Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Este nevoie de o profeție a nonviolenței, este o provocare pentru tineri

de Salvatore Cernuzio

Nonviolență, migranți, ambient, raport cu bătrânii și noile tehnologii. Și o rugăciune inițială către Maria, Regina păcii, pentru ca să protejeze Ucraina, familiile, tinerii, victimele atacurilor pornite noaptea trecută. [Joi, 24 februarie 2022] Papa Francisc dialoghează virtual timp de peste o oră cu universitarii din toată America pentru întâlnirea sinodală "A construi punți Nord Sud" creată și organizată de Departamentul de Teologie de la Loyola University, ateneu al iezuiților la Chicago, în colaborare cu Comisia Pontificală pentru America Latină. "Bună ziua, bună seara, bună noapte", începe Papa Francisc cu referință la diferitele fusuri orare.

De la 19.00 la 20.45 rămâne conectat din salonul de la Casa "Sfânta Marta" pentru dialogul rapid cu Lorena, Leo, Paco, Alejandro, Priscilla, Jefferson și alți tineri și tinere. Provin din locuri diferite - brazilieni, canadieni, nord-americani, argentinieni -, unii sunt migranți, fugiți dintr-o țară în alta sau transferați de la periferia la centrul propriilor orașe în căutarea de oportunități mai bune de viață. Conectați de la smartphone, tablet și computer, împărțiți în patru blocuri, relatează pe scurt papei propria istorie, denunță urgențele din țările lor sau prezintă proiecte dezvoltate în acești ani.

A construi punți, parte a identității creștine

A împărtăși idei și inițiative dezvoltate în diferite latitudini ale Americii este modul pentru a construi acele "punți" pe care le propune titlul întâlnirii. Și papa vorbește tocmai despre "punți" în primele afirmații ale intervenției sale, precedată de salutul cardinalului de Chicago, Blaise Cupich, și de secretara CAL, Emilce Cuda. "A construi punți este parte integrantă a identității creștine. Cristos vine pentru a construi punți între Tatăl și noi. Un creștin care nu știe să construiască punți, a uitat Botezul său", evidențiază pontiful.

Nonviolență activă

De-a lungul tuturor întrebărilor tinerilor, Papa Francisc ia notițe pe foi de hârtie. Mai întâi îi lasă pe tineri să vorbească apoi intervine oferind sugestii și indicații pentru viitor. Spune că ar fi frumos ca acest spațiu sinodal să poată deveni constant între tinerii studenți și pontifi. Și apoi răspunde unei tinere braziliene care denunță "violența dură și sălbatică" pe care a trăit-o și pe care o trăiește țara sa. La violență, subliniază papa, trebuie răspuns cu "nonviolența activă": "Aceasta este cea mai mare provocare care se așteaptă de la voi, denunțarea violenței", le spune tinerilor. "Violența distruge, violența nu construiește, și vedem asta în dictaturile militare și non-militare în decursul istoriei. Avem nevoie de profeția nonviolenței, este mult mai ușor a da o palmă atunci când se primește o palmă, în loc de a întoarce obrazul celălalt", afirmă el, amintind exemplul lui Gandhi. "Gentilețea - adaugă papa - este unul din cele mai frumoase lucruri, se naște din duioșie". Papa Francisc avertizează și cu privire la "jocul ipocriziei": "Otrăvește viața ta. Sinceritatea costă și te duce înainte în convertire la armonia cu lumea".

Natura nu iartă niciodată

Episcopul de Roma vorbește despre armonie și cu privire la creație, problemă pe care mai mulți studenți o propune în intervențiile lor. Se citează date dramatice: 20 de milioane de persoane pe an fug din propria țară din cauza schimbărilor climatice; o previziune de 1,4 miliarde de refugiați climatici până în 2060. Papa Francisc reafirmă apoi invitația la îngrijirea casei comune și amintește o vorbă spaniolă: "Domnul iartă mereu, noi iertăm uneori, natura nu iartă niciodată".

A primi și a integra migranții

În dialog este dedicat spațiu amplu temei migrațiilor. Este emoționantă intervenția unei tinere sud-americane emigrate cu familia care denunță tratamentul primit: "Nu suntem violatori, asasini, dependenți de droguri... Suntem visători harnici care oferă acestei țări ceea ce este mai bun din noi înșine". Papa răspunde reafirmând teorema făcută din patru verbe, utile pentru a înfrunta ceea ce descrie ca "una din dramele cele mai grave" din secolul nostru. "Vedem persoane care părăsesc țara lor din cauza problemelor politice, războaielor, problematicilor economice, culturale. Principiul este foarte clar: migrantul trebuie primit, trebuie însoțit, promovat, integrat".

Ca și în alte ocazii, papa repetă că țările trebuie să spună "cu onestitate" câte persoane pot să primească, așa încât alte țări să poată interveni. Pontiful spune că este bine de insistat asupra temei migrațiilor pentru că îi privește pe toți, dat fiind că atâția sunt "copii de migranți". "Eu însumi - amintește el - sunt fiu de migranți", membru al unei familii plecate din Piemont când "tatăl meu era un tânăr contabil de 22 de ani". Statele Unite înseși sunt "o țară de migranți: irlandezi, italieni..." și "chiar țara mea, Argentina, este un cocktail de migranți". Așadar, problema interpelează pe fiecare dintre noi, îndeosebi pe universitari care, subliniază papa, trebuie să trateze, să studieze și să se ocupe de problemă prin cele trei limbaje "al capului, al inimii, al mâinilor", fără să cadă în riscul de a deveni "reci, fără inimă".

A se îngriji de rădăcini

Nu lipsește în colocviu o referință la dialogul dintre generații. "Rădăcini" este cuvântul, rostit de un tânăr, care-l inspiră pe Jorge Mario Bergoglio: "Unul din lucrurile sinucigașe pentru o societate este atunci când neagă rădăcinile sale. Fiecare trebuie să se îngrijească de propriile rădăcini, pentru aceasta insist asupra dialogului între bătrâni și tineri. Bătrânii sunt rădăcinile, toate roadele vin din rădăcini". Și migranții, e adevărat, trebuie să se integreze în țările de primire, dar să nu uite propriile rădăcini, altminteri "vor trăi cu vina aceasta".

O Biserică "pe stradă"

În sfârșit, reflectând asupra temei sinodalității, papa nu evită să adreseze un apel întregii Biserici să fie o Biserică "pe stradă", "în ieșire", nu o "Biserică de muzeu static", unde totul este curat și în ordine, dar totul nu funcționează. Așadar, o Biserică ce se pune în discuție. În această privință, Papa Francisc relatează o anecdotă personală de când, în urmă cu mulți ani, într-un barrio din Buenos Aires a văzut un preot care, la Crăciun și Paști, a transformat parohia într-o sală de mese deschisă imigraților și celor care nu aveau pe nimeni cu care să petreacă sărbătorile: "M-a scandalizat. Dar aceea a fost o palmă pe fața mea care a schimbat inima mea".

(După Vatican News, 24 februarie 2022)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 269.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat