Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

A trecut la Domnul cardinalul Luigi De Magistris

Cardinalul Luigi De Magistris, pro-penitențiar major emerit, a murit în primele ore ale zilei de miercuri, 16 februarie 2022, în spitalul din Cagliari. Ar fi împlinit 96 de ani la 23 februarie. Născut în 1926 la Cagliari, a fost hirotonit preot la 12 aprilie 1952. Regent al Penitențiariei Apostolice de la 11 aprilie 1979, la 6 martie 1996 a fost ales de Ioan Paul al II-lea pentru Biserica titulară de Nova. La 28 aprilie 1996 a primit hirotonirea episcopală. La 22 noiembrie 2001 a fost numit pro-penitențiar major, cu titlul de arhiepiscop. La 4 octombrie 2003, a renunțat la funcție. Papa Francisc l-a creat și l-a publicat cardinal, în consistoriul ordinar public din 14 februarie 2015, încredințându-i diaconia "Preasfintele Nume ale lui Isus și Maria in Via Lata". Sicriul a fost depus în catedrala din Cagliari astăzi la ora 15.00. Înmormântarea va fi celebrată tot în catedrală joi, 17 februarie, la ora 11.00.

Arhiepiscopul de Cagliari, Monseniorul Giuseppe Baturi, și întreaga comunitate diecezană, "amintind cu admirație și recunoștință intensa operă apostolică a cardinalului De Magistris" - se citește într-o notă - înalță "către Domnul rugăciuni fervente pentru ca să-l primească pe acest slujitor credincios al său în Ierusalimul ceresc și să dea mângâierea sa celor din familie și tuturor celor care s-au bucurat de prietenia sa în timpul vieții sale pământești".

Membru al unei familii nobile sarde de origine piemonteză, ultimul născut din cei șase copii ai medicului Edmondo din Cagliari și al soției sale, Agnese Ballero, a primit o educație inspirată din practica zilnică a carității față de toți și în special față de cei mai nevoiași; tatăl - "don Mundinu" - era numit de cei din Cagliari "medicul săracilor".

După ce a frecventat grădinița și primii doi ani de școală elementară în Institutul Providenței Divine al Fiicelor Carității ale Sfântului Vincențiu de' Paoli, a trecut la școala elementară publică "Sfânta Ecaterina" și a continuat formarea culturală în institutele statale "Siotto" pentru gimnaziu și "Dettori" pentru liceul clasic.

Deși vocația la preoție a fost precoce, urmând sfatul tatălui, înainte de a intra în seminar s-a înscris la Facultatea de Litere din Universitatea din Cagliari, unde a obținut licența discutând o teză bazată pe confruntarea dintre De officiis a lui Cicero și De officiis ministrorum a sfântului Ambroziu.

Cu aprobarea arhiepiscopului Ernesto Maria Piovella, s-a transferat după aceea la Roma pentru a frecventa Seminarul Pontifical Roman Mare, de comunitatea căruia a rămas mereu afecționat, mai ales datorită devoțiunii față de patroană, Sfânta Fecioară Maria a Încrederii. În formarea filozofică și teologică, dintre profesori îi plăcea să-i amintească îndeosebi pe cardinalii Pietro Parente și Pietro Palazzini.

Hirotonit preot la 12 aprilie 1952, în catedrala din Cagliari, de arhiepiscopul Paolo Botto, în dimineața următoare a celebrat prima sa Liturghie în biserica "Preacurata", tot în orașul sard.

După aceea a rămas în Seminarul Roman timp de un an. Întors în Sardinia, a lucrat în tribunalul ecleziastic diecezan și în cel regional. În același timp a desfășurat slujirea sacerdotală parohia "Beata Maria del Rimedio", fiind alături de parohul monsenior Mos? Farci.

În 1957, la invitația Monseniorului Antonio Piolanti și cu acordul arhiepiscopului de Cagliari, s-a întors la Roma pentru a lucra într-un prim moment ca secretar al Universității Pontificale Lateran. După aceea, chemat de cardinalul Alfredo Ottaviani, a trecut la Sfântul Oficiu.

În 1968 a fost numit canonic onorific al catedralei din Cagliari. După aceea, în februarie 1969, a început să presteze slujire în Secretariatul de Stat ca angajat la Consiliul pentru Afacerile publice ale Bisericii. După aceea a fost transferat la Penitențiaria Apostolică. La 27 august 1973 a devenit prelat de onoare al Sanctității Sale.

Numit regent al Penitențiariei Apostolice la 11 aprilie 1979, a fost ridicat la demnitatea episcopală la 6 martie 1996 și la 28 aprilie a primit hirotonirea episcopală, în Colegiul "Sfânta Ana" din Cagliari, de la cardinalul Giovanni Canestri, co-consacratori mons. Ottorino Pietro Alberti, arhiepiscop de Cagliari, și episcopul auxiliar, mons. Tarcisio Pillolla. "Iuste iudica proximo" este motoul său episcopal.

La 22 noiembrie 2001 a fost numit pro-penitențiar major, cu titlul de arhiepiscop. În 2003 a renunțat la funcțiile instituționale datorită limitelor de vârstă, dar a continuat să lucreze în îngrijirea sufletelor în comunitățile romane "San Francesco a Ripa" și, mai ales, "San Salvatore in Lauro".

În 2010, din motive de sănătate, s-a întors definitiv la Cagliari, în vechea casă a familiei, într-o stradă din cartierul istoric Castello. Primit de arhiepiscopul Giuseppe Mani și de succesorul său, mons. Arrigo Miglio, a rămas mereu deosebit de activ în slujirea de duhovnic în catedrala din Cagliari.

De fapt, să spovedească a fost mereu o misiune precisă pentru "don Luigi", cum voia să fie numit: "Încă din timpul seminarului, la Roma, am promis că nu voi lăsa să plece niciodată pe vreunul care îmi va cere să se spovedească. O promisiune pe care am reafirmat-o în ziua hirotonirii mele sacerdotale în 1952". O sugestie, aceea de a fi duhovnic cu milostivire, pe care i-a dat-o don Pericle Felici, director spiritual din seminar și apoi cardinal.

Papa Francisc - anunțându-l la Angelus la 4 februarie - l-a creat și l-a publicat cardinal, în consistoriul din 14 februarie 2015, încredințându-i diaconia "Preasfintele Nume ale lui Isus și Maria in Via Lata". La 22 februarie a fost sărbătorit de concitadinii săi în timpul unei celebrări solemne prezidate chiar de el în catedrala din Cagliari.

În Curia Romană a făcut parte din Congregația pentru Cultul Divin și Disciplina Sacramentelor, din Congregația Cauzelor Sfinților, din Congregația pentru Evanghelizarea Popoarelor, din Congregația pentru Cler și din Comisia Pontificală Ecclesia Dei.

Condoleanțele pontifului

Aflând știrea despre moartea cardinalului, papa Francisc a trimis Monseniorului Giuseppe Baturi, arhiepiscop de Cagliari, următoarea telegramă de condoleanțe.

Aflând știrea despre moartea cardinalului Luigi De Magistris, fiu ilustru al acestui ținut, doresc să exprim rudelor, dumneavoastră, preoțimii și tuturor credincioșilor apropierea mea și condoleanțele mele pentru doliul care a lovit întreaga comunitate eclezială. Amintindu-l pe acest frate stimat care, animat de zel sacerdotal ireproșabil, l-a slujit cu mare dăruire pe Domnul și Biserica, mă gândesc cu recunoștință la angajarea sa serioasă în Sfântul Scaun ca un colaborator zelos și înțelept al predecesorilor mei. Mă gândesc, de asemenea, la iubirea sa față de slujirea reconcilierii, pe care a desfășurat-o mereu cu asiduitate admirabilă, îndreptat spre binele sufletelor. Înalț rugăciunea mea către Domnul pentru ca, prin mijlocirea Sfintei Fecioare Maria a Încrederii, să-l primească pe acest slujitor credincios în Ierusalimul ceresc și din inimă împart binecuvântarea mea celor care iau parte la ritul de înmormântare.

Franciscus

(După L'Osservatore Romano, 16 februarie 2022)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 1208.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat