Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Ajutoare pentru Ucraina
din partea Caritas Polonia
Caritas Internationalis: Ucraina riscă o catastrofă umanitară

Apel al Confederației Caritas Internationalis născută în 1951: să fie garantate protecția și accesul asistenței umanitare. De asemenea, să fie garantată libertatea de circulație pentru cei care fug de conflict.

"Evenimentele care au început în această dimineață vor duce în mod inevitabil la o catastrofă umanitară colosală. Este imposibil de crezut că în secolul XXI, în centrul Europei, oamenii trebuie să se trezească la ora 5 dimineața cu explozii și sirene de raid aerian". Acestea sunt cuvintele rostite de Tetiana Stawnychy, președinta Caritas Ucraina, după atacul de amploare lansat astăzi [24 februarie 2022] la primele ore ale dimineții în țară. Caritas Internationalis își exprimă îngrijorarea pentru populația ucraineană, aflată deja în stare critică la opt ani de la începutul crizei care a provocat peste 14.000 de morți și strămutarea a încă 1,5 milioane de persoane.

O situație deja dramatică

Confederația Caritas lansează un apel de urgență pentru a sprijini activitatea Caritas Ucraina. Programul își propune să sprijine persoanele afectate de conflict cu alimente, apă potabilă, locuințe sigure și kituri de igienă, precum și să asigure transportul în condiții de siguranță pentru ca persoanele vulnerabile să ajungă la cei dragi și în zone sigure. "Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a avea capacitatea de a răspunde la criza umanitară și de a-i ajuta pe cei afectați de război." Încă de la sfârșitul verii anului 2021, în special în estul Ucrainei, Caritas și-a pregătit răspunsul umanitar pentru o posibilă escaladare a conflictului, pentru a-și consolida rețeaua și pentru a-și spori capacitatea, precum și pentru a instrui personalul și voluntarii. Au fost, de asemenea, poziționate temporar centre pentru a primi și asista persoanele strămutate în interiorul țării (IDP), al căror număr este posibil să crească considerabil odată cu începerea intervenției militare. Cifrele urgenței sunt deja dramatice: "Înainte de atac, de ambele părți ale liniei de contact - adaugă Stawnychy - existau deja cel puțin 2,9 milioane de persoane care aveau nevoie de asistență umanitară. Acum, aceste cifre sunt menite să crească".

Protejarea persoanelor, în special a celor mai vulnerabile

Caritas Ucraina este sprijinită de 36 de organizații ale Confederației Caritas în asistarea populației aflate în dificultate. "Nu putem ignora implicațiile umanitare tragice ale acestui război", spune secretarul general al Caritas Internationalis, Aloysius John. "Este de datoria comunității internaționale să protejeze poporul ucrainean și să se asigure că acesta are acces la asistență umanitară". Caritas Internationalis reiterează necesitatea ca toate persoanele, în special cele mai vulnerabile, să aibă acces la asistență umanitară și ca libertatea de mișcare să fie garantată pentru cei care fug de conflict. "Cu toții suntem chemați să acționăm. Ceea ce se întâmplă în Ucraina pune în pericol stabilitatea și pacea internațională și, după cum a subliniat Sfântul Părinte, «discreditează dreptul internațional». Oricine dorește să sprijine activitatea Caritas Ucraina o poate face prin intermediul acestui site: www.caritas.org/ukraine-appeal-22.

(După Vatican News, 24 februarie 2022)

Traducere de Ovidiu Bișog


 

lecturi: 675.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat