Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Cardinalul Turkson: Cine îi îngrijește pe bolnavi își oferă mâinile milostivirii lui Dumnezeu

de Adriana Masotti

Anul acesta, cardinalul Peter K. A. Turkson a prezidat în Bazilica "Sfântul Petru" celebrarea Liturghiei pentru a XXX-a Zi Mondială a Bolnavului cu tema "Fiți milostivi pentru Tatăl vostru este milostiv". Ziua se celebrează în amintirea apariției Sfintei Fecioare Maria la Lourdes care, afirmă cardinalul în omilie, a dăruit lumii un "semn al milostivirii lui Dumnezeu care însoțește omenirea suferindă pe drumul vieții".

"A ne lăsa atrași și conduși de logica milostivirii lui Dumnezeu - afirmă cardinalul - înseamnă a ne întoarcere la inima alegerii creștine". Experimentând milostivirea Domnului învățăm să avem milostivire. Cardinalul face referință la prima lectură luată din Cartea profetului Isaia unde mângâierea lui Dumnezeu se aseamănă cu aceea a unei mame: "După cum o mamă mângâie un copil așa vă voi mângâia eu". Cardinalul Turkson afirmă că mângâierea și a mângâia înseamnă "a încuraja, a îndemna, a provoca bucurie". "Mângâierea - continuă Turkson - este slujirea adusă persoanelor, în care mângâietorul oferă darul propriei prezențe celui care în acel moment trăiește o situație de fragilitate", primind în el sentimentele sale. Și face asta luând inspirație și forța de la acel Dumnezeu care în istorie s-a făcut mereu aproapele omenirii, devenind astfel și martor" al lucrărilor lui Dumnezeu făcute în viața celor care sunt ai săi".

Tema mărturiei iubirii lui Dumnezeu primite, care îi face pe alții să spere să primească la fel, duce la textul din Evanghelia de astăzi în care se relatează întâlnirea dintre Maria și verișoara Elisabeta după vestea îngerului Gabriel. Îngerul îi vestise Fecioarei și zămislirea Elisabetei "ca dovadă și mărturie a puterii lui Dumnezeu", deja activă în Maria însăși. Vizita la Elisabeta exprimă caritatea Mariei față de ruda în vârstă, dar este pentru Maria și o confirmare a cuvintelor îngerului. "Elisabeta a fost deci o martoră pentru Maria - afirmă cardinalul Turkson -: ceea ce Dumnezeu a făcut pentru Elisabeta, acum El o face pentru Maria și Maria îl elogiază pe Domnul în cântarea sa Magnificat".

Din neam în neam rămâne milostivirea lui Dumnezeu, amintește cardinalul, și noi o celebrăm în această dimineață, așa ca peste tot când păstorii și credincioșii "invocă numele Domnului pentru a-i unge pe cei infirmi și pe bolnavi". Astfel în spitale, în casele pentru bătrâni, în sanatorii și în toate locurile unde se îngrijesc persoanele mai fragile. În aceste locuri, a fi milostivi "capătă o semnificație deosebită pentru toți lucrătorii sanitari", cărora Papa Francisc le acordă atâta atenție și cărora le amintește: "Mâinile voastre care ating carnea suferindă a lui Cristos pot să fie semn al mâinilor milostive ale Tatălui". Milostivirea este balsam de viață, mai spune cardinalul, și grație Duhului Sfânt noi putem deveni "balsamuri de viață pentru alții". Și încheie invitând iar să privim la Lourdes "unde în vindecarea infirmităților și a bolilor trupului Sfânta Fecioară Maria îi face pe oameni să preguste mântuirea pe care o dăruiește Fiul său!".

(După Vatican News, 11 februarie 2022)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 


lecturi: 283.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat