite inimi există voința de a provoca durere, ba chiar de a ucide. Vedem particularitățile perfide ale acestui război murdar. Ne dăm seama de păcat și de rău. Iată pentru ce putem să ne rugăm cu forța întregii noastre ființe pentru pace. Rugăciunea noastră va deveni un strigăt de pace.

Această rugăciune ne va elibera de individualism, ne va conduce spre frații noștri. Pentru ca să putem ajunge la frații noștri din Ucraina trebuie să-i regăsim și pe frații noștri de lângă noi, nu numai în comunitățile noastre creștine, ci și pe frații din alte religii și pe toți frații de bunăvoință. Astfel, rugăciunea noastră comună va deveni un strigăt comun: PACE! Strigătul nostru va putea să devină și angajare: primire a refugiaților din Ucraina, oferte materiale, dar și toată empatia inimii noastre. Această primire a noastră va putea să fie unguentul pentru a vindeca rănile lor și sunt sigur că această primire a noastră va putea schimba și atitudinea noastră față de toți ceilalți refugiați care vin din alte continente. În sfârșit, rugăciunea noastră ne ajută să vedem în ei rănile lui Cristos.

Adevărata rugăciune ne ajută să ducem angajarea noastră la un nivel politic. Cât de frumos este a trăi într-o țară liberă și democratică. Dar și la noi țările libere și democratice participă într-un sistem economic care provoacă suferință. Fie ca tinerii buni să se angajeze împotriva schimbării climatice! Când am participat la manifestația lor la Luxemburg mă impresiona strigătul lor: "Dreptate climatică!". Tinerii au dreptate, nu există pace fără dreptate. Să ne angajăm pentru dreptate, mamă a păcii. Tineri, vă rog: angajați-vă în comisiile de dreptate și pace, merită! Dați sens vieții voastre angajându-vă pentru frații voștri! Veți fi aproape de Dumnezeu și de împărăția sa de dreptate și de pace. Arătați responsabililor voștri politici că sunteți gata să faceți sacrificii pentru a ajuta frații voștri și surorile voastre din Ucraina! Este un sacrificiu de Postul Mare care îi place lui Dumnezeu. Strigați către Dumnezeu fricile voastre, dorința voastră de pace în Europa, dar nu uitați celelalte continente! Primiți refugiații din Ucraina, dar deschideți inimile voastre și casele voastre și tuturor fraților voștri din toate țările! Fiindu-vă foame și sete de iertare și de reconciliere, deveniți făcători de pace și de reconciliere! Denunțați războiul fără a uita că originea conflictelor și a întregii acelei uri se află și în inimile voastre. Căutați pacea și reconcilierea! Priviți-l pe Cristos pe Crucea care poartă toate păcatele noastre, toate războaiele noastre! Priviți inima lui Cristos care este compasiune! Lăsați-vă întâlniți de Cel Înviat care vă dă curajul pentru a merge în locurile de disperare și de dezolare! Lăsați-vă vizitați de Cel Înviat care ne dă pacea!

Fie ca pacea să devină realitate în Ucraina! Fie ca pacea să devină realitate în inimile voastre și în inimile noastre! "Nimic nu este pierdut cu pacea. Totul poate să fie pierdut cu războiul!"

(După L'Osservatore Romano, 2 martie 2022)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 554.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat