Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Vatican: Conferința de presă de prezentare a Mesajului Sfântului Părinte Francisc pentru Postul Mare 2022 (24 februarie 2022)

Joi, 24 februarie 2022, a avut loc în transmisiune directă streaming din Sala de Presă a Sfântului Scaun conferința de presă de prezentare a Mesajului Sfântului Părinte Francisc pentru Postul Mare cu titlul "Să nu obosim în a face binele, căci la timpul potrivit vom secera, dacă nu vom deveni leneși! Așadar, acum, cât avem timp, să facem bine tuturor" (Gal 6,9-10). Au intervenit reverenda soră Alessandra Smerilli, FMA, secretar ad interim al Dicasterului pentru Slujirea Dezvoltării Umane Integrale; cardinalul Francesco Montenegro, arhiepiscop emerit de Agrigento și membru al Dicasterului pentru Slujirea Dezvoltării Umane Integrale; și pr. Massimo Mostioli din Dieceza de Pavia, angajat în pastorația pentru romi urmând experiența de fraternitate începută de don Mario Riboldi. Prezentăm în continuare intervențiile:

Intervenția reverendei sore Alessandra Smerilli, F.M.A.

În scurgerea uneori lentă, uneori cadențată, uneori frenetică, a zilelor noastre, timpul Postului Mare ne este oferit ca moment propice pentru a reporni la drum în direcția corectă, aceea a iubirii față de Dumnezeu și față de aproapele, care ne caracterizează pe noi, creștinii. Este prima și marea poruncă în care Isus a recunoscut inima pulsantă a adevăratului Israel. Acest drum cere statornicie și multă răbdare, din cauza dezamăgirilor, a eșecurilor, a ispitei de a ne închide în noi înșine. Papa Francisc în mesajul său ne invită așadar să nu încetăm să facem binele și să facem binele față de toți. Citatul din Scrisoarea către Galateni a Sfântului Paul, care deschide textul, ne amintește că invitați cât de exigentă este invitația, dar și imediat după aceea cât este de bogată în promisiune: "căci la timpul potrivit vom secera, dacă nu vom deveni leneși".

În sintonie cu enciclica Fratelli tutti și cu întregul magisteriu al Papei Francisc, încă de la prima sa călătorie la Lampedusa, paulinul "să facem bine tuturor" înseamnă niciun exclus. Sfântul Părinte ne invită să intrăm în Postul Mare interiorizând mai radical ce înseamnă a privi fiecare persoană pe care o întâlnim cu ochii lui Cristos și recunoscând ochii lui Cristos. A ne despuia de superfluu, a ne ușura, a asuma serios chemarea la convertire înseamnă, în Biserică în acest moment istoric, a exprima mai distinct în viața noastră și cu relațiile noastre acea iubire care se revarsă din viața intimă a lui Dumnezeu, care leagă pe Tatăl și pe Fiul în Duhul Sfânt. De fapt, nu este o opinie politică, ci dorința tipică a celui care stă la Dumnezeu "ca viața să aibă adevărul și frumusețea sa nu atât în a avea cât mai ales în a dărui, nu atât în a acumula cât mai ales în a semăna binele și în a împărtăși" (Mesaj pentru Postul Mare, 1).

Papa Francisc se oprește asupra imaginii semănatului și a agriculturii, evocate de Sfântul Paul, sugerând întrebarea despre ce fel de timp este timpul nostru. Vânturi de război, după decenii de rearmare imprudentă, cu o creștere a cheltuielilor în armamente, și o pandemie care a secerat victime, a exasperat inegalitățile, a scos în evidență ceea ce nu funcționează în sistemele noastre economice și sociale, a impus noi întrebări, nu ne pot face să pierdem speranța. Dumnezeu crede în pământ și se îngrijește de el așa cum un agricultor nu părăsește ogorul său. Ce timp este acesta, în ogorul lui Dumnezeu? Într-o întâlnire cu Comisia Vaticană Covid-19, Papa Francisc ne-a invitat să fim acel teren fertil care creează condițiile pentru ca sămânța să poată răsări. Ne-a cerut să pregătim viitorul, pentru ca să poată fi diferit de prezent. Și știm că poate să acționeze numai cel care este mișcat de speranță.

Dumnezeul nostru nu cunoaște singurătatea și nu-i place să acționeze singur. Postul Mare este un timp creștin dacă ne retrage din lume: deșertul postului și al ispitelor trebuie locuit cu îndârjirea și credința celui care privind pietrele vede secerișul. Vede imposibilul, probabil. Dar Postul Mare este întoarcere la Dumnezeu pentru care nimic nu este imposibil. Mesajul se încheie, ca în mod tradițional, cu o referință la Sfânta Fecioară. În ea - scrie Papa Francisc, insistând asupra imaginii călăuzitoare a mesajului - a răsărit Fiul. Într-o lume deșertificată de multe și nesăbuite jocuri de putere, Biserica recunoaște în Maria rodnicia pe care drumul de convertire îl poate dărui fiecărei fiice a sa și fiecărui fiu al său. Noi credem în vlăstare.

Intervenția cardinalului Francesco Montenegro

Mesajul pe care Papa Francisc îl adresează întregii Biserici cu ocazia Postului Mare din acest an, care va începe cu celebrarea Miercurii Cenușii la 2 martie, pornește de la un citat din Scrisoarea către Galateni: "Să nu obosim în a face binele, căci la timpul potrivit vom secera, dacă nu vom deveni leneși! Așadar, acum, cât avem timp, să facem bine tuturor" (Gal 6,9-10a).

Textul se prezintă ca o reflecție asupra fiecărei expresii din textul sacru, îmbogățită de citate din magisteriu - îndeosebi enciclicele Spe salvi și Fratelli tutti și exortația Evangelii gaudium - și de lectura situației istorice pe care o trăim.

Postul Mare este timp propice pentru o convertire reînnoită și pentru primirea umilă a Cuvântului care "reînnoiește toate", în timp ce ne pregătește să trăim în mod autentic misterul pascal. Pentru ca acest timp să fie trăit în cel mai bun dintre moduri papa ne oferă un ajutor, confirmat de Cuvântul lui Dumnezeu.

Încerc să trasez în sinteză conținuturile textului Mesajului, în timp ce profit și eu de această prezentare la presă pentru a invita la citirea integrală a textului și să se facă din el motiv de reflecție constantă în timpul de har pe care ne pregătim să-l începem. Mesajul insistă îndeosebi pe metafora semănatului și a recoltării, pe încurajarea de a nu înceta să facem binele și pe răbdarea care trebuie menținută așteptând ca roadele să se coacă.

1. Imaginea semănatului și a recoltării este utilizată des în Sfânta Scriptură. Papa o valorizează în linia lui Dumnezeu și în cea a credinciosului. Dumnezeu este cel care seamănă cuvântul său, germenii de har, dorința de bine și de sfințenie. Dar și credinciosul este chemat să semene pentru el însuși, pentru ceilalți și pentru lumea în care locuiește. Postul Mare este prezentat ca un timp propice pentru a primi semănatul lui Dumnezeu, mai ales prin ascultarea și meditarea cuvântului său. A îmbrățișa invitația la convertire și a activa procese de schimbare pentru a ne îndepărta de rău și pentru a ne îmbrăca în Cristos Isus trece prin primirea seminței cuvântului, mereu nou și eficace. Dar timpul Postului Mare este și timp de angajare pentru fiecare credincios pentru ca să se exerseze în arta semănatului știind că niciun germen de bine nu se va irosi vreodată. Forța renovatoare a Paștelui trebuie să-i determine pe toți să semene binele, dreptatea, bunătatea, caritatea, prin relații pe deplin reînnoite; în această privință papa se exprimă astfel: "A semăna binele pentru ceilalți ne eliberează de logicile înguste ale beneficiului personal și conferă acțiunii noastre respirația amplă a gratuității, inserându-ne în orizontul minunat al planurilor binevoitoare ale lui Dumnezeu".

Semănatul - cel pe care Dumnezeu îl realizează în inimile noastre și cel pe care și noi ne angajăm să-l facem - ne face să ne gândim imediat la secerat. Postul Mare se prezintă ca un timp de har în care întrevedem roadele de recoltat. Moartea și învierea lui Cristos au făcut posibil ceea ce spunea apostolul: "Dacă cineva este în Cristos, este o creatură nouă: cele vechi au trecut, iată, au devenit noi" (2Cor 5,17). Învierea lui Cristos alimentează în toți speranța de a continua să semănăm, chiar și atunci când nu se văd roadele seminței aruncate în pământ.

2. Tocmai pe acest ultim pasaj se altoiește al doilea pasaj al Mesajului pentru Postul Mare. Când istoria ne face să atingem cu mâna multe și grave semne de faliment și de criză am putea să fim tentați să ne descurajăm și să capitulăm. Marea speranță care ne vine de la Paște trebuie să-i determine pe toți să nu înceteze să facă binele față de toți. Mai puternică decât oboseala sau decât dezamăgirea care se pot experimenta trebuie să fie voința de a continua să mergem ținând privirea îndreptată spre Cel care poate totul. În mesaj, Sfântul Părinte precizează trei domenii ale vieții creștine în care să se traducă îndemnul de a nu înceta. A nu înceta să ne rugăm pentru că nimeni nu se va putea mântui vreodată fără Dumnezeu și tocmai în rugăciune se regăsește forța pentru a lupta și pentru a trece prin încercări. A nu înceta să extirpăm răul din propria viață. În timpul Postului Mare, prin post și valorizând mai mult sacramentul reconcilierii ne putem antrena să contrastăm tot ceea ce face rău nouă înșine și celorlalți. Și în sfârșit, a nu înceta să facem binele în caritatea activă față de aproapele. Postul Mare este timp propice pentru a ne îngriji de alții, pentru a apleca privirea spre cel care se află în nevoie, pentru a ajuta pe cel care nu reușește și pentru a ridica pe săraci și marginalizați.

3. În ultimul pasaj, Sfântul Părinte insistă asupra invitației de a fi răbdători și de a face câte un pas asemenea agricultorului înțelept despre care vorbește Scriptura. Postul Mare este, într-un fel, imagine și oglindă a întregii vieți a creștinului. Ca atare constituie un antrenament, o adevărată sală de sport. În fața oricărei capitulări sau a dificultăților care pot slăbi Postul Mare ne amintește că se poate reîncepe mereu, cu ajutorul milostivirii lui Dumnezeu, ne putem ridica și relua mereu urmarea Învățătorului pentru a ajunge cu el la Cruce și la Înviere. Referința la Fecioara Maria încheie textul; de la ea se cere răbdarea pentru ca Postul Mare din acest an "să aducă roade de mântuire veșnică".

"Să nu încetăm să facem binele". Această invitație asupra căreia Sfântul Părinte ne invită să reflectăm cred că dobândește o valoare deosebită în lumina situației istorice pe care o trăim. Criza sanitară, economică și socială din cauza pandemiei, vânturile de război care suflă în diferite părți ale lumii, scandalul foamei în diferite zone ale planetei, inegalitățile accentuate de lipsa locului de muncă și de exploatarea celor mai slabi, toate sunt realități care ne interpelează ca Biserică. Ce putem face? Mesajul papei constituie o pistă de angajare și de responsabilitate. Fiecare la rândul său suntem chemați să nu încetăm să facem binele, să semănăm dreptate și caritate, să nu ne abatem de la parcurgerea străzilor de promovare umană, să lucrăm asiduu pentru ca fiecare să fie respectat în propria demnitate. Acest Post Mare este timpul pe care Domnul ni-l dăruiește, este ocazia pe care ne-o oferă pentru a face binele și pentru a duce lumina Celui Înviat în mijlocul lumii.

Intervenția lui don Massimo Mostioli

Sunt don Massimo Mostioli, preot din Dieceza de Pavia și din Comunitatea Casa del Giovane (Casa Tânărului), fondată de slujitorul lui Dumnezeu don Enzo Boschetti care, cu don Mario Riboldi m-au însoțit la preoție și la întâlnirea cu țiganii. În cartea O mie de ani de istorie a țiganilor, de François de Vaux de Foletier, un capitol se intitulează "multe nume pentru un popor". Datorită acestei pluralități de nume eu prefer să folosesc termenul "țigani".

Don Mario Riboldi, decedat recent, a întrupat în cotidian exemplul unei vieți trăite cu și pentru ei. Încurajat de cardinalul de atunci Montini, că pentru apropierea de ei sugera "caritate, prudență și răbdare", a ales să trăiască în rulotă, nomad în multele comunități nomade care au mers cu el, cu o capacitate unică de a crea punți între Biserică, papa, romi și sinti. Slujirea sa ca discipol, faptul de a deveni slujitor i-a permis să învețe obiceiuri și limba; a tradus Evanghelia în diferite dialecte, pentru a le permite țiganilor să meargă în urmarea lui Cristos. a descoperit figura unui "țigan analfabet cu stofă de sfânt", Zeferin Jiménez Malla, patron al acestui popor și model pentru vocațiile care se aflau mult la inima acestui "preot al țiganilor". Anul acesta este al douăzeci și cincilea aniversar al beatificării lui Zeferin numit "El Pelé", petrecută la Roma la 4 mai 1997.

Din mesajul papei m-a impresionat apelul Sfântului Paul adresat galatenilor: "În fața... preocupării din cauza provocărilor care amenință, în fața descurajării din cauza sărăciei mijloacelor noastre... Postul Mare ne cheamă să repunem credința noastră și speranța noastră în Domnul (cf. 1Pt 1,21), pentru că numai cu privirea îndreptată spre Isus Cristos înviat (cf. Evr 12,2) putem primi exortația apostolului: «Să nu obosim în a face binele» (Gal 6,9)". Din 1996, în asta se înrădăcinează experiența mea de "asistent spiritual al nomazilor". Ca și don Mario Riboldi, și eu locuiesc într-o rulotă pentru a întâlni și a fi primit de țigani acolo unde se află, trăind viața lor și învățând limba lor. Sunt fericit de această slujire, îi iubesc pe țigani și ei mă iubesc, posibilitatea de a le duce lor Cuvântul lui Dumnezeu care mântuiește și eliberează îmi dă multă bucurie, în pofida eșecurilor, dezamăgirilor și neînțelegerilor, care învață însă să creștem în umilință. Vocația noastră trebuie să provoace îndrăgostirea: eu ofer pasiunea mea, hrănită de curajul și de certitudinea că Domnul este cel care conduce pașii noștri pentru că "făclie pentru pașii mei este Cuvântul tău, lumină pentru cărările mele" (Ps 119). Mă mulțumesc să desțelenesc terenul pentru semănarea Cuvântului, însoțind îndeosebi grupurile de țigani catolici: mă apropii de ei pentru botezuri, împărtășanii și miruri, celebrez Liturghia și organizez zile în care citim și ne rugăm cu Biblia. Cu Covid un eveniment cum este o înmormântare, care cheamă rude din toată Italia pentru a aduce onoare răposatului, devine greu de gestionat pentru forțele de ordine. Înainte de pandemie, organizam pelerinaje în Italia și în străinătate, ocazii potrivite pentru sensibilitatea lor, care implicau familii întregi.

În activitatea pastorală, în viață, persoanele pe care le întâlnim și care au nevoie nu sunt întotdeauna bune, educate și respectuoase: uneori pretind, se prefac și te înșeală... "Doamne, dacă fratele meu comite greșeli împotriva mea, de câte ori va trebui să-l iert? Oare de șapte ori? Și Isus a răspuns: nu-ți spun de șapte ori, ci de șaptezeci de ori șapte". Este important să nu ne lăsăm intoxicați de mânie și de supărare din cauza riscului de a fi manipulați sau de a deveni o carte de credit, care derivă dintr-o relație creată rău: este adevărat mereu că toate problemele trebuie să le rezolvăm noi pentru că ne simțim indispensabili?... Poate că nu. Foarte des ne apropiem de țigani cu multe intenții bune și bunăvoință, dar cu atenție foarte puțină. Voința nu poate înlocui atenția, ascultarea și iubirea, trebuie să ne lăsăm atinși de situații care lasă fără respirație. Am sculptate în minte și în inimă ochii triști ai unei fete țigancă pe care am botezat-o și am miruit-o, cu care citesc Biblia de mulți ani. Tatăl, prieten al meu, a murit pe loc în urmă cu șase ani într-un accident rutier în timp ce beat fiind îl însoțea pe fratele ca să cumpere droguri pentru că înainte îl văzuse certându-se cu soția pentru bani. Tânăra văduvă a prietenului meu, mama acestei fete cu ochi triști, după patru ani a fugit cu un bărbat căsătorit, lăsând-o pe copilă și pe fratele ei la soacră, mamă a șapte copii și rămasă văduvă la patruzeci și cinci de ani. În fiecare dimineață trec pe la această bunică pentru cafea și pe pereți văd fotografiile copiilor mici, de acum căsătoriți toți, și pe un mobilier pe cele ale soțului și fiului răposați cu flori și lumini aprinse mereu. Această bunică, simplă și bună, trăiește numai pentru copii și nepoți, vine mereu la Liturghie și la Rozariu și uneori îmi spune "suntem surori!". Când mă întorc seara la rulota mea văd de la geamul ușii pe fata cu ochi triști care joacă împreună cu bunica un joc de cărți: când câștigă, îi scapă un zâmbet.

Mulțumesc.

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu

* * *

Mesajul Sfântului Părinte pentru Postul Mare 2022

* * *


 

lecturi: 360.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat