Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Angelus (27 februarie 2022)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

În Evanghelia liturgiei de astăzi Isus ne invită să reflectăm asupra privirii noastre și asupra vorbirii noastre. Privirea și vorbirea.

Înainte de toate asupra privirii noastre. Riscul în care ne aflăm, spune Domnul, este de a ne concentra să privim paiul din ochiul fratelui fără să ne dăm seama de bârna care este în ochiul nostru (cf. Lc 6,41). Cu alte cuvinte, de a fi foarte atenți la defectele altora, chiar și la cele mici ca un pai, neglijându-le cu seninătate pe ale noastre, dându-le puțină importanță. Este adevărat ceea ce spune Isus: găsim mereu motive pentru a-i învinovăți pe alții și a ne justifica pe noi înșine. Și de atâtea ori ne plângem pentru lucrurile care nu merg în societate, în Biserică, în lume, fără a ne pune mai întâi în discuție și fără a ne angaja să ne schimbăm înainte de toate pe noi înșine. Orice schimbare rodnică, pozitivă, trebuie să înceapă de la noi înșine. Altminteri, nu va fi schimbare. Dar - explică Isus - făcând astfel, privirea noastră este oarbă. Și dacă suntem orbi nu putem pretinde să fim călăuze și învățători pentru alții: de fapt, un orb nu poate conduce un alt orb (cf. v. 39).

Iubiți frați și surori, Domnul ne invită să curățăm privirea noastră. Primul lucru pe care ni-l cere este să privim în noi pentru a recunoaște mizeriile noastre. Pentru că dacă nu suntem capabili să vedem defectele noastre, vom fi mereu tentați să le mărim pe cele ale altuia. În schimb, dacă recunoaștem greșelile noastre și mizeriile noastre, se deschide pentru noi ușa milostivirii. Și după ce ne-am privit înăuntru, Isus ne invită să-i privim pe alții așa cum face el - acesta este secretul: a-i privi pe alții așa cum face el -, care nu vede înainte de toate răul, ci binele. Dumnezeu ne privește astfel: nu vede în noi niște greșeli iremediabile, ci vede niște fii care greșesc. Dumnezeu distinge mereu persoana de erorile sale. Mântuiește mereu persoana. Crede mereu în persoana și este gata mereu să ierte erorile. Știm că Dumnezeu iartă mereu. Și ne invită să facem același lucru: să nu căutăm în alții răul, ci binele.

După privire, Isus ne invită astăzi să reflectăm asupra vorbirii noastre. Domnul explică faptul că gura "vorbește din prisosul inimii" (v. 45). Este adevărat, din modul în care vorbește unul îți dai seama imediat de ceea ce are în inimă. Cuvintele pe care le folosim exprimă persoana care suntem. Însă uneori acordăm puțină atenție cuvintelor noastre și le folosim în mod superficial. Dar cuvintele au o greutate: ne permit să exprimăm gânduri și sentimente, să dăm glas fricilor pe care le avem și proiectelor pe care intenționăm să le realizăm, să-l binecuvântăm pe Dumnezeu și pe alții. Însă, din păcate, cu limba putem alimenta și prejudecăți, să ridicăm bariere, să agresăm și chiar să distrugem; cu limba putem să-i distrugem pe frați: bârfa rănește și calomnia poate să fie mai ascuțită decât un cuțit! După aceea, astăzi, în special în lumea digitală, cuvintele aleargă repede; dar prea multe vehiculează furie și agresivitate, alimentează știri false și profită de fricile colective pentru a propaga idei deformate. Un diplomat, care a fost secretar general al Națiunilor Unite și a câștigat Premiul Nobel pentru pace, a spus că "a abuza de cuvânt echivalează cu a disprețui ființa umană" (D. Hammarsköld, Tracce di cammino [Urme ale drumului], Magnano BI 1992, 131).

Așadar, să ne întrebăm ce fel de cuvinte folosim: cuvinte care exprimă atenție, respect, înțelegere, apropiere, compasiune, sau cuvinte care tind în mod principal să ne facă frumoși în fața altora? Și apoi, vorbim cu blândețe sau poluăm lumea răspândind otrăvuri: criticând, plângându-ne, alimentând agresivitatea răspândită?

Sfânta Fecioară Maria, la umilința căreia a privit Dumnezeu, Fecioara tăcerii pe care o rugăm acum, să ne ajute să purificăm privirea noastră și vorbirea noastră.

________________

După Angelus

Iubiți frați și surori,

În aceste zile am fost răscoliți de ceva tragic: războiul. De mai multe ori ne-am rugat pentru ca să nu se meargă pe acest drum. Și nu încetăm să ne rugăm, ba chiar, îl implorăm pe Dumnezeu mai intens. Pentru aceasta reînnoiesc tuturor invitația de a face din ziua de 2 martie, Miercurea Cenușii, o zi de rugăciune și post pentru pacea în Ucraina. O zi pentru a fi aproape de suferințele poporului ucrainean, pentru a ne simți toți frați și a implora de la Dumnezeu sfârșitul războiului.

Cel care face război uită umanitatea. Nu pornește de la oameni, nu privește la viața concretă a persoanelor, ci pune înainte de toate interese de parte și de putere. Se încredințează logicii diabolice și perverse a armelor, care este cea mai îndepărtată de voința lui Dumnezeu. Și se distanțează de oamenii obișnuiți, care vrea pacea; și care în orice victimă sunt adevăratele victime, care plătesc pe propria piele nebuniile războiului. Mă gândesc la bătrâni, la cei care în aceste ore caută refugiu, la mamele care fug cu copiii lor... Sunt frați și surori pentru care este urgent să se deschidă coridoare umanitare și care trebuie primite.

Cu inima sfâșiată pentru ceea ce se întâmplă în Ucraina - și să nu uităm războaiele din alte părți ale lumii, ca în Yemen, în Siria, în Etiopia... -, repet: să tacă armele! Dumnezeu este cu făcătorii de pace, nu cu acela care folosește violența. Deoarece acela care iubește pacea, așa cum se spune în Constituția Italiană, "respinge războiul ca instrument de ofensă la adresa libertății celorlalte popoare și ca mijloc de rezolvare a controverselor internaționale" (Art. 11).

Ieri, la Granada, în Spania, au fost proclamați fericiți preotul Gaetano Giménez Martín și cincisprezece însoțitori martiri, uciși in odium fidei în contextul persecuției religioase din anii '30 din secolul trecut în Spania. Mărturia acestor discipoli eroici ai lui Cristos să poată trezi în toți dorința de a sluji Evanghelia cu fidelitate și curaj. Aplauze pentru noii fericiți.

Vă salut pe voi toți, romani și pelerini!

Salut îndeosebi las niñas Quinceñeras din Panamá; tinerii universitari din Dieceza de Porto; credincioșii din Mérida-Badajoz și din Madrid, Spania; cei din Paris și din Polonia; grupurile din Reggio Calabria, din Sicilia și din Unitatea Pastorală Alta Langa; candidații la Mir din Urgnano și tinerii din Petosino, Dieceza de Bergamo.

Un salut special celor care au venit cu ocazia Zilei Bolilor Rare, care este mâine: încurajez diferitele asociații ale bolnavilor și ale celor din familie, precum și cercetătorii care lucrează în acest domeniu. Vă sunt aproape! Salut popoarele prezente aici... Văd și multe steaguri ale Ucrainei! (în ucraineană) Lăudat să fie Isus Cristos!

Urez tuturor o duminică frumoasă. Vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 530.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat