Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Ziua Socială pentru Studenți și Balul Bobocilor

Sâmbătă, 19 februarie 2022, începând cu ora 9.30, Aula Magna a Institutului Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași a găzduit a X-a ediție a Zilei Sociale pentru Studenți organizată de Facultatea de Teologie Romano-Catolică a Universității "Alexandru Ioan Cuza" din Iași, în colaborare cu Oficiul pentru Pastorația Universitară al Episcopiei Romano-Catolice de Iași, Institutul Teologic "Sfântul Iosif" din Iași și Asociația Studenților Catolici din Iași. Această zi a fost încununată cu balul organizat pentru studenții boboci, începând cu ora 19.00, la subsolul Bisericii "Sfântul Anton de Padova" din Iași.

Prima partea a programului l-a avut ca moderator pe conf. univ. dr. pr. Fabian Doboș. Activitatea a fost deschisă cu rugăciunea de început urmată de cuvântul de bun venit al PS Iosif Păuleț, episcop de Iași, dar și de cuvântul conf. univ. dr. pr. Ștefan Lupu, rector al Seminarului și decan al Facultății de Teologie Romano-Catolică din Iași.

În continuare, moderatorul zilei sociale, pr. Fabian Doboș, a introdus primul conferențiar pe ordinea de zi, sr. Iuliana Neculai, NDS, cu tema: "Soarta omului legată de mărturia adevărului confruntat cu minciuna". Sr. Iuliana ne-a ghidat prin diferite episoade biblice în această sferă a adevărului și minciunii, care au coexistat încă din primele relatări biblice, și a pus în evidență faptul că Biblia cheamă la trăirea adevărului și la refuzarea minciunii. Pentru că Împărăția lui Dumnezeu este fondată pe adevăr, Dumnezeu are nevoie ca persoanele să vorbească despre adevăr privind la Isus Cristos, care este adevărul însuși. Sora a evidențiat importanța de a tăcea din dragoste, decât a minți, și a subliniat faptul că Biblia nu oferă soluții pre-confecționate, ci criterii care ajută la găsirea unor soluții în a sluji mai bine adevărului, totodată atrăgând atenția asupra graniței fine dintre adevăr și minciună.

Cea de-a doua conferință a fost a prof. univ. dr. Anton Adămuț, de la Facultatea de Filosofie și Științe Social-Politice din Iași, cu tema: "... și despre minciună". Această conferință a abordat tema adevărului și minciunii pe mai multe planuri, în special cel filosofic, dar și religios și social. Plecând de la scrierile filosofilor greci și ale sfinților părinți, profesorul Anton Adămuț a oferit o lectură obiectivă asupra acestei teme, particularizând încă de la început faptul că, dacă minciuna este un instrument, adevărul, în schimb, nu poate fi un instrument și, în același timp, adevărul este un bun comun, iar minciuna se reduce la un viciu privat. A subliniat printre multe alte lucruri faptul că în creștinism nu trebuie să existe distanțare socială, ci doar una fizică având în vedere situația actuală și totodată a făcut o analiză asupra diferitelor cazuri practice, plecând de la întrebări precum: Minciuna poate fi utilă? Se poate face apel la minciună în virtutea unui bine mai mare?

La ora 12.00, PS Iosif Păuleț a prezidat Sfânta Liturghie în capela Seminarului, alături de ceilalți preoți din Seminar și nu numai. Tinerii prezenți la această celebrare, atât studenți seminariști, cât și studenți de la diferite facultăți ieșene, au animat-o cu glasurile lor și cu acorduri de chitară și orgă, îndemnând astfel la o trăire autentică a Sfintei Liturghii. Cuvântul de învățătură ne-a fost oferit de pr. Alois Bulai, care ne-a invitat să contemplăm episodul Schimbării la față a lui Isus, relatat în Evanghelie. După această masă euharistică, a urmat momentul prânzului, prilej de comuniune și de întâlnire pentru toți cei care au decis să participe la această zi socială.

În programul de după-amiază, moderat de lect. univ. dr. pr. Lucian Farcaș, a urmat conferința prof. univ. dr. pr. Emil Dumea, care a avut ca temă: "Soarta omului în timpul regimului bazat pe minciună". Părintele a introdus auditoriul în viziunea literară a doi autori importanți, Aldous Huxley, cu opera "Minunata lume nouă" (1932) și George Orwell, cu opera "1984" (1949). Primul autor expune viziunea lui asupra societății din viitor, prevăzând ceea ce se petrece în lumea contemporană actuală, în care omul posedă adevărul și este stăpân peste toate, societatea fiind văzută ca o lume distopică, în care oamenii se bucură de fericire și de ordine socială. În această lume a lui Huxley, generația de astăzi fuge mai mult de suferință decât generațiile trecute, progresul tehnic îi orbește pe oameni și informația adevărată este relativizată. Al doilea autor, George Orwell, expune o lume condusă este Fratele cel mare - Big Brother, o lume controlată și manipulată prin frică, în care oamenii nu au dreptul la propriul mod de gândire și toate domeniile de activitate sunt dictate de această conducere.

La ora 16.00, cei prezenți au fost împărțiți în patru grupe de workshop pentru a dezbate temele: Minciuna în politică, Minciuna în economie și Minciuna ("restrictio mentalis") în Biserică. Acestea au fost moderate de către pr. Lucian Farcaș, în colaborare cu părinții diaconi Alexandru Albu, Bogdan Enășoae, Alexandru Robu și Octavian Sescu. Studenții, după ce au ascultat conferințele anterioare, au avut ocazia de a împărtăși experiențele și ideile lor pe temele propuse, dar a fost și o oportunitate de a se cunoaște mai bine între ei. Entuziasmul și interesul lor față de această temă de actualitate s-au concretizat prin prezentarea în plen a concluziilor de către un reprezentant din fiecare grupă.

Programul zilei s-a încheiat cu un moment cultural-artistic, coordonat de către pr. Robert Râtan, responsabil al Oficiului pentru Muzică Sacră. Acest moment a fost de o încărcătură spirituală extraordinară, care ne-a unit și mai mult între noi și ne-a ajutat să putem fi martori ai adevărului.

Au interpretat următorii artiști: Ștefana Năstasă (vioară), Clara Sofia Lupașcu (violoncel) și Ștefan Tamaș (orgă).

Însă, pentru tinerii studenți ziua nu s-a terminat aici, ci a continuat cu un moment mult așteptat, începând cu ora 19.00, la subsolul Bisericii "Sfântul Anton de Padova" din Iași, a avut loc Balul Bobocilor, un eveniment în care aceștia i-au putut cunoaște mai bine pe studenții boboci și în care s-a trăit cu adevărat prietenia, tinerețea și bucuria de a fi împreună.

În ziua de duminică, 20 februarie, Sfânta Liturghie de la ora 16.00 din Catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași, a fost oferită ca mulțumire pentru rezultatele și reușitele tuturor studenților, iar pr. Marcelin Blaj, capelan universitar, care a prezidat Sfânta Liturghie, i-a încurajat pe toți tinerii prezenți să creadă în dorințele lor frumoase, să se apropie de Cristos Euharisticul, căci lumea de astăzi are nevoie de tineri plini de credință, speranță și iubire.

Emanuel Petrișor

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 19 februarie: Iași: Ziua Socială pentru Studenți și Balul Bobocilor


 

lecturi: 1022.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat