Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Roman: Prezent în prezentul meu. Formare pentru tinerii Acțiunii Catolice

Sâmbătă, 12 februarie 2022, tinerii Acțiunii Catolice s-au bucurat de o zi de formare care a avut loc la Biserica "Sfânta Tereza" din Roman care a valorificat tema "Prezent în prezentul meu".

Tinerii au fost foarte matinali și la ora 8.30 deja treceau ușor pragul bisericii. Ca orice creștin însetat de Cristos, ne-am început ziua cu Sfânta Liturghie celebrată de părintele Felix Măriuț și concelebrată de părintele Felix Roca, părintele Eduard Amariei și gazda noastră, părintele paroh Sebastian Bilboc. Cuvântul de învățătură ținut de părintele Felix Roca în cadrul Liturghiei ne-a îndreptat atenția spre importanța de a înțelege ce înseamnă cu adevărat compasiunea și de a putea afirma așa cum ne spune Cristos în fiecare zi: Sunt aici pentru tine! Deci să fim și noi aici și acum pentru cei din jurul nostru.

După un moment încărcat de spiritualitate, unde ne-am hrănit cu cuvântul lui Dumnezeu și ne-am luat energia necesară pentru ziua respectivă, am continuat cu un moment de cunoaștere și de mișcare coordonat de Antonina Ambăruș, responsabil al sectorului tineri pe zona Bacău, și Andreea Vințilă, coordonator pe zona Iași. După atâta mișcare, aveam nevoie de puțină liniște și introspecție, de aceea în programul nostru a urmat momentul de formare susținut de părintele Felix Roca, asistent general al Acțiunii Catolice. Părintele i-a provocat pe tineri să-ți aducă aminte ce anume le-a lipsit cel mai mult în timpul pandemiei. Cele mai frecvente răspunsuri au fost interacțiunea umană, lipsa soarelui, lipsa îmbrățișărilor, lipsa unui zâmbet, de unde împreună am tras concluzia că în acest timp am învățat să apreciem lucrurile mici care sunt de fapt esența vieții. Un alt lucru pe care părintele l-a punctat a fost faptul că ceea ce se întâmplă cu ceilalți mă afectează și pe mine, chiar dacă aparent pare că nu este așa și dovada cea mai puternică a fost însăși pandemia. Dacă avem curajul să renunțăm la ceea ce ne împovărează vom reuși să ne bucurăm de forța prezentului și vom trăi aici și acum în fiecare moment al vieții.

Răspunzând provocărilor și ascultând asemenea vorbe pline de învățătură, nu se putea să plecăm fără să le aplicăm și în practică. Așadar, a urmat primul atelier intitulat "Timeline ACT", unde ne-am amintit care a fost parcursul nostru în Acțiunea Catolică, de ce talanți dispunem în misiunea noastră și cum i-am ajutat pe cei din jur prin ceea ce am făcut. La final, fiecare tânăr și-a adăugat experiența în timeline-ul ACT și astfel, împreună am realizat câte momente frumoase ne-au îmbogățit viața noastră, dar și pe a celor pe care i-am întâlnit în drumul nostru. Atelierul a fost coordonat de Antonina Ambăruș, ajutată fiind și de ceilalți membrii ai consiliului: Eduard Gherghelucă, vicepreședinte al sectorului tineri, Laurențiu Dîncă, responsabil tineri pe zona Roman, și Cristina Mare, președinte al Acțiunii Catolice.

În cea de-a doua parte a zilei, tinerii au fost provocați să întregească "Albumul oportunităților" acesta având 4 probe. După ce au fost împărțiți în 4 echipe, tinerii au participat la 4 ateliere mai mici, ce cuprindeau activități specifice unei vieți de acționar activ. Ateliere au fost "Storytelling" unde tinerii au primit câte o identitate nouă pe baza căreia puteau sau nu să înainteze pe linia vieții, în funcție de statut și posibilități, fără ca să știe ce personalitate reprezintă cel din stânga sau dreapta. Cel de-al doilea, "Jocurile copilăriei", a constat în realizarea unor jocuri pe care orice tânăr le-a jucat în copilărie. Cel de-al treilea, "De vorbă cu El", a scos în evidență prezența atât de importantă a lui Isus în viața unui tânăr acționar. Ultimul atelier, "Puzzle & tea", le-a testat răbdarea tinerilor, provocându-i să lucreze în echipă. Pe tot parcursul acestor ateliere tinerii au avut de ales durata de participare, ei fiind o echipă și nereușind să obțină "Cheia prezentului" până când toți membrii echipei nu terminau proba. La sfârșitul activității tinerii au descoperit că viața nu este numai despre a urmări un câștig și totodată nu este vorba despre competiție, ci, din contra, aceștia au fost provocați "să aibă un ochi" și pentru aproapele și binele acestuia. Totodată, tinerii au descoperit că prezentul nu se întâmplă de două ori, și că adevăratul câștig îl reprezintă trăirea lui.

Mulțumim tuturor participanților pentru implicarea lor și pentru faptul că demonstrează în fiecare zi că tinerii nu-și petrec viața pe canapea, ci sunt cu adevărat vocea lui Cristos în lume! Mulțumim, de asemenea, și gazdelor noastre de la Parohia "Sfânta Tereza", părintelui paroh Sebastian Bilboc, părintelui vicar Paul Gabor, care ne-a însoțit pe parcursul întregii zile, și părintelui vicar Narcis Iosif Budău, pentru toată ospitalitatea de care au dat dovadă și pentru că susțin activitățile Acțiunii Catolice!

A fost o zi care cu siguranță va rămâne pentru mult timp întipărită în memoria noastră și care ne-a încurajat să continuăm cu spor activitățile începute în parohiile noastre.

Andreea Vințilă
și Antonina Ambăruș

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 12 februarie: Roman: Prezent în prezentul meu. Formare pentru tinerii Acțiunii Catolice


 

lecturi: 321.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat