Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

PF Șevciuc, arhiepiscop major de Kiev-Halyè: Și în oroarea războiului se poate naște o floare de pace

de Amedeo Lomonaco

Astăzi [1 martie 2022] este a șasea zi de război în Ucraina. 1 martie este și ziua în care se observă primele semne ale primăverii. Amintește asta într-un mesaj video Preafericirea Sa Sviatoslav Șevciuc, arhiepiscopul major de Kiev-Halyè al Bisericii Greco-Catolice Ucrainene, care în fiecare zi, când bombardamentele încetează să lovească Kievul, trimite mesajul său video, o întâlnire zilnică. "Chiar dacă astăzi zăpada albă a dat praful de pe capitala noastră - afirmă el - primăvara vine în mod inexorabil asupra ținutului ucrainean. Exact ca un ghiocel care își croiește drum prin zăpadă pentru a arăta floarea sa, tot așa și ziua de lumină și de pace pentru țara noastră intră năvalnic în mod inexorabil, constant și cu putere prin ororile războiului".

"În aceste ultime momente - adaugă arhiepiscopul major de Kiev-Halyè - am asistat la noile orori ale războiului. Am văzut școli, grădinițe, cinematografe, muzee distruse, iar dimineață o bombă a lovit spitalul de maternitate". De ce - întreabă Preafericirea Sa Sviatoslav Șevciuc - femei și nou-născuți au devenit victime ale acestui război? "Noi ne rugăm. Rezistăm". "În aceste zile am văzut eroismul oamenilor obișnuiți. Am plâns victimele atentatelor cu rachete la Kharkiv, dar ieri am văzut și locuitorii din Berdyansk alungând, cu mâinile goale, forțele armate din orașul lor". Preafericirea Sa Sviatoslav Șevciuc îi încurajează pe toți să "învețe să iubească în acest moment tragic". "Să nu ne lăsăm înfrânți de ură, să nu folosim limbajul său și cuvintele sale". Și invită să se pregătească pentru ziua de mâine, să o petreacă așa cum s-a cerut de Papa Francisc, care a convocat în coincidență cu Miercurea Cenușii ziua de post și rugăciune pentru Ucraina.

Și Biserica din Europa imploră pacea. Din Miercurea Cenușii, și tot timpul Postului Mare, președinții Conferințelor Episcopale din Europa (CCEO) vor celebra Liturghia amintind pe cei care au murit din cauza războiului și pe cei secerați de Covid. "Vrem să unim glasul nostru - afirmă Monseniorul Gintaras Grušas, arhiepiscop de Vilnius și președinte al CCEE - cu glasul papei pentru ca să tacă armele, să se pună capăt imediat războiului din Ucraina și să se lucreze pentru pace: motivațiile păcii sunt mai puternice decât orice calcul de interese particulare și decât orice încredere pusă în folosirea armelor". Acest timp al Postului Mare este și ocazia "pentru a reafirma apropierea Bisericii de cei care au suferit și încă luptă împotriva coronavirusului, pentru a invoca sfârșitul pandemiei și a aminti la Sfânta Liturghie victimele, victimele foarte multe ale Covid".

Conflictul din Ucraina vede mobilizată întreaga rețea internațională Caritas. În Ucraina, îndeosebi, activitățile sunt asigurate în 19 centre, răspândite în întreaga țară și în care sunt distribuite bucuri de urgență, mâncare, dușuri, haine, materiale de igienă, dar și sprijin psiho-social și servicii de transport. În afară de asta, este acordată mare grijă minorilor găzduiți în 22 case-familie sau aflați în orfelinatele publice. Rețeaua Caritas a pregătit în Ucraina și 5 Child Friendly Spaces, în vestul țării, pentru a primi, a îngriji și a educa minori care fug din cauza războiului. Sunt intense și activitățile Caritas în țările vecine. Caritas din Polonia, Moldova și România sunt în prima linie în organizarea primirii refugiaților. Fluxurile sunt compuse mai ales din femei, copii și bătrâni. În Polonia, Caritas diecezane au pus la dispoziție 2.500 de locuri și au activat voluntari pentru a susține familiile primite în centrele prestabilite de autoritățile publice. Cu scopul de a găzdui refugiații, în Republica Moldova, Caritas a deschis 3 centre pentru 500 de locuri.

"Biserica Catolică din Moldova trăiește o experiență nouă de când a izbucnit războiul în Ucraina: în aceste puține zile de tensiune am trecut de la descumpănire și de la frică la un mare lanț de rugăciune și acum la atâtea inițiative de solidaritate și primire". Este ceea ce subliniază episcopul Diecezei de Chișinău, în Republica Moldova, Monseniorul Anton Coșa, referindu-se la miile de persoane care în aceste zile au trecut granița dintre Ucraina și Moldova pentru a scăpa de război. "Datoria noastră - explică Monseniorul Anton Coșa - nu este numai aceea de a ne ruga, ci și aceea de a acționa imediat cu iubire deschizând inimile noastre la nevoile fraților și surorilor care bat la ușile noastre. Tocmai asta facem și o facem pentru a da tuturor, chiar și nouă, un motiv de speranță știind bine că într-o zi de mâine vom putea să ne aflăm și noi în aceeași situație".

(După Vatican News, 1 martie 2022)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 533.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat