Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

PS Iosif Păuleț: Mesaj de Postul Mare 2022

Să facem bine tuturor!

Cucernici părinți, dragi persoane consacrate, iubiți credincioși,

Sfânta Biserică ne cheamă și anul acesta să parcurgem cu credință și perseverență timpul sfânt al Postului Mare, care ne pregătește pentru marea solemnitate a Învierii Domnului. Este un itinerar spiritual de 40 de zile care pornește de la cenușa pocăinței și ne conduce spre focul Vigiliei pascale, semn al iertării și al iubirii lui Dumnezeu care învinge întunericul deznădejdii și al morții. Este un drum caracterizat de pocăință, convertire și interiorizare, care are menirea să ne orienteze viața, cu puterea Duhului Sfânt, spre bucuriile nepieritoare și să ne aducă în inimi lumina, pacea și speranța Celui Înviat. Și câtă nevoie nu avem astăzi de aceste daruri minunate!

Am sperat că pandemia ne va ajuta să conștientizăm mai bine realitatea fragilității noastre umane și că vom ieși întăriți și mai uniți din această încercare. În schimb, bucuria speranței că pandemia va fi curând depășită ne-a fost umbrită de nenumăratele dificultăți, care continuă încă să semene în inimile noastre tulburare și nesiguranță: criza energetică globală, creșterea facturilor la energie electrică și la gaz, mărirea prețurilor la combustibil și, mai ales, acest război absurd și nedorit care aduce suferință și neliniște în atâtea vieți.

În ciuda oboselii, tristeții, lacrimilor, fricii sau deznădejdii care apasă asupra noastră, Postul Mare este și trebuie să fie timpul favorabil în care să reîncepem să semănăm, în noi și în semenii noștri, viață, speranță, pace, armonie. Aceasta este și invitația pe care ne-o face Sfântul Părinte Papa Francisc, în mesajul de Postul Mare, citând din Sfântul Apostol Paul: "Să nu obosim în a face binele, căci la timpul potrivit vom secera, dacă nu vom deveni leneși! Așadar, acum, cât avem timp (kairós), să facem bine tuturor" (Gal 6,9-10).

Să ne străduim să facem bine tuturor, iubiți frați și surori în Domnul! Dar, pentru a ajunge să facem bine tuturor, e important să trăim bine timpul Postului Mare și să urmăm un itinerar autentic de convertire. În acest sens, doresc să vă sugerez câțiva pași concreți, care, pe cât par de simpli, pe atât sunt de importanți și urgenți:

Pacea. Să fim făuritori și promotori ai păcii în familiile și în comunitățile noastre. Să nu ezităm să ne cerem scuze unii altora și să ne iertăm unii pe alții, așa cum am fost și noi iertați de Dumnezeu. Să ne împotrivim nedreptății și să încurajăm buna-înțelegere dintre noi.

Rugăciunea. Să acordăm mai mult spațiu rugăciunii, mai ales celei comunitare. Aceasta ne ajută să ne regăsim pe noi înșine și să ne poziționăm corect în fața lui Dumnezeu: ca făpturi în fața Creatorului, ca slujitori în fața Domnului. În mod special, să medităm cu credință suferințele lui Cristos, prin parcurgerea în rugăciune a Căii sfintei cruci. Această devoțiune atât de dragă nouă ne poate ajuta să înțelegem mai bine iubirea extraordinară a lui Dumnezeu, care, pentru noi și pentru a noastră mântuire, "nu l-a cruțat pe propriul său Fiu, ba chiar l-a dat la moarte pentru noi toți" (Rom 8,32).

Spovada. Să nu ne fie frică să ne apropiem cu încredere de sacramentul milostivirii lui Dumnezeu, care ne așteaptă cu răbdare să regretăm răul și păcatul din viața noastră, pentru a ne putea bucura de iertarea sa.

Caritatea. Să renunțăm la egoismul nostru și să ne deschidem tot mai mult spre ceilalți venindu-le în întâmpinarea nevoilor cu care se confruntă. Având în vedere situația delicată din Ucraina, în colaborare cu Confederația Caritas România și cu celelalte dieceze și eparhii din țara noastră, vom organiza o colectă în toată parohiile Diecezei de Iași în ziua de 13 martie a.c. Să fim cât mai generoși și să sprijinim toate inițiativele destinate să-i ajute pe cei care trec prin momente grele.

Euharistia este sacramentul prezenței răscumpărătoare a lui Cristos în mijlocul nostru, precum și al vindecării și al comuniunii cu Dumnezeu și cu semenii. În Euharistie, Dumnezeu ne arată semnul cel mai concret al apropierii și al compasiunii sale față de noi. Este mijlocul prin intermediul căruia el vindecă în fiecare dintre noi sentimentele de rătăcire și dezorientare, ajutându-ne să trecem de la frică la încredere, de la tristețe la speranță (cf. Scrisoarea pastorală "Împreună pe calea speranței"). Să ne apropiem împreună cu încredere de altarul Domnului pentru a experimenta prezența și iubirea sa milostivă.

Părtași la viața Bisericii. Parcursul sinodal pe care l-am început ne poate ajuta să punem în slujba Bisericii locale experiențele noastre personale și să descoperim tot mai mult "sensul apartenenței noastre la marea familie a lui Dumnezeu, relațiile de comuniune care există între toți cei botezați și responsabilitatea care ne revine fiecăruia de a participa la binele Bisericii pe care o formăm împreună" (Scrisoarea pastorală "Părtași la viața Bisericii"). Să iubim și să slujim Biserica, străduindu-ne să fim membri responsabili ai acesteia.

Împreună cu Preasfințitul Petru Sescu și cu Preasfințitul Petru Gherghel, vă doresc tuturor un timp rodnic și binecuvântat al Postului Mare! Sfânta Fecioară Maria, care, după ce a suferit alături de Fiul ei pe drumul crucii, a fost făcută părtașă de bucuria învierii, să mijlocească pentru noi și să ne însoțească pe drumul vieții.

Domnul să ne binecuvânteze cu pacea sa!

Iași, 1 martie 2022

✠ Iosif Păuleț
episcop de Iași

* * *

Din arhiva ercis.ro:

Catehezele episcopului Iosif din Postul Mare 2022 (3, 10, 17, 24, 31 martie și 7 aprilie)

Mesajul Sfântului Părinte pentru Postul Mare 2022


 

lecturi: 1149.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat