Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Discurs adresat reprezentanților Bisericilor creștine prezente în Irak, cu ocazia primului aniversar al călătoriei apostolice (28 februarie 2022)

Iubiți frați în Cristos,

Cu emoție și bucurie vă reîntâlnesc aici la Roma, reprezentanți ai diferitelor Biserici creștine din Irak, la un an de la vizita, pentru mine de neuitat, în țara voastră. Prin intermediul vostru, doresc să extind salutul meu cordial la toți păstorii și credincioșii din comunitățile voastre, însușindu-mi cuvintele Apostolului Paul: "Har vouă și pace de la Dumnezeu" (Rom 1,7).

Ținuturile voastre sunt ținuturi ale începuturilor: începuturi ale civilizațiilor antice din Orientul Mijlociu, începuturi ale istoriei mântuirii, începuturi ale istoriei vocației lui Abraham. Sunt și ținuturile începuturilor creștine: ale primelor misiuni, grație predicii Apostolului Toma, a lui Addai și Mari și a discipolilor lor, nu numai în Mesopotamia, ci până în Orientul îndepărtat. Dar sunt și ținuturi de exilați: să ne gândim la exilul evreilor la Ninive și la cel din Babilonia, despre care ne vorbesc profeții Ieremia, Ezechiel și Daniel, care au susținut speranța poporului dezrădăcinat din țara sa. Dar și mulți creștini din regiunea voastră au fost constrânși la exil: persecuțiile și războaiele, care s-au succedat până în zilele noastre, au constrâns mulți dintre ei să emigreze, aducând în Occident lumina Orientului creștin.

Iubiți frați, dacă amintesc aceste episoade din istoria biblică și creștină a țării voastre este pentru că nu sunt străine de situația actuală. Comunitățile voastre aparțin istoriei mai antice a Irakului și au cunoscut momente cu adevărat tragice, dar au oferit mărturii curajoase de fidelitate față de evanghelie. Pentru aceasta îi mulțumesc lui Dumnezeu și vă exprim vouă recunoștința mea. Mă înclin în fața suferinței și a martiriului celor care au păstrat credința, chiar cu prețul vieții. Așa cum sângele lui Cristos, vărsat din iubire, a adus reconciliere și a făcut să înflorească Biserica, tot așa sângele acestor numeroși martiri din timpul nostru, apartenenți la diferite tradiții, dar uniți în aceeași jertfă, să fie sămânță de unitate între creștini și să marcheze o nouă primăvară a credinței.

Bisericile voastre, prin relațiile fraterne care există între ele, au stabilit multiple legături de colaborare în domeniul pastorației, al formării și al slujirii față de cei mai săraci. Astăzi există o comuniune înrădăcinată între creștinii din țară. Aș vrea să vă încurajez să continuați pe acest drum, pentru ca, prin inițiative concrete, un dialog constant și ceea ce contează mai mult, iubirea fraternă, să se facă pași înainte spre unitatea deplină. În mijlocul unui popor care a pătimit atâtea sfâșieri și discordii, creștinii să strălucească precum un semn profetic de unitate în diversitate.

Preaiubiților, cu voi doresc să afirm încă o dată că nu este posibil să ne imaginăm Irakul fără creștini. Această convingere nu se bazează numai pe un fundament religios, ci pe realități sociale și culturale. Irakul fără creștini nu ar mai fi Irak, deoarece creștinii, împreună cu alți credincioși, contribuie puternic la identitatea specifică a țării: un loc în care conviețuirea, toleranța și acceptarea reciprocă au înflorit încă din primele secole; un loc care are vocația de a arăta, în Orientul Mijlociu și în lume, conviețuirea pașnică a diferențelor. De aceea, nimic nu trebuie să fie lăsat neîncercat așa încât creștinii să continue să simtă că Irakul este casa lor și că sunt cetățeni cu titlu deplin, chemați să dea contribuția lor țării unde au trăit mereu (cf. Declarația comună a papei Francisc și a catholicos-patriarhului Mar Gewargis al III-lea, 9 noiembrie 2018, nr. 6). Pentru aceasta, iubiți frați, păstori ai poporului lui Dumnezeu, sunteți mereu dedicați și atenți să asistați și să întăriți turma. Fiți aproape de credincioșii încredințați îngrijirilor voastre, mărturisind înainte de toate cu exemplul și conduita de viață evanghelică proximitatea și duioșia lui Isus Bun Păstor.

Voi, creștinii din Irak, care din timpurile apostolice trăiți umăr la umăr cu alte religii, aveți, în special astăzi, o altă vocație indispensabilă: să vă angajați pentru ca religiile să fie în slujba fraternității. De fapt, "diferitele religii, pornind de la recunoașterea valorii fiecărei persoane umane drept creatură chemată să fie fiu sau fiică a lui Dumnezeu, oferă un aport prețios pentru construirea fraternității și pentru apărarea dreptății în societate" (Scrisoarea enciclică Fratelli tutti, 271). Voi știți bine că dialogul interreligios nu este o chestiune de simplă curtoazie. Nu, merge dincolo de asta. Nu este chestiune de negociere sau de diplomație. Nu, merge dincolo de asta. Este un drum de fraternitate îndreptat spre pace, un drum adesea obositor dar pe care, în special în aceste timpuri, Dumnezeu îl cere și îl binecuvântează. Este un parcurs care are nevoie de răbdare și înțelegere. Dar ne face să creștem ca niște creștini, pentru că cere deschiderea inimii și angajarea de a fi, concret, făcători de pace.

A fi în dialog este și cel mai bun antidot la extremism, care este un pericol pentru aderenții de orice religie și o gravă amenințare la adresa păcii. Însă trebuie lucrat pentru a dezrădăcina cauzele îndepărtate ale fundamentalismelor, ale acestor extremisme care se formează mai ușor în contexte de sărăcie materială, culturală și educativă, și sunt alimentate de situații de nedreptate și de precaritate, ca acelea lăsate de războaie. Și câte războaie, câte conflicte, câte interferențe nefaste au lovit țara voastră! Ea are nevoie de o dezvoltare autonomă și închegată, fără ca, așa cum s-a întâmplat din păcate de prea multe ori, să fie vătămată de interese externe. Țara voastră are propria demnitate, propria libertate și nu poate să fie redusă la o câmp de război.

Iubiți frați în Cristos, să știți că sunteți în inima mea și în rugăciunile multor persoane. Nu vă descurajați: în timp ce atâția, la diferite niveluri, amenință pacea, noi să nu ne abatem privirea de la Isus, Principele păcii, și să nu încetăm să-l invocăm pe Duhul său, artizan al unității. Sfântul Efrem, pe urma Sfântului Ciprian, a comparat unitatea Bisericii cu "tunica necusută și nedespărțită" a lui Cristos (cf. Imnuri aduse răstignirii VI,6). Cu toate că a fost despuiat brutal de haine, tunica a rămas unită. Și în istorie Duhul lui Isus păzește unitatea credincioșilor, în pofida diviziunilor noastre. Să cerem Preasfintei Treimi, model al adevăratei unități care nu este uniformitate, să întărească între noi și între Bisericile noastre comuniunea. Astfel vom putea corespunde dorinței insistente a Domnului ca discipolii săi să fie "una" (In 17,21)!

Vă mulțumesc din inimă pentru că ați venit și acum vă propun să recităm împreună rugăciunea Domnului, fiecare în propria limbă.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 296.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat