Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Mesaj video pentru al 30-lea aniversar al alegerii Sanctității Sale Patriarhul Ecumenic Bartolomeu (10 februarie 2022)

Sunt deosebit de bucuros că a treizecea aniversare a alegerii prietenului și fratelui Bartolomeu ca patriarh al scaunului antic și glorios de Constantinopol este celebrată de atâția, care vor vrea să aducă mulțumire Domnului pentru viața sa și pentru slujirea sa.

Buna înțelegere personală dintre noi s-a născut chiar în ziua inaugurării slujirii mele, când el m-a onorat cu prezența sa la Roma; și după aceea s-a maturizat într-o prietenie fraternă în multele întâlniri care, în cursul acestor ani, le-am avut, nu numai aici, la Roma, ci și la Constantinopol, Ierusalim, Assisi, Cairo, Lesbos și Bari.

Cu patriarhul Bartolomeu ne unește conștiința împărtășită a responsabilității noastre pastorale comune față de provocările urgente pe care întreaga familie umană trebuie să le înfrunte astăzi. Sunt deosebit de recunoscător pentru angajarea patriarhului ecumenic pentru salvgardarea creației și pentru reflecțiile sale în acest sens, de la care am învățat și continui să învăț multe. Cu izbucnirea pandemiei și răspândirea dramaticelor sale consecințe sanitare, sociale și economice, mărturia sa și învățătura sa despre convertirea spirituală necesară a omului au obținut relevanță ulterioară.

În afară de asta, Sanctitatea Sa Bartolomeu a indicat neîncetat dialogul, în caritate și în adevăr, ca singură cale posibilă pentru reconcilierea între toți cei care cred în Cristos și pentru restabilirea comuniunii lor depline. Pe acest drum vrem desigur să continuăm să mergem împreună. Este convingerea noastră comună că proximitatea și solidaritatea dintre noi, creștinii, și dintre Bisericile noastre sunt o contribuție necesară la fraternitatea universală și la prietenia socială, de care omenirea are mare și urgentă nevoie.

Cu aceste sentimente doresc să exprim patriarhului Bartolomeu cele mai sincere urări pentru aniversarea sa cerând lui Dumnezeu ca să-i dea sănătate, seninătate, bucurie spirituală și - îmi permit să spun - simțul umorului: mai mult!

Sanctitate, frate iubit în Cristos, χρόνια πολλά! [chrònia pollà!] Ad multos annos!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 303.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat