Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc după ce a rostit
"Angelus" în palatul apostolic
de la Vatican, la 29 martie 2020.
Credit: Vatican Media.
De ce papa se roagă "Angelus" în public duminica?

de Hannah Brockhaus

Totul a început acum mai bine de 67 de ani cu Luigi Gedda, un medic catolic italian, activist politic și lider laic influent.

Într-un An Marian, Gedda, pe atunci președinte al asociației Azione Cattolica (Acțiunea Catolică), l-a convins pe prietenul său, Papa Pius al XII-lea, să recite "Angelus" de la prânz în mod public de la fereastra biroului său privat.

Astfel, la 15 august 1954, solemnitatea Adormirii Maicii Domnului, Pius al XII-lea s-a adresat catolicilor din Roma și din întreaga lume prin Radio Vatican, invitându-i să i se alăture "în salutul pios către Maica Domnului".

Acesta a fost începutul unui obicei papal care are loc în fiecare duminică și solemnitate mariană, când papa apare la fereastra bibliotecii sale din Palatul Apostolic, la prânz, pentru a-i conduce pe credincioșii adunați în Piața "Sfântul Petru" în rugăciunea "Angelus" în limba latină.

"Angelus" își are rădăcinile într-o practică medievală de a se ruga "Ave Maria" de trei ori la rând, așa cum recomanda Sfântul Anton de Padova.

În anii 1200, un grup de franciscani a propus ca această practică să fie făcută seara, după rugăciunea "Completoriu" (Rugăciunea de noapte), ca o modalitate de a medita asupra misterului Întrupării lui Cristos. Un clopot urma să sune pentru a le reaminti fraților și celorlalți că a sosit timpul să se roage Ave Maria.

De-a lungul secolelor, cele trei "Ave Maria" au început să fie rostite și dimineața și la prânz.

Astăzi, rugăciunea include, de asemenea, cuvinte din Buna-Vestire, anunțul făcut de îngerul Gabriel către Maria că a fost aleasă să fie Mama lui Dumnezeu, și o rugăciune de încheiere.

Dovezi ale iterației moderne se găsesc încă din anii 1500, într-o carte numită "Micul Oficiu al Sfintei Fecioare Maria", care a fost tipărită la Roma în timpul Papei Pius al V-lea, și într-un manual pentru catolici publicat la Anvers în 1588.

Papa Francisc își rostește
discursul "Angelus" la Vatican,
12 decembrie 2021.
Vatican Media.

La Vatican, multe birouri au obiceiul de a face o pauză de lucru în fiecare zi pentru a se ruga împreună "Angelus" la prânz.

În timpul pascal, "Angelus" este înlocuit cu "Regina Coeli" ("O, Regină a Cerului"), un antifon marian care se roagă sau se cântă în timpul Paștelui.

De-a lungul anilor, papii au folosit momentul de dinaintea recitării rugăciunii mariane pentru a rosti o scurtă cateheză, un mesaj sau un apel.

Papa Francisc nu vizitează reședința papală de vară de la Castel Gandolfo, situată în afara Romei, dar papii care au făcut-o recitau "Angelus" de la palat în timpul perioadei de odihnă.

În anumite momente din timpul pandemiei COVID-19, pentru a evita adunarea unor mulțimi de oameni în Piața "Sfântul Petru", Papa Francisc a rostit rugăciunea prin intermediul unei înregistrări video în direct din interiorul biroului său.

"Angelus" este transmis în direct în întreaga lume, inclusiv pe internet. Clopotele Bazilicii "Sfântul Petru" sună întotdeauna la prânz, chiar înainte ca papa să apară la fereastra palatului pentru acest obicei care o cinstește pe Sfânta Fecioară Maria.

(După Catholic News Agency, 4 ianuarie 2022)

Traducere de Ovidiu Bișog

Web Analytics


 

lecturi: 1402.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat