Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Mesaj video pentru Ziua Mondială de Rugăciune și Reflecție împotriva Traficului de Persoane (8 februarie 2022)

Iubite surori și iubiți frați!

Adresez salutul meu și mulțumirea mea organizatorilor Zilei Mondiale de Rugăciune și Reflecție împotriva Traficului de Persoane, promovată de Uniunea Internațională a Superioarelor Generale și de Uniunea Superiorilor Generali. O mulțumire specială grupului Talitha Kum care coordonează inițiativa în colaborare cu atâtea organizații locale și internaționale.

Tema din acest an este: "Forța îngrijirii. Femei, economie și trafic de persoane". Ea ne invită să luăm în considerare condiția femeilor și a fetelor, supuse la multiple forme de exploatare, și prin căsătorii forțate, sclavie casnică și la locul de muncă. Miile de femei și fete care sunt traficate în fiecare an denunță consecințele dramatice ale modelelor relaționale întemeiate pe discriminare și supunere. Și nu este o exagerare: mii!

Organizarea societăților din toată lumea este încă departe de a oglindi cu claritate faptul că femeile au aceeași demnitate și aceleași drepturi ale bărbaților. Din păcate se constată că "de două ori sărace sunt femeile care suferă situații de excludere, maltratare și violență, pentru că adesea se află cu posibilități mai mici de a apăra drepturile lor" (Enciclica Fratelli tutti, 23).

Traficul de persoane, prin exploatarea casnică și cea sexuală, readuc cu violență femeile și fetele la presupusul lor rol de subordonate prestării de servicii casnice și de servicii sexuale, figurii lor de îngrijitoare și de dispensatoare de plăcere, care repropune o schemă de raporturi modelate după puterea genului masculin asupra celui feminin. Și astăzi, și la nivel înalt.

Traficul de persoane este violență! Violența îndurată de fiecare femeie și de fiecare fată este o rană deschisă în trupul lui Cristos, în trupul întregii omeniri, este o rană profundă care ne privește și pe fiecare dintre noi.

Sunt multe femeile care au curajul să se răzvrătească împotriva violenței. Și noi, bărbații, suntem chemați să facem asta, să spunem nu oricărei violențe, inclusiv cea împotriva femeilor și a fetelor. Și împreună putem și trebuie să luptăm pentru ca drepturile umane să fie declinate în formă specifică, respectând diversitățile și recunoscând demnitatea fiecărei persoane, având la inimă în mod deosebit pe cel care este lezat în drepturile sale fundamentale.

Sfânta Bakhita ne arată calea pentru transformare. Viața sa relatează că schimbarea este posibilă atunci când ne lăsăm transformați de grija pe care Dumnezeu o are față de fiecare dintre noi. Este grija milostivirii, este grija iubirii care ne schimbă în profunzime și ne face capabili să-i primim pe alții ca frați și surori. A recunoaște demnitatea fiecărei persoane este primul act de îngrijire. Este primul act de îngrijire: a recunoaște demnitatea! Și a avea grijă face bine tuturor, celui care dă și celui care primește, pentru că nu este o acțiune unidirecțională ci generează reciprocitate. Dumnezeu s-a îngrijit de Iosefina Bakhita, a însoțit-o în procesul de vindecare a rănilor provocate de sclavie până când a făcut inima sa, mintea sa și măruntaiele sale capabile de reconciliere, de libertate și de duioșie.

Încurajez fiecare femeie și fiecare fată care se angajează pentru transformare și îngrijire, în școală, în familie, în societate. Și încurajez fiecare bărbat și fiecare băiat să nu rămână în afara acestui proces de transformare, amintindu-și de exemplul bunului samaritean: un om care nu se rușinează să se aplece asupra fratelui și să aibă grijă de el. A avea grijă este acțiunea lui Dumnezeu în istorie, în istoria noastră personală și în istoria noastră comunitară. Dumnezeu a avut grijă și are grijă de noi încontinuu. A avea grijă, împreună, bărbați și femei, este apelul acestei Zile Mondiale de Rugăciune și Reflecție împotriva Traficului de Persoane: împreună putem face să crească o economie a îngrijirii și să contrastăm cu toate forțele orice formă de exploatare a traficului de persoane.

Iubite surori și iubiți frați, știu că sunteți mulți care participați la această Zi de Rugăciune și Reflecție, din diferite țări și din diferite tradiții religioase. Exprim tuturor recunoștința mea și încurajarea mea: să mergem înainte în lupta împotriva traficului de persoane și a oricărei forme de sclavie și de exploatare. Vă invit pe toți să ține vie indignarea - să țineți vie indignarea! - și să găsiți în fiecare zi forța de a vă angaja cu determinare pe acest front. Nu vă fie frică în fața aroganței violenței, nu; nu capitulați în fața corupției banului și a puterii.

Mulțumesc tuturor și înainte, nu vă descurajați! Dumnezeu să vă binecuvânteze pe voi și munca voastră. Mulțumesc!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 308.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat